iBooks
Simpelweg omdat het Apples eigen e-bookplatform is, werd iBooks al snel een van de populairste lees-apps voor iOS. De app staat standaard op elke iPad, iPhone en iPod Touch, waarmee deze een enorm consumentenbereik heeft.
Hoewel iBooks ontegenzeggelijk een succes is als het op gebruikersaantallen aankomt, is het zeker niet de readerapp met de meest uitgebreide functionaliteit.
[related_article id=”158256″]
In het originele ontwerp moest iBooks zich gedragen als een ‘echt’ papieren boek; er werd dan ook meer aandacht besteed aan het uiterlijk en de interface van de app dan aan de eigenlijke functionaliteit ervan.
Eén groot voordeel aan iBooks is dat je er, in tegenstelling tot bij de andere grote spelers Kindle for iPad en Barnes & Noble e-Reader, DRM-vrije epub- en pdf-bestanden via iTunes rechtstreeks naar de app kan synchroniseren.
Dit is een sterke eigenschap, maar heeft wel het nadeel dat het gebruikers vastbindt aan iTunes als het belangrijkste dataoverdrachtsysteem. Dat wil ook zeggen dat je een computer nodig hebt om je bibliotheek te onderhouden en aan te vullen.
Daarnaast zijn epubs en pdf"s die je in iBooks’ bibliotheek geladen hebt niet beschikbaar voor andere e-readerapplicaties. De meeste e-readerapps voor de iPad bouwen hun eigen database op, waar de andere apps geen toegang toe krijgen.
Grote bibliotheek
Jammer genoeg presteert iBooks niet meer zo goed als de grootte van je epub-bibliotheek toeneemt. iBooks werkt perfect voor een paar tientallen of misschien zelfs zo’n honderd boeken die je gekocht hebt in de iBooks Store of ingeladen hebt via iTunes. Maar vanaf het moment dat je een collectie van 300 titels verzameld hebt, wordt de app bijna onhandelbaar.
In een informele test uploadden we meer dan duizend volledige epub-romans in iTunes, die we vervolgens synchroniseerden met de iPad. Tijdens deze sync (op Windows) werden we al met een aantal problemen met de verbinding en time-outs geconfronteerd. Daarna ontdekten we dat iBooks flinke prestatieproblemen krijgt als je door die uitgebreide collectie wil scrollen in Bookshelf-modus.
Voor een grote bibliotheek ondervonden wij dat de minder mooie listmodus beter werkt. Hoewel de derde, vierde en vijfde generatie iPads veel sneller zijn dan de originele iPad en de iPad 2, werkt de app op die toestellen nog steeds erg traag als je zoveel titels wil inladen. Ik zou iBooks dus niet aanraden om je volledige persoonlijke collectie in epub-formaat op te slaan.
Verbeteringen
Hoewel Apple al een aantal verbeteringen in de prestaties van de app heeft gerealiseerd in de afgelopen vier jaar, vind ik nog steeds dat iBooks niet zo kwiek is als de andere apps op deze lijst.
De focus op esthetiek in iBooks is in mijn ogen ook één van de grootste zwaktes van deze app. Apples ontwikkelaars hebben duidelijk veel tijd gespendeerd aan de visuele toeters en bellen van de applicatie, maar niet aan het nagaan hoe goed de app werkt om echt tekst te lezen.
De huidige versie van iBooks heeft drie kleurenschema’s (zwart op wit, sepia, en een donkere modus met wit op zwart) en zeven lettertypes.
Grote ergernis
Hoewel de software een volledige make-over kreeg voor iOS 7, kan je nog steeds de marges niet aanpassen in iBooks om zo veel mogelijk vierkante centimeters van je scherm te benutten. Vier jaar na de release is dit een gigantische ergernis voor heel wat gebruikers.
Interactief
Iets wat iBooks wel kan en de meeste andere apps niet, is het inbedden van interactieve content. Bijna alle boeken die hier gebruik van maken werden gecreëerd met Apples eigen iBooks Author-software, die exclusief is voor het platform.
Veel van deze boeken zijn educatief – er valt nog niet veel fictie, non-fictie of zelfs een magazine te bespeuren die deze features gebruikt. Hoe interessant je de interactieve mogelijkheden vindt hangt natuurlijk volledig af van jouw leesgedrag.
iBooks’ grootste pluspunt is de naadloze integratie met de iBooks Store, die een interface heeft die voor alle gebruikers van de App Store meer dan vertrouwd overkomt. Het is erg makkelijk om titels te vinden en je kan voor bijna elk boek in de virtuele rekken een gratis sample krijgen voor je het koopt.
Omdat het Apples officiële e-readerapp is, is iBooks op dit moment ook de enige die een geïntegreerde boekenwinkel aanbiedt.