Reviews

Review Fujifilm XQ1: Compactcamera met grote beeldsensor

De XQ1 is een compactcamera met een grote beeldsensor en een lichtsterke lens. Hoe goed doet hij het?

De Fujifilm XQ1 bevat een voor een compactcamera relatief grote beeldsensor in 2/3 inchformaat. Alleen de Sony RX100 (1 inchsensor) en de Canon G1x (met APS-C-sensor) doen het beter.

Via de ring aan de lens kan je sluitertijd, diafragma of een andere instelling aanpassen.

[related_article id=”160734″]

Fujifilm koos voor dezelfde 12 megapixelsensor als in Fujifilm X20, met het aparte X-Trans-kleurfilter in plaats van het traditionele Bayerpatroon. Dat kleurfilter moet zorgen voor een realistischere kleurweergave. De gevoeligheid gaat van ISO 100 tot 12.800, filmen kan in full HD-resolutie met maximaal 60 frames per seconde.

De lens zoomt 4x optisch en geeft een bereik van 25 tot 100 mm in kleinbeeldequivalent. In groothoekstand bedraagt het maximale diafragma een fraaie f/1,8, maar naarmate je inzoomt daalt dat snel tot f/4,9.

Op een zonnige dag zal je het grootste diafragma van f/1,8 echter niet vaak kunnen gebruiken, omdat de kortste sluitertijd slechts 1/1.000 bedraagt – met overbelichte foto’s tot gevolg. Het is jammer dat Fujifilm geen neutral density-filter inbouwde om ook bij volle zon de grootste opening te kunnen gebruiken.

Veelzijdig
Zoals je van een geavanceerde compactcamera verwacht, biedt de XQ1 niet alleen een volautomatische modus en scènepresets, maar ook de klassieke programmastand, sluitertijd- en diafragmavoorkeuze, en een manuele modus. De camera bevat een minimum aan bedieningselementen, zodat het instellen soms even duurt. Handig is de instelring rondom het objectief waarmee je ofwel sluitertijd en diafragma instelt (afhankelijk van de opnamemodus), ofwel naar keuze de gevoeligheid, belichtingscompensatie, witbalans of transportmodus.

Je kan werken in jpeg of raw. Ook digitale filters zoals Speelgoedcamera, Miniatuur, Pop-kleur, High-Key, Low-Key en Deelkleur zijn van de partij, en zoals bij Fujifilm gebruikelijk is, kan je de look van je opnames aanpassen via ‘filmsimulaties’ met namen die verwijzen naar chemische film: Velvia, Astia, Provia, Sepia en Monochrome.
 

(f/4,9, 1/500, ISO 100, 100mm-equivalent)

De prestaties

De XQ1 gebruikt een hybride focussysteem, waarbij pixels voor fasedetectie op de beeldsensor geplaatst zijn. De autofocus werkt daardoor snel en betrouwbaar, zolang er voldoende licht is. In donkere lichtomstandigheden moet de autofocus wat zoeken. In macromodus kan je scherpstellen tot op 3 cm van de lens.

De beeldkwaliteit is goed tot aan gevoeligheden van 1.600 ISO. Daarboven neemt de ruis sterk toe. De jpeg-compressie doet ook in de hoogste kwaliteit detail verloren gaan; voor een optimaal resultaat werk je het best in raw-formaat en doe je de omzetting naar jpeg in nabewerking. In contrastrijke situaties kiest de camera ervoor om iets onder te belichten, zodat de hooglichten niet ‘uitbranden’. De schaduwen kan je in nabewerking nog wat oplichten. Ook hier is de boodschap dus dat je maar beter het raw-formaat gebruikt.

Prijs: 399 euro

cameracompactcamerafotografiefujifilmfujifilm xq1ontspanningReviewsxq1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken