Reviews

Review Samsung Galaxy S6 Edge: pure luxe

Voordelen
Unieke vormgeving
Prachtig scherm
Snelle prestaties
Uitstekende camera
Nadelen
Heel duur
Ergonomie
Vingerafdrukgevoelig design
Meerwaarde van de curve
Aanbevolen prijs: €849
Waar te koop?
Totaalscore 8
Hoe val je op in een zee van smartphones die allemaal op elkaar lijken? Door je scherm af te ronden langs de rand. Mooi? Absoluut. Duur? Vanzelfsprekend...

Het is geen verrassing wanneer we zeggen dat Samsung het stilaan moeilijk krijgt op de mobiele markt. De meeste smartphonefabrikanten knabbelen aan de suprematie van Samsung, waardoor de Koreaanse gigant snel met een antwoord moet komen om zijn positie van marktleider niet te verliezen. De Galaxy S4 en S5 waren maar minimale upgrades van de Galaxy S3, waardoor het vlaggenschip stilaan aan krediet verloor. Met De Galaxy S6 (Edge) wil het opnieuw de puntjes op de i zetten.

De Samsung Galaxy S6 verschijnt in twee smaken: Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. Die laatste krijgt een bijzonder scherm mee dat aan de twee zijkanten afgerond is. Deze test gaat specifiek over de Galaxy S6 Edge. De Galaxy S6 test publiceren rond de lanceringsdatum van 10 april. Belangrijk om te weten: het gaat hier om een testtoestel dat bestaat uit de finale hardware, maar geen finale firmware. Die dateert van 24 februari, de testbuild die op MWC werd getoond. Wanneer de definitieve firmware beschikbaar is, updaten we ons testtoestel en voegen we een update toe aan deze review.

Mét curve

Het spreekt voor zich dat het scherm de absolute blikvanger is van de S6 Edge. Haast iedereen die de smartphone in handen krijgt, is verbaasd om de vormgeving. Wanneer het scherm is ingeschakeld, creëert het de illusie dat het beeld bovenop het glas ligt. Dat scherm is trouwens bloedmooi met een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels. Veel teveel als je het mij vraagt, full hd is al lang genoeg voor een 5,1 inchscherm, maar het ziet er wel duizelingwekkend mooi uit.

De amoled-technologie maakt van dit scherm ineens het beste op de markt. De website Displaymate heeft de schermen technisch bekeken met de nodige cijfers om dat te concluderen, en ook op onze redactie zijn we unaniem. Ik vraag me af hoe de concurrentie gaat reageren op deze amoled-schermen, want elk jaar worden ze beter en beter. Misschien dat we binnenkort LCD-schermen zien met quantum dots om te concurreren?

De helderheid van de Galaxy S6 is niet top, 348 cd/m². Daar zit de amoled-technologie voor een deel tussen. Ter vergelijking: het scherm van de iPhone 6 haalt 566 cd/m². Een flinke surplus om je scherm beter te zien bij sterk zonlicht, ook al moet ik zeggen dat het scherm van de S6 Edge onder zowat elke omstandigheid buiten telkens goed leesbaar blijft. 

Onhandig ontwerp

De kromming langs de zijkanten roept de vraag op waarom dit nodig is. Simpel antwoord: omdat het kan. Je moet opvallen dezer dagen in de smartphonewereld, en dat doet de S6 Edge duidelijk. Bovendien creëert het de illusie dat je smartphone een stuk dunner lijkt dan hij werkelijk is. Wanneer je naar de randen kijkt, lijkt hij amper 3,5 millimeter dik. Het is pas wanneer je de onder- en bovenkant bekijkt, dat je ziet dat het om 7 millimeter gaat. Dat gevoel heb je niet, en daar is die curve volledig verantwoordelijk voor.

Groot nadeel van die curve is de manier hoe je je smartphone van de tafel moet nemen. In plaats van de twee randen vast te nemen, moet je hier behoorlijk goed mikken en nijpen om hem op te pakken. De gemakkelijkste manier is om de boven- en onderkant vast te nemen, maar daar heb je twee handen voor nodig. Het lijkt een klein puntje van kritiek, maar het wordt behoorlijk vervelend wanneer je voor de honderdste keer je smartphone met twee handen moet nemen omdat met één hand niet direct lukte.

