Crosley Cruiser: het sexy platenkoffertje
Een van de populairste nieuwe retroplatenspelers is de Crosley Cruiser. Dit trendy toestel werd eerder dit jaar in de kijker gezet tijdens Record Store Day. Ook al is de speler niet voor de serieuze platenverzamelaar die dan de onafhankelijke platenzaak bestormt, als hip lifestylehebbeding maakt hij indruk.
Crosley is van origine een Amerikaanse radiofabrikant uit de jaren twintig, en dat zie je af aan alle nieuwe elektronica die het bedrijf produceert. Ook aan de Cruiser, een van pakweg twintig retroplatenspelers waar je bij Crosley uit kunt kiezen. Ook al is het een nieuw, recent gelanceerd apparaat, het ademt de 20e eeuw in zijn verschijning, zonder dat het gekunsteld overkomt.
Kleermaker?
Met de Cruiser wil je beslist gezien worden, welke van de vele leverbare kleuren je ook kiest. Het is een cool en compact, deels houten koffertje. met een lederen handvat, ijzeren flightcasebeslag om de hoeken en een grote dekselklem waarmee je het opent. Vooral bedoeld om mee te nemen dus. Niet de meegeleverde stroomadapter vergeten dan!
Het Crosley-naamlogo aan de binnenkant van het kofferdeksel geeft het apparaat meteen vintage stijl. Dankzij ijzeren scharnieren blijft het deksel stevig openstaan, maar je kunt het ook tegen een achterwand laten rusten.
Aan de voorzijde vind je aan weerszijden van klem en hengsel twee kleine speakers. Maar het toppunt van het toch al geslaagde design is de buitenbekleding. Ons testmodel (foto boven) is van beigebruin tweed waar ik niet anders dan vrolijk van kan worden. Het lijkt of zich hier een ambachtelijke kleermaker totaal heeft uitgeleefd. Zeer goed.
Bolletje
Ook het basisplateau binnen voelt nog prima aan, evenals de grote, zwarte ronde volumeknop die tevens de aan- en uitschakelaar is. Maar aan de overige bediening van de platenspeler zie je de betaalbaarheid van de Cruiser af.
De toonarm is van dezelfde breekbare kwaliteit als bij veel andere retrospelers en het draaiplateau wiebelt enigszins. Het armlifthendeltje heeft een onhandigheidje: je moet het doorduwen en dan staat de toonarm wat vreemd schuin naar boven. Een eerder grappig schoonheidsfoutje. De greep van de toonarm of naald heeft een leuk plastic bolletje, maar dat zit wel wat dicht op het element voor grotere vingers.
De single-adapterring is met zijn binnengreep makkelijk uit zijn opbergplekje te pakken; dat hebben we wel eens anders gezien. Maar helaas sluit de ring niet goed strak om de spindle (middenpin). Door dat beetje speling kunnen sommige plaatjes vals gaan klinken. En nog een minpuntje: zoals bij meer goedkope platenspelers remt de autostopfunctie veel singlehits voortijdig af. Gelukkig kun je deze functie uitschakelen.
Beetje te snel
Wat ook niet helemaal goed staat afgesteld op ons testmodel is de draaisnelheid. De Cruiser heeft snaaraandrijving, en je kunt afspelen op 33, 45 en 78 toeren. Dat laatste hebben we niet getest, maar singles draaien een fractie te snel. Voulez-vous Coucher Avec Moi (Lady Marmelade) van Labelle, een hit van gemiddelde lengte, klokken we af op 3 minuut 12 in plaats van 3 minuut 14. Een ervaren luisteraar zal het horen, maar het verschil is te klein om heel hard op te vallen.
Een echte vinylliefhebber hoeven we het hopelijk niet te vertellen, maar de naalden of liever gezegd cartridges van goedkopere platenspelers als deze zijn relatief zwaar en daarmee niet gezond voor gevoelige groeven van je kostbare lp"s van Pink Floyd of Mozart. Maar vind je het juist leuk om tweedehands of oude, een beetje versleten plaatjes te draaien en moet het allesbehalve perfect zijn, dan is hij ideaal voor je beleving. Dat het draaiplateau ruist, daar zal je dan ook niet om malen.
Aansluiten of inpluggen
En de audioprestaties? Met de twee kleine 3-wattspeakertjes klinkt de Cruiser als een ouderwetse radio met een frontaal, treble geluid. Best authentiek en opnieuw grappig, maar power ontbreekt natuurlijk en een toonregelaar ook. Wel heb je de mogelijkheid om de Cruiser op een audio-installatie aan te sluiten met RCA-kabels, maar dan valt extra op dat de speler het niet van zijn audiokwaliteit moet hebben. Direct een hoofdtelefoon inpluggen kan ook, dat is misschien een betere optie voor als je echt wilt luisteren.
Wat niet kan met de Cruiser, en daar malen we beslist niet om, is je platen opnemen of digitaliseren. Het toestel is puur om af te spelen, wat zijn identiteit alleen maar versterkt. Met sommige andere Crosley-spelers kan dit overigens wel.
Vinyl weer populair
Al met al vinden we de Cruiser een charmante platenspeler voor de fun. Wil Crosley hiermee inspelen op de hernieuwde populariteit van vinyl? Ongetwijfeld, maar een waarschuwing aan enthousiaste, onwetende kopers is dan wel op zijn plaats.
De minpunten neem je voor deze prijs graag voor lief mits je hem om de juiste redenen aanschaft: als hippe mobiele platenspeler, demotoestel of stijlvolle eyecatcher voor je living. Ben je hem daar even moe, dan berg je hem eenvoudig op als koffertje. Je steelt de show als je hem meeneemt naar vrienden. Het is per slot van rekening een alternatief lifestylegadget, geen audiowonder. Maar ook gewoon thuis zul je er uren plezier aan beleven. Wel af en toe stofzuigen dan en een borsteltje bij de hand houden.