Review MSI J1800i: geruisloze mini-pc
Het is nooit zo interessant geweest om zelf een kleine mini-pc in elkaar te steken als nu. Het aantal Mini-ITX-bordjes met krachtige uitbreidingsmogelijkheden groeit sterk in aantal, maar de MSI J1800i mikt eerder op een energiezuiniger publiek. Reden daarvoor is de gesoldeerde Intel Celeron J1800 dualcoreprocessor, die trouwens volledig passief functioneert.
De Celeron J1800 is van de Bay Trail-D-familie, vergelijkbaar met wat Intel ook in bepaalde Windows 8-tablets voorziet. Door deze chip te kiezen op een Mini-ITX-bordje, hoef je je al geen zorgen meer te maken om een geschikte koeling met een dergelijk klein formaat. MSI voorziet een klein koelelementje, dat trouwens zelden echt warm aanvoelt. Omdat de Celeron J1800 een geïntegreerde grafische chip op de processor heeft, vind je achteraan een VGA- DVI- en HDMI-aansluiting. Ideaal voor een mediacenter, of voor een kleine desktop op je bureau.
Wanneer je Celeron hoort, zegt je gevoel meestal dat prestaties niet prioritair zijn. Ondanks de kloeke 2,41 GHz dualcoreprocessor is dit zeker geen hoogvlieger. Op Cinebench 11.5 haalt hij amper 1,06 punten en ook de 3DMark 11-score van 231 is absoluut niet om over naar huis te schrijven. Voor eenvoudige taken zoals internetbrowsen, mailen, tekstverwerking, en niet teveel multitasken, doet hij wel prima dienst. Om te gamen, in de vorm van een Steam Box, ga je toch ergens anders moeten kijken.
Door zijn HDMI-aansluiting achteraan is de J1800i wel een ideale start als compact mediacenter onder je televisie. Omdat hij passief wordt gekoeld, werkt hij geruisloos. Full HD-video verwerkt de Celeron J1800 vlekkeloos, net als 5.1 surround geluid uit de Realtek ALC887-chip. Niet de beste voor audiofanaten die van de allerbeste muziek willen genieten, maar voor het merendeel van de gebruikers is deze onboard geluidchip prima.
De MSI J1800i is geen snelheidsmonster, maar dat hoeft ook niet altijd. Als basis voor een mediacenter is dit moederbord de beste en goedkoopste oplossing tot nu toe. Ook voor basistaken kan de Celeron-chip aardig uit te voeten, maar meer moet je van dit moederbord niet verwachten. Wil je meer snelheid, dan zijn er genoeg andere Mini-ITX-oplossingen beschikbaar, met automatisch een pittiger prijskaartje.