Bijkomend nadeel aan de curve: scherpe randen. Je voelde bij de Galaxy Note 4 al dat de metalen rand behoorlijk scherp aanvoelde, en dat is met de S6 Edge flink verergerd. Ter info: de gewone Galaxy S6 heeft ook een metalen rand, en daar is het probleem helemaal verholpen. Dat maakt dat de S6 Edge oncomfortabel is om vast te nemen. Na een tweetal weken voelde ik het nog maar amper door gewenning, maar ik kan me niet van de indruk ontnemen dat Samsung dit beter had kunnen oplossen.

Je hoeft trouwens geen schrik te hebben dat je handpalm telkens op de rand van het scherm drukt. De S6 Edge voelt wanneer een aanraking "voller" is dan een vinger. In mijn testperiode van twee weken heb ik maar een handvol keer een gekke ervaring gehad met mijn handpalm. Voor de rest reageert het aanraakscherm perfect normaal wanneer je handpalm de rand raakt.

Glazen achterkant

Luxe is het sleutelwoord van de S6 Edge, en dat voel je aan het toestel. Behalve de scherpe rand voelt hij heel stevig aan dankzij het aluminium chassis. De rand is volledig van aluminium. Wat ik wel heel frappant vind, is de onderkant. Leg die naast de iPhone 6, en je snapt wat ik bedoel: haast identiek hetzelfde. Ik snap dat je ergens je aansluitingen en luidspreker moet voorzien, maar doe wel een beetje moeite om anders te zijn. Gelukkig heeft de S6 Edge nog het unieke kenmerk van het gebogen scherm. Bij de Galaxy S6 is de vergelijking wel heel flagrant met de volledige aluminium rand.

Samsung heeft geleerd dat een premium toestel geen plastic achterkant nodig heeft, en kiest deze keer voor Gorilla Glass. Hetzelfde als wat Sony al jaren doet met de Xperia Z-reeks, en vergelijkbaar met de iPhone 4-reeks. Het glas geeft een luxueuzere uitstraling, maar de vingerafdrukgevoeligheid is bijzonder vervelend. De witte kleur heeft er het minst last van, maar van alle kleuren oogt die het minst luxueus door de vlakke achterkant. Alle andere kleuren hebben een achterkant met een diepe kleur, maar ook met bijhorende vingerafdrukken. En je hoeft niet veel moeite te doen, na amper een minuut staat de hele achterkant vol.

De S6 Edge is dus heel luxueus afgewerkt, maar met de nodige nadelen. Op dat vlak is een plastic achterkant een stuk krasvriendelijker en minder vingerafdrukgevoelig. Misschien dat de S7 Edge de overstap zal maken naar aluminium zoals de iPhone 6 en HTC One al hebben gedaan?

Topprestaties

Nieuwe vlaggenschip betekent topprestaties, en dat is hier niet anders. Verrassend genoeg heeft Samsung deze keer geen Qualcomm Snapdragon-chip geïntegreerd in zijn toestel, iets wat het de afgelopen drie jaar wel heeft gedaan. Volgens interne bronnen zou de Snapdragon 810-chip te warm worden in de S6 Edge, daarom dat ze voor hun eigen chip hebben gekozen: de Exynos 7420. Deze chip heeft een potige 2,1 GHz quadcorechip in tandem met een energiezuinigere 1,5 GHz quadcorevariant.

Net voor de publicatiedatum van deze review kregen we het gelukkige telefoontje dat de nieuwste firmware beschikbaar is. Dat betekent dat de blokkering van de benchmarks weg is, met dit uitgebreide resultaat als gevolg.

Hier zien we goed dat de CPU van de Exynos 7420 uitstekend is. Geen enkele SoC komt ook maar in de buurt, inclusief de gloednieuwe Snapdragon 810 van Qualcomm in de HTC One M9. Knap werk van Samsung. Op grafisch vlak scoort de S6 Edge ook meer dan behoorlijk, maar moet het wel de Snapdragon 805 en 810 voor zich dulden met respectievelijk een Adreno 430 en 420 GPU.

