Reviews

Review Samsung Gear S: smartphone om je pols

Voordelen
Amoledscherm
Extra batterijleven
Nadelen
Vereist Samsung-telefoon
Beperkt ecosysteem
Aanbevolen prijs: €389.99
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Gear S is Samsungs eerste smartwatch waar je een simkaartje in kwijt kan. Daardoor haalt hij zijn verstand niet langer uit je smartphone.

De meeste smartwatches die vandaag op de markt zijn, hebben hun intelligentie te danken aan de smartphone waar ze mee gekoppeld zijn. Met de Gear S schuift Samsung de smartphone aan de kant en stopt het een groot deel van de slimme functies in het horloge zelf.

De Gear S is al de zesde smartwatch van Samsung op iets meer dan een jaar tijd, maar het is de eerste die van een simkaart kan worden voorzien om zelfstandig verbinding te maken met een mobiel netwerk. Toch blijft de smartphone niet geheel achterwege. Je hebt nog altijd een Samsung-telefoon nodig om apps op het horloge te installeren.

Mini-telefoon

De Gear S lijkt meer op een kleine smartphone die rond je pols versmolten is dan op een horloge, met een groot  2 inch amoledscherm en daaronder zelfs een kleine home-knop. Het grote formaat wordt een beetje goedgemaakt dankzij de kromming van het scherm – zoals we ook al bij de Samsung Gear Fit zagen – maar het blijft een log ding om aan je pols te dragen.

Het horloge ziet er futuristisch uit en is bevestigd in een verwisselbaar rubberen horlogebandje dat het geheel eerder een sportieve dan een stijlvolle uitstraling geeft. De Gear S weegt 66 gram en is IP67-waterbestendig, wat betekent dat hij wel nat mag worden maar je er beter niet mee onder de douche springt.

De Gear S beschikt over een eigen luidspreker en microfoon om te bellen, en trilt wanneer er een melding binnenkomt of je alarm afgaat. Het horloge draait op Tizen en is voorzien van een dualcoreprocessor, 512 MB RAM en 4 GB intern geheugen. Naast ondersteuning voor wifi, Bluetooth 4.1 en 3G, zitten er ook een accelerometer, gyroscoop, kompas, hartslagmeter, lichtmeter, UV-meter en barometer in het gadget geperst. Kortom: de Gear S is een mini-telefoon rond je pols.

Amoled

Laat ik toch nog even terugkomen op dat amoledscherm, want dat is naast 3G-ondersteuning de grootste troef van dit horloge. De amoledtechologie zorgt voor een ontzettend helder en levendig beeld, en met 2 inch en 480×360 pixels heeft de Gear S een groter schermoppervlak en hogere schermresolutie dan de meeste andere smartwatches op de markt.

Die extra schermruimte komt handig van pas, maar wordt jammer genoeg nog niet goed benut. Veel van de bestaande Gear-apps zijn nog niet geoptimaliseerd voor het grotere scherm en ook de interface maakt er nauwelijks gebruik van, met uitzondering van de toevoeging van een virtueel klavier.

Dat toetsenbord vult de spraakbesturing aan die al vanaf het begin in Samsungs smartwatches ingebakken zit. Een leuke toevoeging voor als je liever niet als een gek tegen je horloge loopt te roepen, maar het scherm is toch nog net iets te klein. Typen op het toetsenbord van de Gear S is dan ook een klungelige ervaring

Het grote amoledscherm is leuk en ziet er vooral ook erg goed uit, maar het zorgt er tevens voor dat het horloge erg zwaar oogt rond je pols. Of je dit mooi vindt of niet is een persoonlijke afweging, maar naar mijn mening had het scherm gerust wat kleiner mogen zijn. Er is simpelweg (nog) te weinig gebruiksvoordeel.

(Semi-)zelfstandig

De Gear S werkt zonder koppeling met een smartphone, op voorwaarde dat je er een geldige simkaart in stopt. Dat betekent dus dat je een apart herlaadkaartje of abonnement moet aanschaffen voor je horloge, bovenop dat voor je smartphone.

