Zes all-in-one computers onder 1.000 euro getest
De klassieke desktop verliest elke dag steeds meer van zijn pluimen, terwijl iedereen massaal overstapt naar tablets, laptops of andere hybride oplossingen. Waar is wel een sterke groei in te vinden?
De all-in-one-computer (AIO), waar je alle hardware in het scherm verhuist voor een nette totaaloplossing. Hij bestaat al veel langer, maar sinds Windows 8 en aanraakschermen is het nooit interessanter geweest om een desktop thuis te vervangen door een AIO.
Pittige prijs
Enig nadeel van zo’n complete all-in-one? De prijs van zulke toestellen is meestal pittig. Onder de 750 euro vind je amper iets met aanraakscherm. Het kost evenveel als een desktopcomputer (inclusief monitor en randapparatuur), maar een grote 17 inchlaptop kun je al goedkoper vinden.
Voor deze test hebben we aan alle fabrikanten gevraagd om een toestel op te sturen, mét aanraakscherm, onder de prijsgrens van 1.000 euro. Grote afwezige is zoals altijd Apple, dat voor ons geen testtoestel kon reserveren. Geen iMac, maar gelukkig wel genoeg alternatieven die op vlak van prijs een stuk interessanter zijn.
Er zijn als je goed kijkt een aantal goedkope AIO’s beschikbaar die onder de grens van 600 euro duiken of minder. Dat kan met een aanraakscherm, maar dan heb je niet een capacitief 10-punt aanraakscherm zoals je op alle smartphones en tablets terugvindt. Bij de goedkopere modellen ligt het scherm iets dieper, en is er in de schermrand een bepaalde infraroodtechniek die kan meten waar je je vinger op het scherm plaatst.
Enig nadeel? Je kunt maar tot twee vingers tegelijk gebruiken, en de AIO oogt een stuk ‘zwaarder’ omdat de schermrand verder naar voren steekt. Laat je daarom niet verrassen en test zeker beide technologieën wanneer je een AIO in huis wil halen. In deze test zijn het allemaal capacitieve schermen.
Keuze van de redactie
Een product tot keuze van de redactie kronen is gemakkelijk wanneer er eentje helemaal bovenuit steekt, en dat is helaas niet het geval hier. Deze keer heeft nagenoeg elke AIO een sterk punt dat de doorslag kan geven, maar als we met alles rekening houden komen we tot twee heel straffe kandidaten: HP’s Envy Rove 20 en de Asus Eee Top ET2220.
Na lang debatteren moeten we de prijs geven aan de Envy Rove 20 wegens zijn compleet totaalpakket, geïntegreerde batterij, gebalanceerde specificaties en flexibele opstelmogelijkheden. Hij kost 200 euro meer dan de Asus Eee Top ET2220 en op het vlak van prestaties scoort de ET2220 iets beter, maar het totaalpakket van de Rove 20 spreekt meer aan. Daarom krijgt de HP Envy Rove 20, hetzij nipt, de titel Keuze van de redactie.