We snappen nu wel heel goed waarom Samsung voor zijn eigen chip heeft gekozen. De geruchten rond een te warme Snapdragon 810 mogen misschien waar zijn, toch zien we hier dat Samsung de goede keuze heeft gemaakt om de Exynos 7420 64-bitprocessor te kiezen. Met voorsprong de nieuwe standaard op vlak van CPU.

Aangename schil

Benchmarks zijn leuk om aan te tonen dat het toestel snel is, maar voel je dat ook? In mijn testperiode kon ik de S6 Edge amper op een hapering betrappen. Flink multitasken kan hij probleemloos aan en ook webbrowsen gaat bijzonder snel. In feite voelt alles van het nieuwe TouchWiz vlot aan. Ik weet dat er veel tegenstanders zijn die TouchWiz geen warm hart toedragen, maar Samsung heeft er wel aan gewerkt. De schil is weeral een stuk lichter geworden dan al het geval was met de Galaxy S5, waardoor het steeds sterker op stock Android begint te lijken.

Ik moet toegeven dat sommige nieuwe designelementen van Android 5.0 Lollipop er knapper uitzien de TouchWiz-alternatieven, maar over de hele lijn heeft Samsung het netjes gehouden. Concurrenten als HTC, Huawei of LG hebben een veel zwaardere softwareschil en daar merk je bovendien dat het invloed heeft op de prestaties. Bovendien doet Samsung iets wat haast iedereen niet toelaat: standaard apps verwijderen. Als je wil kan je het aantal apps schrappen tot er maar 14 stuks overblijven, een ongezien laag aantal. De meeste verwijderen zich helemaal van je toestel. Anderen, zoals Facebook en OneDrive, deactiveren zich en verdwijnen uit het appmenu maar zijn niet 100% verwijderbaar. Een betere oplossing dan dat deze apps op je toestel zichtbaar blijven en bijgevolg als storend worden ervaren.

Het aantal apps is ook verder tot het minimum gebracht. Naast de standaard Android apps die op elk toestel staan, zien we maar een twaalftal extra apps: Verkenner, Peel Smart Remote, Notitie, S Health, S Voice, Galaxy Apps, Smart Manager, Galaxy Apps, OneDrive, OneNote, Skype en Whatsapp. Oorspronkelijk in de eerste build was Facebook dominant aanwezig met Facebook, Facebook Messenger en Instagram. De laatste nieuwe firmware toont enkel nog WhatsApp, maar ik sluit niet uit dat we de Facebook apps later misschien toch zien verschijnen.

Opvallende extra aanwezige is OneDrive. Samsung heeft de overeenkomst met Dropbox (50 GB gratis) geschrapt. In de plaats daarvan krijg je OneDrive (100 GB gratis). Microsoft zet alvast zijn mobiele strategie extra kracht bij door samen te werken met Samsung. Naast OneDrive vind je ook OneNote en Skype op de S6 Edge. Microsoft heeft duidelijk de geldbuidel open getrokken, of het heeft wat patenten gratis verleend in ruil voor standaard apps. We zullen het nooit weten…

Samsung ondersteunt deze keer ook thema"s om je toestel een volledig nieuw uiterlijk te geven. Hiermee volgt het de stappen van Huawei en HTC, maar het huidige aanbod aan thema"s is eerder beperkt en vooral heel lelijk. Afwachten of er op de lanceringsdatum een beter aantal beschikbaar is met mooiere ontwerpen.

Extra apps

Nieuw op de S6 Edge is Smart Manager, een eigen app van Samsung om een overzicht te bieden over de hoeveelheid RAM je gebruikt, de opslag, apparaatbeveiliging en autonomie. Elk onderdeel heeft nog extra opties. De apparaatbeveiliging wordt vanzelfsprekend door Samsung Knox voor zijn rekening genomen. Verrassender is de opslag: die je kan beheren en afslanken in samenwerking met Clean Master. Die laatste is zowat de meest gedownloade app voor Android om je toestel regelmatig een boost te geven wanneer er teveel rommel op geïnstalleerd is. Die zit voortaan geïntegreerd in de S6 Edge.

Samsung heeft ook een app genaamd Smart Switch op de Galaxy S6 Edge geïnstalleerd. Deze app moet jou helpen om van een iPhone of ander Android-toestel alle data naar de S6 Edge te verhuizen. Van iOS naar de S6 Edge kan door middel van je iCloud-account, of rechtstreeks met een usb-kabel (usb OTG-variant) tussen beide. Samsung stelt wel voor om iMessage uit te schakelen om storingen met de sms-services te voorkomen. Kom je van een Android-toestel? Dan moet je de Smart Switch app installeren uit de Play Store en selecteren wat je allemaal wil kopiëren naar je nieuw toestel. Daarna kan je de app gewoon verwijderen.

Samsung heeft op zijn Galaxy-toestellen stelselmatig nieuwe sensors geïntroduceerd, en die vinden we allemaal terug in de S6 Edge: UV-sensor, hartslagmeter, SpO2-meter (zuurstofconcentratie in het bloed) en stress-meter. Alles zit gebundeld in de S Health app, samen met een stappenteller, water- en caffeïne-meter en nog een aantal parameters voor je gezondheid. Weinig nieuws vergeleken met vorige Galaxy-toestellen, met uitzondering van een app redesign dat alles iets strakker in beeld brengt.

Uitstekende camera

De Galaxy Note 4 had al een uitstekende camera, dus spreekt het voor zich dat de S6 Edge hierop verder bouwt. Het gebruikt dezelfde Sony IMX240-sensor en optische beeldstabilisatie, wat op zich al een flinke upgrade is vergeleken met de Galaxy S5. Enig nadeel: hij ligt er een flink stuk bovenop, evenveel al bij de Note 4. In veel gevallen zou ik dit vervelend vinden, maar eigenlijk heeft de S6 Edge die ‘buil’ nodig. Door hem op een vlakke tafel net dat beetje te kantelen, kan je hem gemakkelijker met één hand nemen door de beperkte grip langs de zijkant. Het blijft nog steeds fingerspitzengefühl, maar de buil helpt hier onverwacht. Los daarvan breekt het wel de mooie strakke achterkant van de S6 Edge.

De camera zelf presteert uitstekend. Voor de tweede keer in een smartphone zit er een lichtsterke f/1.9-lens in. De Nokia Lumia 735 heeft ook al zo’n type lens, maar moest het stellen met een 6,7 megapixelcamera. De S6 Edge heeft een 16 megapixelcamera achteraan met ledflits. De combinatie van een lichtsterke lens en de optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je de ISO-waarde laag kan houden met trage sluitertijd, maar niet te traag. De camera start ook razendsnel op. Tweemaal op de home-toets drukken en na een seconde staat de camera al klaar. Zelfs in stand-by lukt dit.

Zowel foto’s als video’s nemen veel meer detail op dan de Galaxy S5 in het donker. Pas wanneer je bij schemerlicht foto"s trekt merk je dat de S6 Edge een grote stap voorwaarts zet. Dan neemt de S6 Edge verrassend bruikbare foto’s, zelfs iets beter dan de Note 4. Samsung heeft ook eindelijk geleerd dat het foto’s niet softwarematig te veel moet verscherpen, iets wat ze de afgelopen jaren heel agressief hebben gedaan. De S6 Edge levert daarom soms zachtere foto’s, maar beperkt de ruis wel tot het absolute minimum. Het resultaat is mooiere foto’s die er minder uitzien als smartphone foto’s en meer als camera foto"s.

De selfiecamera heeft ook een flinke upgrade gekregen naar 5 megapixel. Primeur hier is de Auto HDR-functie, iets wat je meestal enkel op de camera achteraan terugvindt bij dure toestellen. Dit zorgt voor mooiere selfies in slechte lichtomstandigheden, maar ook videochatten in lastige lichtsituaties geeft een veel beter resultaat. Een selfie nemen is trouwens extra eenvoudig: leg je vinger op de hartslagmeter achteraan om een foto te nemen. Omdat je geen knop moet indrukken en je vinger daar sowieso in de buurt ligt, trek je stabielere selfies voor een mooier resultaat.

Vaste batterij

Samsung is de luxueuze toer opgegaan met de S6 Edge, en dat heeft zijn weerslag op twee elementen: batterij en uitbreidbare opslag. De S6 Edge is beschikbaar in 32 GB, 64 GB en 128 GB, en daarmee zal je het moeten doen. Er is geen plaats meer voor een microSD-kaartslot. De batterij is eveneens ook niet verwijderbaar. Allebei spijtige keuzes, want zeker de uitbreidbare opslag zorgde voor een extra troef tegenover zijn grootste rivaal. Die valt nu weg. Het spreekt voor zich dat 128 GB opslag altijd genoeg moet zijn, maar die kost ook een stevige 1.049 euro. Dan liever 32 GB aan 849 euro en een microSD-kaart van 128 GB voor iets meer dan 100 euro.

De Koreaanse gigant heeft wel goed geluisterd op vlak van draadloos laden. De S6 Edge omarmt zowel de Qi- als PMA-standaard om compatibel te zijn met zowat alle draadloze laders op de markt.

Hoe zit het met de autonomie van de S6 Edge? Die is bovengemiddeld. In onze videotest waar we een filmpje aan gemiddelde helderheid in herhaald laten afspelen, zingt de S6 Edge het 9 uur 47 minuten uit. Dat is net twee minuten langer dan de iPhone 6, maar minder lang dan de 12 uur 23 minuten van de Galaxy Note 4. Hoe vertalen deze cijfers naar de echte wereld? Ik ben nooit met een bang hart de avonduren in gegaan. Met 4G, bluetooth en wifi ingeschakeld, bij intensief gebruik, resteert er ’s avonds voor het slapen meestal nog een comfortabele 20 tot 30 procent overschot.

De S6 Edge ondersteunt trouwens bliksemsnel opladen: op anderhalf uur is hij volledig opgeladen. Hiermee doet de S6 Edge niet beter dan toestellen met een Qualcomm Snapdragon 805- of 810-chipset. Daar laadt de batterij in 30 minuten van 0 naar 60 procent. De S6 Edge raakt in 30 minuten maar tot 50 procent. Ondanks het kleine tijdsverschil spreekt het voor zich dat bliksemsnel opladen altijd handig is wanneer je je toestel maar heel even tussendoor kan opladen.

Conclusie

De Samsung Galaxy S6 Edge is een toestel voor het luxeleven. Wie een iPhone in zijn bezit heeft en daar de volle pot voor heeft betaalt, is een potentiële klant voor de S6 Edge. Een goede prijs/kwaliteitverhouding hoef je hier niet te zoeken, maar dit toestel biedt iets uniek waarmee je kan opvallen. Alleen dat al moet genoeg zijn om te koper te overtuigen. Het is met dit toestel dat Samsung iets radicaal nieuws doet dat niemand anders doet, ook al heeft het effect geen meerwaarde. Vooral de groene versie (British Racing Green) springt in het oog, een kleur die niemand tot nu toe al heeft geprobeerd van de grote fabrikanten en zeer geslaagd is.

Hoedanook blijft de Samsung Galaxy S6 Edge een rare vogel. Zijn curve heeft meer na- dan voordelen, en toch kijk je er telkens vol bewondering naar wanneer je hem vastneemt of ergens neerlegt. Alsof je iets bijzonder in je handen hebt waar je trots op bent. Samsung heeft een flinke stap voorwaarts gezet vergeleken met de Galaxy S5 en levert met de S6 Edge een toestel dat de naam vlaggenschip waardig is. Het praat de concurrentie niet onder tafel, maar biedt een alternatief dat niemand anders heeft. Dat alleen al verdient een flinke pluim in de huidige oververzadigde smartphonemarkt. Aan jou om in te schatten of die pluim 849 euro of meer waard is.

We vullen deze review bij de lancering op 10 april nog aan met extra opmerkingen  en een bijhorende conclusie van het winkeltoestel. Dan plaatsen we ook de definitieve testresultaten van alle batterijtesten en meer vergelijkingen met concurrenten.

amoledAndroidexynos 7420galaxy s6galaxy s6 edgemobielonedriveReviewssamsungsamsung galaxy s6samsung knoxtest

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600