Wanneer de Gear S van een simkaart is voorzien, kan je er telefoontjes mee uitvoeren en beantwoorden, dankzij de ingebouwde luidspreker en microfoon. Ook Samsungs andere smartwatches ondersteunen die functie, maar moeten dan wel met een telefoon gekoppeld zijn. Op slimme horloges met Android Wear is de functie helemaal afwezig.

Bellen via je horloge kan handig zijn in situaties waar je je handen niet vrij hebt, maar je kan er gelukkig ook voor kiezen om de telefoontjes die op de smartwatch binnenkomen, door te sturen naar je smartphone – als je die ten minste bij de hand hebt. Dit kan handig zijn voor wie een persoonlijk en zakelijk nummer combineert, en niet langer met twee smartphones op zak wilt lopen.

De slimheid van je horloge berust daarnaast volledig op de apps die je erop installeert. Daarvoor ben je aangewezen op Samsungs eigen Tizen-appwinkel, die weliswaar nog niet uitpuilt van de waardevolle apps. Er zijn gelukkig reeds enkele interessante kandidaten te vinden, met name in het departement van de muziek- en fitnessapps, die van de Gear S een ideaal loophorloge maken, zonder dat er een smartphone aan te pas komt. Al heb je die smartphone natuurlijk wel nog nodig om de apps eerst op het horloge geïnstalleerd te krijgen.

Persoonlijke coach

Wearables en fitness gaan hand in hand. Dankzij al zijn sensoren, kan de Gear S heel wat informatie in verband met je gezondheid registreren en in kaart brengen. Hij telt je stappen en de duur van je trainingssessies, meet je hartslag en hoeveel uur slaap je hebt gehad, en kan zelfs de UV-straling meten.

Je kan bovendien specifieke wandel-, loop-, of fietssessies instellen om je hartslag en afstand te meten, en je traject in kaart te brengen. Al die informatie wordt netjes bijgehouden en weergegeven in een overzicht op het horloge, om later eventueel te worden gesynchroniseerd met je smartphone.

Batterijleven

De batterij in de Gear S heeft een capaciteit van 300 mAh en dat is net genoeg om het een dag vol te houden op één batterijlading wanneer je het horloge als een telefoon gebruikt. Wanneer je 3G uitschakelt, kan je het leven rekken tot twee à drie dagen, vergelijkbaar met andere smartwatches op de markt.

Om de batterij op te laden moet je een clipje aansluiten op de Gear S dat vervolgens via een microUSB-kabel met het stopcontact kan worden verbonden. Leuk detail: dat clipje beschikt zelf over een batterij van 350 mAh, waarmee je de Gear S van energie kan voorzien wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Je kan het horloge dan wel niet dragen, maar het kan helpen in geval van nood.

Conclusie

De Samsung Gear S laat na de testperiode een dubbel gevoel bij me achter. Het is een indrukwekkend stuk hardware en toont meer ambitie dan de huidige smartwatches met Android Wear, maar werkt alleen samen met een Samsung-telefoon, is niet compatibel met Android en vereist dat je een apart abonnement of herlaadkaartje aanschaft om zelfstandig te werken.

De Gear S slaagt er bovendien niet in om mij te overtuigen van het nut om er een simkaart in te stoppen. Natuurlijk hoeft dat ook helemaal niet, en kan je het horloge ook gewoon als verlengde van je smartphone gebruiken, maar dan ben je beter af met een Android Wear-horloge zoals de LG G Watch R. Die is immers compatibel met meerdere apparaten en geeft toegang tot een breder ecosysteem aan apps.

De Samsung Gear S is een leuk concept en tast nieuwe technologische grenzen af, maar daar blijft het bij. Benieuwd of Samsungs zevende smartwatch daar verandering in kan brengen.

3ggear smobielReviewssamsungsimkaartsmartwatchtizenwearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken