Review Nest: maak je oude warmte-installatie slimmer
De slimme thermostaat van Nest gooit vooral hoge ogen bij het grote publiek dankzij zijn opvallende ontwerp. Meestal is een thermostaat een lelijke console in je woning, maar deze mag gerust gezien worden. De grote troef van Nest is dat je helemaal niets hoeft te configureren aan deze thermostaat. Hij leert alles zelf, jij moet gewoon je normale leven leiden. Klinkt alvast veelbelovend, maar deugt hij ook?
Het principe van Nest is simpel: leef gewoon zoals je zou leven in huis, kies een temperatuur die je prettig vindt, en de rest leert Nest zelf. De bewegingssensor weet wanneer je thuis bent, en leert hoe lang het duurt voordat je woning is opgewarmd. Door de tijd te meten tussen het afkoelen van de woning en het opwarmen ervan, krijg je voortaan niet meer dat ‘overschot’ aan warmte vergeleken met klassieke thermostaten.
Stel: je stelt een klassieke thermostaat in op 20 graden. In de opwarmfase klimt de temperatuur tot 20 graden, en wanneer die bereikt is, stopt de verwarming. Door de aanwezige warmte in de radiatoren (of vloerverwarming), stijgt de temperatuur meestal toch verder tot 21 of zelfs 22 graden, wat in verbruik veel kost. Nest leert hoe snel een woning opwarmt en afkoelt, dus stopt bijvoorbeeld al op 19 graden met opwarmen, zodat het zo tot 20 graden kan komen met de aanwezige warmte in de radiatoren of vloerverwarming. Nest doet dit allemaal automatisch en leert continu, zodat hij daarvoor niets moet doen.
Volgens Nest biedt de Smart Thermostat een energiebesparing van gemiddeld 20 procent op je energiefactuur. Aangezien die jaarlijks gemiddeld 1.450 euro bedraagt bij ons, kan je al snel een rekensommetje maken. Helaas hebben we die besparing nog niet kunnen testen omdat we de Nest nog maar twee maanden heb hangen.
Niet voor "slimme" installaties
Ik wilde graag de Nest Smart Thermostat bij mij thuis hangen, maar helaas kreeg ik de teleurstellende melding dat hij niet op mijn warmtepomp kan worden aangesloten. Waarom? De Smart Thermostat kan enkel een verwarmingsinstallatie in- en uitschakelen, zonder extra parameters zoals vertraagde opstart, verplichte rusttijden, etc. Dat betekent dat haast alle nieuwe warmtepompinstallaties pro forma niet voor Nest geschikt zijn. Enkel klassieke mazout- of gasbranders zijn van toepassing, en een handvol eenvoudige warmtepompinstallaties van vroeger.
App en IFTTT
Dat maakt direct duidelijk dat de Nest Smart Thermostat een renovatieproduct is, en in beperkte mate een nieuwbouwproduct. De nieuwe thermostaten die nu worden geplaatst bij nieuwe installaties zijn al lang niet meer zo dom als de oude van 10 jaar geleden of ouder. Daar heeft de Nest Smart Thermostat maar beperkt nut, zodat het verbruik maar beperkt wordt teruggeschroefd. Aanzie het dan eerder als een mooie designthermostaat, want mooier als deze vind je voorlopig niet.
Een slimme thermostaat is pas echt slim wanneer hij verbinding kan maken met je smartphone via een app. Je kan gemakkelijk de thermostaat met je smartphone verbinden, zodat je op afstand de verwarming kunt controleren. Wat Nest extra krachtig maakt, is zijn totale ecosysteem. Nest werkt op dit ogenblik met meer dan vijfhonderd partners actief samen, zodat het systeem nog slimmer wordt. Bijvoorbeeld bij Jawbone: wanneer je wakker wordt met de Up24 om je pols, dan weet de thermostaat dat je wakker bent en schakelt hij de verwarming aan. Logitech werkt ook samen met Nest, waardoor je met de Harmony-afstandsbediening de temperatuur kunt bedienen.
Al die elementen zijn mogelijk dankzij IFTTT, kort voor If This Then That. Deze online dienst kan allerlei merken en producten met elkaar koppelen, zodat je leuke combinaties kan verzinnen. Naast Jawbone of Logitech Harmony kan je bijvoorbeeld ook via de locatie-instellingen van je smartphone aan Nest laten weten dat je in de buurt bent van je huis en dat de verwarming al mag opspringen. Je vindt online al duizenden IFTTT-recepten rond Nest, de ene al iets briljanter als de andere.
Renovaties
De Nest zelf installeren? Dat kan wanneer je technisch onderlegd bent, maar bij voorkeur heeft Nest liever dat het wordt geïnstalleerd door een erkende installateur. De installatie kost gemiddeld 90 tot 100 euro. Zijn onconventionele ronde vorm heeft wel als nadeel dat als de Nest in de plaats komt van de oude thermostaat, er markeringen (gaatjes, draden, …) zichtbaar worden. Gelukkig bevat de nest verpakking een plaatje dat de vorm van een gewone thermostaat heeft, waarop de Nest dan netjes geïnstalleerd kan worden zonder sporen van de oude thermostaat.
Je kan de Nest overal in huis (binnen een straal van 30 meter van de heat link) plaatsen, zolang er een stopcontact in de buurt is. Hij komt namelijk met een ‘heat link’ die vlak naast de boiler geïnstalleerd wordt. Deze werkt eigenlijk als aan/uit-knop voor de boiler, die zowel manueel als automatisch door de Nest bediend kan worden.
Heb je meerdere thermostaten in huis? Dat betekent automatisch ook dat je meer dan één Nest Smart Thermostat nodig hebt. Pluspunt is wel dat ze dan samen met elkaar in verbinding staan, voor een efficiëntere opwarming van het huis en verschillende kamers.
Conclusie
De afgelopen jaren heeft de thermostaat amper een evolutie gekend, en daar komt nu verandering in. De Nest Smart Thermostat is verplichte kost voor iedere woning waar een verwarmingsinstallatie van 10 jaar of ouder hangt. Daar haal je binnen twee jaar de kosten van de investering terug, en je krijgt een mooi toestel in de plaats. Voor nieuwe woningen met gas- of mazoutverwarming is het ook enigszins interessant wanneer je houdt van het design van de Nest en zijn slimme functies. Andere hoogtechnologische nieuwbouwoplossingen kijken best de andere richting uit, want daar is de Nest Smart Thermostat niet bepaald interessant.