Reviews

Review HP Slatebook 14: Hoort Android wel thuis op een laptop?

Voordelen
Leuk uiterlijk
Krachtige hardware
Full HD-scherm
Nadelen
Oude Android Jellybean
OS onvoldoende op laptop gericht
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Slatebook 14 van HP oogt en voelt als een rasechte laptop. Verrassend genoeg draait het toestel echter Android in plaats van Windows. Is dat een reden om het toestel in huis te halen, of juist niet?

De Slatebook 14 van HP ziet er in alle opzichten uit als een gewone laptop. Het donkere toestel valt voor het ongeoefende oog enkel op vanwege zijn gele rand en onderkant, en het gele logo.

De kleuraccenten laten de laptop er interessant en uniek uitzien, maar toch zijn het niet de kleuren waarmee de Slatebook 14 zich in de kijker wil zetten: de laptop draait immers geen Windows als besturingssysteem, en al evenmin Chrome OS. Het toestel is voorzien van Android 4.3 Jellybean.

Een interessante keuze: Android wordt in de regel gereserveerd voor tablets en telefoons. Zoals enkele grote tablets, waaronder de Note Pro 12 van Samsung, echter al lieten uitschijnen, kan je met Android heel wat meer dan enkel een tablet bedienen. Het veelzijdige besturingssysteem is intussen volwassen en klaar voor een nieuwe uitdaging: laptops.

Groot maar rigide

Hybride toestellen met tablet- en laptopkwaliteiten kennen we al, maar de Slatebook is wat vormgeving betreft een laptop pur sang. Het toestel heeft een 14 inch touchscreen dat geheel in de stijl van klassieke notebooks bevestigd is aan het toetsenbord. Verwijderen gaat altijd, maar in dit geval zou je serieus wat kracht moeten zetten en enkel een vernietigde laptop overhouden aan de moeite. Geen hybride dus, en ook geen flexibel scherm dat je naar alle kanten kan draaien zoals bij de x360-reeks van Windows-laptops. Het scherm van de laptop klapt open tot ongeveer 145 graden, en geen centimeter meer.

De Slatebook 14 is dus echt een gewone laptop, maar dan met Android. Interessant, dat zeker, maar zitten we daar op te wachten? Bij het openen van de laptop word je in ieder geval getrakteerd op Android zoals je het nog nooit zag. Niet omwille van eventuele modificaties, want de versie van Jellybean die op de Slatebook draait leunt erg dicht aan bij de originele versie van Android, maar met dank aan het scherm. Het 14 inchscherm, voorzien van een full HD-resolutie (1920 x 1080) ziet er helder, mooi maar vooral groot uit.

Het besturingssysteem lijkt zich helemaal thuis te voelen op de laptop, en komt erg tot zijn recht op het relatief grote scherm en de hoge resolutie. Android past veel icoontjes op je homescherm en de appschuif, zonder dat ze te klein worden. Eg handig voor een goed overzicht. Hoewel full HD redelijk standaard is voor high-end tablets en telefoons is dat niet het geval voor laptops. Daar ligt de resolutie een stuk lager, rond 1366 x 768.

3D

Het toetsenbord van de Slatebook voelt kwalitatief aan, zoals je dat van een laptop zou verwachten. De toetsenbordlay-out is natuurlijk lichtjes aangepast aan Android. Zo vind je de terug-knop op de plaats van Escape en staat er een home-toets en een toets voor de multitasken tussen control en alt. Waar zich bij een Windowstoestel de functietoetsen bevinden, heb je nu volumetoetsen, toetsen om de helderheid aan te passen en een printscreenknop. Hoewel het scherm voorzien is van toucschreen is het perfect mogelijk de notebook te bedienen met het responsieve trackpad.

Aan de buitenzijde van de Slatebook krijg je twee klassieke USB 2.0-poorten mee, net als een USB 3.0-poort. Verder is er een sleuf voorzien voor een microSD-kaart, en heeft de laptop een HDMI-output. Klassieke tablets en smartphones hebben zo’n uitgang ook, maar dan gaat het om een minipoort. De poort van de Slatebook heeft het handige grote formaat en vereist dus geen speciale kabel. Het toestel kan full HD-video in 3D doorsturen op voorwaarde dat je een compatibel tv-toestel hebt (niet getest voor deze review). Opladen doe je niet via USB, maar met een laptoplader. De Slatebook is dus niet compatibel met laders van andere tablets of smartphones. Natuurlijk is er ook een 3,5 mm-aansluiting aanwezig voor een hoofdtelefoon.

Opdringerige Beats

Net zoals de meeste Windows-laptops van HP komt het geluid uit luidsprekers van Beats-audio. In de instellingen van Android vind je zelfs een speciaal menu voor dat Beatsgeluid. Wanneer je dat menu aanklikt valt er echter niets aan te passen, je krijgt alleen een tekstje voorgeschoteld waarin de superioriteit van Beats wordt aangeprezen. Rechtsbovenaan in de menubalk verschijnt eveneens het Beats-logo en ook hier heeft het geen enkel nut. Reclame heet zoiets, en het is overbodig op een laptop die je reeds gekocht hebt.

Gamen

Binnen in de laptop vinden we een een Nvidia Tegra 4 processor met een quadcore-CPU en een gespecialiseerde GPU, bijgstaan door 2 GB aan RAM-geheugen. Uitstekende specificaties, die ervoor zorgen dat de Slatebook overweg kan met zowat alle Android-apps. Zwaardere spelletjes zijn dan ook geen probleem, al steekt hier wel een probleem de kop op. Klassieke Androidspellen zijn geoptimaliseerd voor een aanraakscherm en houden geen rekening met de input van een toetsenbord. Een populair racespel als Asphalt 8 bedienen lukt dus niet met de pijltjes, je zult de game via het scherm moeten bedienen. Geen ramp, maar zeker niet intuïtief.

Nvidia levert echter games die wel overweg kunnen met een controller. Via de Nvidia Tegra Zone krijg je toegang tot allerhande games, waarvan je er een aantal absoluut niet op een Androidtoestel zou verwachten, zoals Half Life 2. In de benchmarkscores Antutu en 3DMark scoort de Slatebook over het algemeen net iets beter dan de Samsung Galaxy Note Pro 12 en de Galaxy Tab S 10, maar net iets lager dan de Xperia Z2 tablet van Sony.

Het is een gemiste kans dat de Slatebook overweg kan met stevige apps maar toch nog Android 4.3 Jelly Bean draait. 4.4 KitKat is al lang uit en de Slatebook heeft geen excuus om zich nog aan het oude OS vast te klampen. Ondanks dat gemis is de Slatebook een goed toestel. De laptop voelt kwalitatief aan, ziet er goed uit, en werkt snel. Eén vraag blijft echter onbeantwoord: zitten we te wachten op een laptop met Android?

Te mobiel

HP probeert het van oorsprong mobiele besturingssysteem meer gericht te maken op dagdagelijkse productiviteit door onder meer een verdienstelijke Officesuite te leveren. Ook printen gaat, met behulp van de bijgeleverde app, op voorwaarde dat je een compatibele printer hebt. Door je bestanden bladeren kan met de meegeleverde bestandsmanager. Toch is er meer mogelijk. De Note Pro 12 van Samsung draait een gemodificeerde versie van Android waarmee je tot vier apps tegelijk kan draaien, en enkele functies op die tablet werken zelfs in een venster. De Note Pro is natuurlijk erg duur, en heeft een toetsenbord dat lang niet zo handig is als dat van HP.

Een combinatie van beide toestellen zou ideaal zijn: HP’s Slatebook ziet er goed uit en voelt correct aan, maar een echte multitaskfunctie, waarbij je apps naast elkaar kunt openen, had hier niet misstaan. Meestal ben ik een voorstanden van een ongemodificeerde versie van Android, maar voor een laptop maak ik een uitzondering. Android is nu eenmaal ontworpen voor tablets en smartphones en het vereist toch enkele aanpassingen om het OS nuttig te maken op een laptop. Als Samsung het multitasken comfortabel kan maken op een 12 inchscherm, dan moet HP dat ook kunnen op een exemplaar van 14 inch.

Nichepubliek

Toch heeft de Slatebook zijn nut. Om te beginnen is het toestel niet zo duur (399 euro), en weegt het niet al te veel. Verder is het grote 14 inch full HD-scherm een groot pluspunt. Ook de batterij gaat eens stuk langer mee dan die van een vergelijkbare Windowslaptop. Wie houdt van de vormgeving van een klassieke laptop, maar zijn toestel enkel voor eenvoudige taken gebruikt (zoals typen, browsen, een film kijken, af en toe een spelletje spelen en muziek luisteren), mag de Slatebook zeker overwegen.

Geen meerwaarde

Zodra je iets meer wil doen wordt het spijtig genoeg te snel duidelijk dat de Slatebook een laptop is waar een mobiel besturingssysteem op draait. Android op laptops heeft potentieel, en de Slatebook zet een stap in de goede richting, maar al bij al biedt het mobiele OS niet echt een meerwaarde.

Een eventuele update naar een nieuwe versie van Android, waarbij HP enkele aanpassingen maakt zodat het OS meer laptopvriendelijk is, kan soelaas bieden. Maar voorlopig vermoed ik dat de Slatebook slechts voor een beperkt aantal mensen echt het juiste toestel zal zijn.

AndroidhpjellybeanlaptopmobielReviewsslatebook 14

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken