Reviews

Review: Pencil by Fiftythree

Voordelen
Uitstekende palm rejection
Ontwerp
Combinatie tekenen, gommen en blenden
Batterij
Nadelen
Beperkte app-ondersteuning
Dikke punt
Niet goedkoop
Aanbevolen prijs: €59.9
Waar te koop?
Totaalscore 8
Er komen de laatste tijd steeds meer 'slimme' iPad-pennetjes op de markt. De Pencil is zo'n bluetooth-exemplaar, maar pakt het net iets anders aan dan de concurrentie.

De iPad is sinds het begin een populair toestel voor tekenaars, en er zijn dan ook verschillende kwalitatieve apps te vinden in de app store. Steve Jobs" gekende overtuiging dat je een tablet moet bedienen met je vingers houdt echter niet veel steek meer als je de iPad gebruikt als digitaal tekentablet, tenzij je een adept bent van vingerverven.

Dat er allerlei slimme stylussen op de markt komen om deze nichegroep vooruit te helpen mag dan ook niet verbazen. Tekentabletmerk Wacom, Adobe, en gespecialiseerde bedrijfjes als Adonit zetten de laatste tijd allemaal sterk in op bluetooth-ondersteunde pennen, vaak met toegevoegde drukgevoeligheid – zodat de pen weet hoe hard je duwt op het oppervlak van de tablet. Pencil is één van die bluetooth-pennen, ontworpen door FiftyThree, de ontwerpstudio achter de populaire schetsapp Paper, maar pakt de zaken iets anders aan dan z"n concurrenten.

Een ding is vanaf het begin duidelijk: de bouwers van Pencil hebben een oog voor ontwerp. De pen ziet er in beide uitvoeringen (Black Graphite en Walnut) uiterst stijlvol en stevig uit, en in z"n compacte verpakkingskokertje vind je ook reserve-nibs voor zowel de punt als de gom. Het verschil tussen beide uitvoeringen zit hem overigens grotendeels in de looks: Black Graphite is een geborsteld aluminium, Walnut een donker hout. De duurdere houten uitvoering heeft verder nog één extraatje: een ingebouwd magneetje, zodat je je pen kan ‘vastplakken’ aan de Smart Cover van je iPad. Een handig detail.

Zoals gezegd wordt de Pencil gemaakt door Fiftythree, de makers van de populaire iPad-schetsapp Paper. De stylus is dan ook gemaakt om zo naadloos mogelijk samen te werken met die app, wat tegelijk een voordeel en een nadeel vormt.

Laten we beginnen met het goede nieuws. Pairen gaat moeiteloos met het kiss-to-pair-systeem: bluetooth aanzetten op je iPad, Pencil even op de aangewezen plek in de app tegen je scherm drukken, en klaar. Wie een Pencil koopt, krijgt er meteen alle extra features en borstels (normaal beschikbaar als in-app aankopen) van Paper bij.

Het belangrijkste feature van de Pencil is echter dat de combinatie van app en pen het onderscheid kan maken tussen je handpalm, vinger, stylus-tip en de "gom" aan de achterkant. De handpalmdetectie is de beste die ik tot hiertoe met een iPadstylus heb kunnen voelen; je krijgt maar sporadisch vegen waar je je hand op het scherm legt. Ook het gommen met de achterkant en blenden met je vinger werkt heel intuïtief, maar is iets minder robuust. Vooral de gom werd regelmatig voor de blender aanzien.

 Over het algemeen werken app en stylus echter als een ijzersterke tandem. Vergis je echter niet: die tandem is niet drukgevoelig, maar blijft voortborduren op de snelheids-gebaseerde engine van Paper. Persoonlijk vind ik die een goede simulatie bieden, maar het effect is uiteraard niet echt hetzelfde.

De ontwikkelaars maken nu ook gebruik van de nieuwe features in iOS 8 om surface pressure toe te voegen: zo weet de app of je met de punt of de platte kant van de stylus of gom werkt en wordt de lijndikte daaraan aangepast. We konden het nieuwe feature zelf nog niet uitgebreid testen, maar de eerste indruk is alvast positief.

Het nadeel van deze combinatie van software en hardware is natuurlijk dat de stylus buiten Paper al z"n speciale vaardigheden kwijt is en gewoon een rubberen pen wordt. Om dat tegen te gaan lanceerde FiftyThree deze zomer echter een eigen SDK, waardoor andere applicaties ook kunnen integreren met de Pencil. De website van de makers geeft echter geen lijstje met apps die hier gebruik van maken. Ik ontdekte ondertussen dat Procreate, één van de meest populaire en uitgebreide tekenapps voor iOS, de Pencil ondersteunt, hoewel de ervaring daar voor mij (nog) niet geheel zonder problemen was. De handpalmherkenning doet het duidelijk minder goed in Procreate, hoewel dat probleem in een toekomstige update opgelost kan worden.

Kortom: wie drukgevoeligheid en een dun puntje zoekt is bij de Pencil aan het verkeerde adres, maar wie graag schetst in Paper, palm rejection erg belangrijk vindt, en een voorliefde voor knap ontwerp heeft, moet de Pencil zeker overwegen. Ondergetekende hoopt alvast dat meer applicaties ondersteuning voor deze knappe stylus zullen inbouwen.
De Pencil is bij ons verkrijgbaar via de verschillende Europese Amazon-vestigingen en kost 59,90 euro voor de Graphite-versie en 74,90 euro voor de houten Walnut.

53appcreatieffiftythreeipadkunstontspanningpaperpencilprocreateReviewsstylustekenentest

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken