Review BattleBox Titan Z Edition: persoonlijke supercomputer
De BattleBox Titan Z Edition is een desktopcomputer die bijna alle pas uitgekomen technologie van het moment bundelt. De computer is uitgerust met een X99-moederbord van Asus, en dat biedt ruimte voor serieuze hardware.
Op de X99-chipset past de splinternieuwe Extreme Edition Core i7-5960X-processor van Intel, net als DDR4 RAM. De BattleBox is voorzien van 16 GB van dat nieuwe, dure maar ook snelle RAM-geheugen. Het grafische geweld van de desktop komt, zoals de naam al doet vermoeden, van de Nvidia Titan Z grafische kaart.
Interieur
De BattleBox, een product van de Belgische computerbouwer Tones, koop je voor een stevige 4.999 euro in een stijlvolle witte verpakking. De minimalistische case heeft een groot raam aan de linkerkant, waar je de (verlichte) onderdelen kan bewonderen. De gemiddelde consument zal hier niet wild van worden, maar het publiek dat geïnteresseerd is in een BattleBox, vindt het vermoedelijk leuk dat de binnenkant zichtbaar is.
Aan dat interieur werd heel wat aandacht besteed. De computer oogt ruim en proper, aangezien alle kabels aan de achterkant lopen. Naast de grafische kaart, het moederbord en de twee kabels van de waterkoeling is alleen de 250 GB SSD van Intel zichtbaar, en ook daar zijn de aansluitingen mooi weggewerkt. Enkel de ventilator achter aan de BattleBox is van buitenaf zichtbaar. De ventilatoren vooraan zijn mooi weggewerkt achter een wit voorpaneel, dat van opzij nog enige ruimte voor luchtinvoer laat. Ook bovenaan zijn de ventilatoren afgeschermd door een gelijkaardig paneel.
Geruisloos
We lieten de BattleBox onze zwaarste benchmarks doorlopen, en het eerste wat opviel is hoe stil de bak bleef. Zelfs wanneer het toestel stomend heet werd, was de koeling virtueel onhoorbaar. Leuk, maar de afwerking heeft een prijs.
De standaardspecificaties van de Haswell E-processor zijn met acht cores en zestien threads van 3 GHz met een turbo van 3,5 GHz niet min. De processor in onze BattleBox liep zelfs nog iets sneller: we haalden er snelheden tot 3,57 GHz mee. Zulk een rekengeweld brengt warmte met zich mee, en daar komen de nadelen van de stijlvolle afwerking van de desktop boven water.
Hittegolf
Hoewel de panelen die de ventilatoren verbergen ruimte laten aan de zijkant voor lucht in- en afvoer, volstaat die niet wanneer we de computer voor lange tijd laten zweten. Met de Prime95 Torture-test houdt de BattleBox zijn maximale kloksnelheid nauwelijks een halve minuut vol alvorens de processor naar lagere kloksnelheden throttlet.
Als we Prime95 laten draaien stabiliseert de chip zich uiteindelijk rond 2,6 GHz, wat toch een koelprobleem bij het langdurig aanhouden van zware lasten suggereert. Prime95 belast alle processorkernen met een non-stop werklast van 100 procent, dus in dagdagelijkse scenario’s zal het koelingsprobleem niet snel de kop opsteken. Ondanks het probleempje met de koeling blijft Haswell E een ongelooflijk krachtige chip, zoals de waanzinnige Cinebenchscore van 1657 suggereert.
Gamen
Een toestel als de BattleBox Titan Z Edition koop je niet om te surfen en af en toe je mails te checken. Hoewel professionele toepassingen (grafisch design, 3D-modelling) zeker een optie zijn, moet de BattleBox voornamelijk overweg kunnen met het occasionele computerspel. 3DMark toont weinig verrassend aan dat het toestel daar geen problemen mee heeft. De BattleBox scoort beter dan 83% van de toestellen waarvan 3DMark resultaten bezit, en aangezien de software zowat de populairste grafische benchmarktool is, zijn dat er heel wat.
Benchmarks
De scores voor de eenvoudige tests zijn zo hoog dat ze nauwelijks nog iets zeggen over de kwaliteiten van de BattleBox. Op Cloud Gate zien we een score van 47072 en ook met Sky Diver heeft het toestel, zoals de score van 40993 aantoont, geen enkel probleem.
Op de zware Fire Strike-test scoort de computer eveneens naar behoren, al zakt de framerate hier onder de 60 frames per seconde, wat aantoont dat ook deze supercomputer zijn grenzen kent. Drie grenzen lopen we tegen het lijf wanneer we de Extreme-versie van de Fire Strike-test draaien. Tijdens een erg zware gecombineerde test zakt de framerate occasioneel tot net onder de 15 frames per seconde. Ook de BattleBox kan overwonnen worden.
Physics
Op de gewone variant van Fire Strike haalt de BattleBox een score van 14919, met de extreme-variant zakt dat naar 7851. De physics-scores blijven evenwel torenhoog. Daarvoor doet de computer immers een beroep op de CPU. Zo is de physics-score bij Fire Strike Extreme nog steeds 20334.
Hoewel 3DMark de gigant op de knieën krijgt, wil dat in de praktijk weinig zeggen. De BattleBox zal al je games spelen op de krachtigste instellingen zonder daar te hard voor af te zien. Onze tests tonen aan dat de desktop over de hele lijn een enorm krachtig toestel is: het krachtigste wat we hier al over de vloer kregen en dat wil toch iets zeggen. Zelfs wanneer je toch wil werken op de supercomputer valt dat op. PCMark 7 geeft ons een torenhoge score van 6232.
Niet de koning
De BattleBox Titan Z Edition is dus een stevige krachtpatser, maar niet de stevigste die je kunt bouwen. De Titan Z grafische kaart heeft duidelijk heel wat in z’n mars, maar 3DMark maakt duidelijk dat er computers zijn die meer kunnen. De Titan Z is een geweldig krachtige grafische chip, maar het is er slechts één. Puur wat grafische prestaties betreft ben je beter af met twee iets goedkopere grafische kaarten, wat de score in Fire Strike Extreme ten goede zou komen. Om echt voluit te gaan kan je natuurlijk twee Titan Z’s in je computer steken, maar wanneer geld helemaal geen probleem is, dan gaat natuurlijk alles.
Conclusie
De BattleBox is een uitstekende computer voor enthousiastelingen. Het computergeweld zit in een stijlvolle kast die de afzonderlijke onderdelen recht doet. Helaas heeft die schoonheid een prijs wanneer het op koeling aankomt. Overweeg je flink te investeren in een computer, dan blijft de BattleBox Titan Z een prima keuze. De BattleBox is een computer waarmee je kan uitpakken, zowel als pronkstuk in je huis als tijdens het gamen. Het toestel is in beperkte oplage te koop, en zal dus niet voor eeuwig beschikbaar blijven.