Hoeveel beter zijn de nieuwe iPhone-camera’s?

De nieuwe iPhone 6 en 6 Plus hebben betere camera's dan hun voorgangers. Maar hoe groot is dat verschil eigenlijk? We bekijken drie modellen.

Camera"s zijn niet langer gewoon een van de vele features die een smartphone aan boord heeft. Voor veel gebruikers is het een cruciaal onderdeel van hun zakcomputer, eentje dat mee bepaalt of het al tijd is voor een upgrade.

Daarom wilden we voor jou uitzoeken hoeveel de camera"s van de nieuwe iPhones verschillen van die van hun voorganger, de iPhone 5S. Een aantal punten zijn al aangehaald in onze reviews van beide toestellen, maar hier focussen we specifiek op de soms subtiele verschillen tussen de drie ingebouwde camera"s. Is de iPhone 6 een serieuze verbetering? En maakt de optische stabilisatie van de iPhone 6 Plus het verschil?

[related_article id=”160734″]

Het antwoord op beide vragen is: ja, maar het verschil is niet zo enorm als in vorige jaren. Als je echter snakt naar een betere autofocus en vaak foto"s wilt nemen met weinig licht, dan word je gegarandeerd blij van de tweaks in de iPhone 6 en 6 Plus.

Voor onze tests gebruikten we voornamelijk de iSight-camera aan de achterkant, en concentreerden we ons op statische beelden, niet op video-opnames. Laat het echter meteen gezegd zijn dat de verbeterde autofocus en stabilisatie en de nieuwe 240 fps slow-motion en 60 fps-videomodi de iPhone meteen veel bruikbaarder maken als videocamera voor elke dag.

5S versus 6/6Plus

Als de camera voor jou een van de belangrijkste redenen is om te upgraden naar een nieuwer model iPhone, dan moet je het ook deze keer zeker overwegen. De 5S heeft nog steeds een uitstekende camera, maar de foto"s die uit de 6 rollen zijn net wat bruikbaarder als het op vergroten en bijsnijden aankomt. Hoewel de hardwarespecificaties van beide camera"s niet zo veel verschillen.

Kleur en belichting zijn goed bij de drie exemplaren, maar de imageprocessing in de iPhone 6 is merkbaar beter. Het verschil is niet gigantisch, maar details zijn zichtbaar scherper en cleaner, en de HDR-modus slaagt er beter dan vroeger in om te sterke highlights te temmen en details te redden die anders zouden verdwijnen in de schaduwzones.

Wat beeldkwaliteit betreft, maken de Focus Pixels – het slimme autofocussysteem – geen gigantische sprong qua snelheid. De camera van de iPhone 5S kon dan ook al sneller scherpstellen dan de meeste smartphones, dus de kans is groot dat je daar sowieso al niet over te klagen had.

In onze tests is de AF van de 6 en 6 Plus wel accurater, zeker in moeilijke lichtomstandigheden en als je een bewegend object probeert vast te leggen. Met de 5S eindigen we te vaak met een beeld dat gewoon fout gefocust is, en dat is met de nieuwe modellen niet langer het geval.

Optische beeldstabilisatie

Naast schermgrootte en batterijduur is de optische beeldstabilisator (OIS) een van de belangrijkste verkoopargumenten voor de iPhone 6 Plus. De vraag is: is hij het waard? Dat hangt er volledig van af wat je meestal fotografeert, hoe je dat doet en wat je meestal achteraf doet met je foto"s.

Met de 6 krijg je wel verbeterde fotokwaliteit bij weinig licht, omdat Apple daarvoor gebruikmaakt van de nieuwe sensor en processor. Volgens hetzelfde principe als de HDR-modus bij eerdere modellen iPhone, nemen de nieuwe toestellen bij weinig licht meerdere foto"s en stapelen ze die, om zo ruis en lichte onscherpte die ontstaat door de bewegingen van je hand te verwijderen. Een techniek die Sony overigens al jaren toepast in zijn compactcamera"s.

Het probleem is dat je nog steeds een hoge ISO-waarde nodig kan hebben, wat meer ruis veroorzaakt, en dat de extra softwarebewerking een zekere onscherpte kan veroorzaken. De optische stabilisatie compenseert de tragere sluitertijd, waardoor de camera een lagere ISO-setting kan toepassen, wat op zijn beurt dan weer resulteert in minder ruis en scherpere beelden.

De OIS helpt overigens altijd om bewegingen van de camera te counteren, zoals wanneer je bijvoorbeeld uit een bewegende auto foto"s wil nemen. De invloed die de stabilisatie kan uitoefenen is uiteraard beperkt, maar het verschil is merkbaar.

Om terug te komen op de eerdere vraag: als je vaak foto"s (of video"s) neemt in het (half)duister, en vaak inzoomt en cropt, dan kan het de moeite zijn om voor de grotere 6 Plus te gaan.

Als je een erg onvaste hand hebt of regelmatig achter bewegende foto-onderwerpen aanjaagt, en bijgevolg een berg onscherpe beelden produceert, zal je de OIS ook een voordeel vinden.

De iPhone 6 Plus heeft, dankzij de stabilisator, objectief gezien de superieure camera. Als je je echter niet regelmatig in bovenstaande scenario"s bevindt en zelden extreem wil inzoomen op je foto"s, zal je de functie naar alle waarschijnlijkheid niet missen. Of toch niet genoeg om de meerprijs en het grotere scherm te verantwoorden. Beide telefoons beschikken over uitstekende smartphonecamera"s.

Wat zal je verder opvallen?

Bij alledaags gebruik vallen ons nog een paar zaken op. Bij foto"s die genomen werden in normaal licht zijn de fijne details helderder en scherper, wat inhoudt dat de focus en de belichting die de camera automatisch toepast erop vooruit zijn gegaan. Natuurlijk is het gemiddelde resultaat nog steeds niet van hetzelfde niveau als een bij een spiegelreflex of zelfs een erg goede kleine camera. Het is een verbetering, geen wonder.

Foto"s genomen met de voorkantcamera zijn nu ook beter in lagere lichtomstandigheden, maar de Facetime-camera is nog steeds minder goed. Hij voldoet perfect voor de gemiddelde selfie.

Panorama"s zijn eenvoudigweg beter op de 6 en 6 Plus tegenover de 5S: de bestanden zijn groter, vangen meer details, en zien er beter uit als je inzoomt. Ze doen het echter nog steeds niet erg goed als je scènes met bewegende objecten probeert te schieten.

Conclusie

De 6 Plus is de moeite waard voor hardcore iPhone-fotografen. Dat houdt echter geen gigantisch verschil in tegenover de 6 als het op de gebruikelijke beeldkwaliteit van je dagelijkse snapshots aankomt: die zal nog steeds meer dan voldoen voor de gemiddelde gebruiker. Bedenk hoe groot je wil dat je telefoon is. En als je de eigenaar bent van een iPhone 5S, weet dan dat je toestel nog steeds goede foto"s neemt; de nieuwe telefoons zullen je alleen jaloers maken met hun autofocuscapaciteiten.

camerafotografiehelpiphoneiphone 5siphone 6iphone 6 plusmultimediaontspanningreviewssmartphonetip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken