Reviews

Review Microsoft Surface Pro 3: meer laptop dan tablet

Voordelen
Hoge resolutiescherm
Dun en licht (als laptop)
Prima hardware
Nadelen
Type Cover niet inbegrepen
Beperkte bediening pen
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Surface Pro 3 is volgens Microsoft de tablet die je laptop kan vervangen. Maar is dat ook echt zo? Onze redacteur zocht het uit.

“Dit is het toestel dat je tablet én je laptop kan vervangen,” verkondigde Panos Panay, hoofd van het Surface-team bij Microsoft, vol overtuiging tijdens de lancering van de Surface Pro 3. Een grote belofte die we graag eens aan de werkelijkheid wilden toetsen.

De Surface Pro 3 is beschikbaar in verschillende variaties. Microsoft stuurde ons een exemplaar met een 1,9 Ghz Intel Core i5-processor, 4 GB RAM en 128 GB opslag. Qua specificaties is dat het op één na lichtste model, met een prijskaartje van 999 euro zonder toetsenbordcover. Ons testtoestel werd echter vergezeld door een Type Cover (129,99 euro), wat het totale prijskaartje voor deze configuratie op net geen 1.130 euro brengt. Daarmee gaat de Surface Pro 3 rechtstreeks de confrontatie aan met de Macbook Air, die gelijkaardige specificaties biedt voor 929 euro (11,6 inch) of 1.029 euro (13,3 inch).

Laptop en/of tablet

We weten nu al waarin beide toestellen aan elkaar gelijk zijn, maar laten we ook eens kijken naar wat de Surface Pro 3 onderscheidt. Het 12 inch aanraakscherm is meteen een blikvanger, niet alleen door de hoge resolutie van 2.160 x 1.440 pixels, maar ook door de opvallende 3:2 beeldverhouding. De Surface 2 (Pro) had een 16:9 beeldverhouding, waardoor het 10,6 inchscherm nogal krap aanvoelde in landschapsmodus en ronduit absurd in portretmodus. De nieuwe beeldverhouding voelt niet alleen veel aangenamer aan in beide oriëntaties, maar zorgt er bovendien voor dat je meer inhoud op je scherm te zien krijgt. De hoge resolutie zorgt voor een uitermate scherp beeld en Microsoft heeft naar eigen zeggen gewerkt aan het vergroten van de kijkhoek, wat inderdaad lijkt te zijn gelukt.

Er mag geen twijfel over bestaan: de Surface Pro 3 is één van de mooiste stukken hardware die Microsoft al heeft afgeleverd. Met 800 gram is het een lichtgewicht onder de laptops – de Macbook Air weegt meer dan een kilo – maar als tablet is het eerder een zware jongen in vergelijking met de 469 gram van de iPad Air. De behuizing is gemaakt uit magnesium, net als vorige modellen, en wordt getypeerd door dezelfde strakke hoeken en lijnen die de Surface-lijn zo herkenbaar maken. De Surface Pro 3 is amper 0,91 cm dik en zelfs met toetsenbord is hij nog altijd dunner dan de Macbook Air: 1,4 cm ten opzichte van 1,7 cm. Die afmetingen zijn opnieuw vooral indrukwekkend als je de Surface Pro 3 als een laptop beschouwd, in vergelijking met andere tablets is het best een dikkertje.

De Surface Pro 3 is naar tabletnormen rijk aan aansluitmogelijkheden, maar eerder beperkt voor een laptop. Er is een volwaardige USB 3.0-poort, een Mini DisplayPort, audiojack en een microSD-slot voorzien. De oplaadpoort heeft een kleine update gekregen en werkt nu met een stekkertje dat magnetisch in de poort vastklikt, zodat het contact minder makkelijk lost. Een welgekomen verbetering. De ingebouwde staander werd eveneens vernieuwd, zodat je hem in eender welke hoek tussen 22 en 150 graden kan plaatsen. Daardoor werkt hij niet alleen makkelijk op een bureau, maar ook op je schoot of om te tekenen.

Pen en toetsenbord

Tekenen kan met de pen die standaard bij de Surface Pro 3 wordt bijgeleverd. Die is iets groter dan vorige modellen en kan je niet langer in de behuizing van de Surface kwijt. Het voordeel is dat de pen veel aangenamer in de hand ligt. Werken met de pen voelt erg natuurlijk aan, maar de bediening is beperkt. De pen werkt eerder als een muis dan als een vinger. Om te scrollen moet je met de punt van de pen de schuiver in de scrolbalk vastnemen, wat niet evident is op het hoge resolutiescherm. Je kan niet zomaar met de pen over het scherm vegen en dat is jammer. Wel een leuk detail: wanneer je op de top van de pen klikt, wordt OneNote geopend, zelfs wanneer het scherm is uitgeschakeld.

Een tweede accessoire voor de Surface Pro 3, maar helaas niet standaard bijgeleverd, is de Type Cover. Ik zeg helaas omdat deze toetsenbordcover naar mijn mening noodzakelijk is om het apparaat volledig tot zijn recht te laten komen, en je dus bijna verplicht bent om hem aan te schaffen. De Type Cover is voorzien van fysieke toetsen met achtergrondverlichting en een trackpad, dat een stuk groter is dan op het vorige model. Het toetsenbord is nog altijd niet van hetzelfde niveau als dat van een laptop, maar het is wel één van de betere tabletklavieren die ik al onder de vingers heb gehad. Het nieuwe toetsenbord heeft bovendien een magnetische strook bovenaan, die je kan omvouwen en aan de voorkant van de Surface bevestigen. Op die manier staat je klavier in een lichte hoek, wat het typen net iets aangenamer maakt.

Ik heb het nog niet gehad over één van de belangrijkste eigenschappen van de Surface Pro 3, en dat is het batterijleven. Als Microsoft de concurrentie wil aangaan met de Macbook Air, moet het immers een batterijduur van minstens 9 uur of meer zien te verwezenlijken. Dat is dan ook precies wat het op papier belooft, maar in onze batterijtest klokte de Surface af op net geen 7,5 uur bij licht gebruik met de helderheid helemaal open en wifi actief. Dat is nog altijd een uitstekend resultaat in vergelijking met de meeste laptops, maar aan de lage kant voor een tablet. In de praktijk kon ik echter zorgeloos een lange werkdag overleven, zonder op zoek te moeten gaan naar een stopcontact, en dat is uiteindelijk wat telt.

Conclusie

De Surface Pro 3 is een knap stuk hardware, maar alles hangt af van de verwachtingen die je hebt van het toestel en hoe je er naar kijkt. Is het een tablet, een laptop of toch een categorie apart? Microsoft noemt het “de tablet die je laptop kan vervangen”, maar ik zou dit apparaat eerder beschouwen als “de laptop die je tablet overbodig maakt”. Het is een semantisch verschil, maar alles aan de Surface Pro 3 schreeuwt meer pc dan tablet.

Microsoft gaat met dit toestel in de eerste plaats de strijd aan met de Macbook Air, zowat de populairste laptop van het moment, en niet zozeer de iPad. De Surface Pro 3 is een lichte werklaptop die qua specificaties zonder problemen zijn mannetje kan staan naast het alternatief van Apple, maar als tablet moet hij de duimen leggen tegen de concurrentie. Dat merkte ik ook tijdens mijn dagelijks gebruik. Ik gebruikte het apparaat bijna altijd als laptop en nam hem zelden als tablet in de hand. Net daarom is het jammer dat de Type Cover niet standaard bijgeleverd wordt, maar apart moet worden aangeschaft.

De Surface Pro 3 begint vanaf een basisprijs van 799 euro. Het exemplaar dat wij hier getest en besproken hebben, is een configuratie van 999 euro (exclusief Type Cover).

laptopmicrosoftReviewssurface pro 3tabletWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken