Review Nvidia GTX 970: ongeziene prestaties voor je geld
Een stevige grafische kaart is maar al te vaak duurder dan een goede processor. High-end GPU’s kosten meer dan sommige volledige systemen wat hun ratio prestatie voor euro’s niet ten goede komt. De beste prijs/kwaliteitverhouding vind je in het middensegment, waar je kaarten kocht die degelijke maar geen revolutionaire prestaties leverden. Zo was het toch voor de introductie van de GeForce GTX 970.
Misdaad
Nvidia’s nieuwe GPU is iets te duur om nog volledig tot het middensegment te behoren, maar de kaart is zo krachtig dat het bijna misdadig zou zijn om een ander exemplaar op de kop te tikken. Wat geld voor prestaties betreft komt er geen andere grafische chip in de buurt: niet van AMD maar evenmin van Nvidia. Het bedrijf keldert de waarde van zijn vorige generatie GPU’s en zelfs vlaggenschip GTX 980 ziet er niet erg aantrekkelijk uit naast zijn kleine broer.
De GTX 970 is gebaseerd op de tweede generatie van de Maxwell microarchitectuur, wat de kaart met een verbruik van 145 Watt erg zuinig maakt. Wij testten de 970 in de versie van MSI. Die is uitgerust met het uitstekende Twin Frozr 5 koelsysteem. De efficiënte chip zorgt er voor dat de GPU geen dubbeldienst doet als verwarmingselement, maar dan nog voeren de twee ventilatoren de hitte nagenoeg geruisloos af. De kaart meet 14 centimeter in de breedte en 27 in de lengte, en is voorzien van een subtiel lichtgevend MSI-logo aan de zijkant. Leuk voor wie een doorzichtige behuizing heeft. Voor aansluitingen heb je de keuze uit twee DVI-poorten, een (full size) DisplayPort en een HDMI-aansluiting. Die laatste ondersteunt HDMI 2.0, (theoretisch) goed voor een 4K signaal aan 60 fps, al krijg je dat ook via de DisplayPort. Stroom krijgt de GTX 970 dankzij één 8-pins- en één 6-pins-aansluiting.
Prestaties zijn verbluffend voor een kaart van dit kaliber. Voor 370 euro verwacht je natuurlijk het één en ander, maar de GTX 970 speelt vrolijk mee met de grote jongens. Standaard is de MSI GTX 970 lichtjes overklokt tegenover het referentiemodel van Nvidia. Recht uit de doos heeft de kaart een maximum kloksnelheid van 1279 MHz. De 4 GB aan GDDR5 doen het met 7010 MHz. We testten de GPU in een systeem uitgerust met een i7-5820K processor (6 cores @ 3,7 GHz) en 8 GB DDR4 RAM. Zoals je hiernaast kan zijn de scores behaald met de populaire benchmark 3D-mark uitstekend. Er is weinig dat deze DX11.2-kaart niet zal aankunnen. Bovendien is DX12-ready en dus toekomstbestendig.
Verborgen kwaliteiten
De grootste kwaliteit van de GTX 970 zit echter verborgen: de kaart is eenvoudig maar significant te overklokken zonder de nood aan een speciale koeling. Wanneer je de 970 overklokt presteert hij zowaar vergelijkbaar met de (meer dan 200 euro duurdere) GTX 980. Je kan de prestaties zelfs al omhoog krikken zonder aan het voltage van je kaart te sleutelen. Met MSI Afterburner haalden we de kloksnelheid naar boven tot een knappe 1506MHz terwijl het geheugen een boost kreeg van maar liefst één GHz tot 8 GHz. Het verschil is merkbaar.
Ter illustratie zie je hierboven de resultaten van Fire Strike Ultra, 3D Marks zwaarste test gedraaid in 4K. Deze test is gemaakt om de beste kaart op de knieën te krijgen, maar de prestatiewinst is hier duidelijk zichtbaar. Overklokken maakte het verschil tussen een speelbare Borderlands: The Pre-Sequel in 4K en een framerate die net te laag was om onder speelbaar te vallen. Dankzij de Maxwell-architectuur en de uitstekende koelers blijft de temperatuur van de GPU meer dan aanvaardbaar wanneer je het voltage tot aan het maximum naar omhoog krikt.
4K
Onoverwinnelijk is de GTX970 natuurlijk niet. Om tegen een stevige kwaliteit te gamen in een 4K-resolutie zal één GTX 970 niet volstaan maar één GTX 980 is in dat geval evenmin voldoende. Het verschil in framerate tussen 4K en Full HD is erg groot. We benchmarkten de overklokte GTX 970 met het spel Shadow of Mordor op beide resoluties, met de grafische instellingen helemaal naar boven gekrikt, ter illustratie.
Heb je een budget en zoek je een grafische kaart waarmee je stevig kan gamen, dan is er maar één keuze. Dankzij de capaciteiten van de overklokte GTX 970 is het bijna onverantwoord om een GTX 980 te kopen. Wil je echt meer geld uitgeven, geef dan nog een tikkeltje meer uit en koop twee GTX 970 kaarten. Bang for buck is er momenteel gewoon geen GPU die in de buurt komt, noch van AMD, noch van NVidia zelf.
Toekomstbestendig
Wil je volledig voor 4K-prestaties gaan wacht je misschien best nog even af. Volgens geruchten zou Nvidia nog dit jaar een variant van de GTX 970 uitbrengen met 8 GB RAM-geheugen. Hoewel een SLI-opstelling met twee kaarten waanzinnige resultaten oplevert wordt het RAM-geheugen van de kaarten niet gedeeld. Op termijn kan de 4 GB een limiterende factor worden. Shadow of Mordor heeft vandaag al optioneel te downloaden hogeresolutie textures waarvoor 6 GB VRAM aangeraden is. Op een Full HD-scherm zie je nauwelijks verschil, dus als je de GTX 970 niet overweegt voor het ultieme 4K-gamesysteem is er geen reden tot wachten.