Reviews

Review Intel Compute Stick: geen hoogvlieger

Voordelen
Compact
Voeding via microUSB
Inclusief Windows
Prijs
Nadelen
Slechte wifi
Maar één usb-aansluiting
Niet passief gekoeld
Prestaties
Aanbevolen prijs: €179 (32 GB)
Waar te koop?
Totaalscore 5
De Compute Stick van Intel is een prima poging, maar schiet helaas tekort op te veel aspecten om succesvol te zijn.

We weten nog heel goed bij de aankondiging eerder dit jaar van Intels Compute Stick dat we behoorlijk sceptisch waren. Het klopt dat computers steeds kleiner worden, zonder al teveel aan prestaties in te boeten. Dat toont de kleine Intel NUC-reeks die amper 10 bij 10 centimeter meet en oerdegelijke prestaties neerzet aan een interessant prijspunt. Dit is een uit de kluiten gewassen usb-stick met een computer in. Heeft Intel een stap overgeslagen?

Voor alle duidelijkheid: aan het uiteinde van de stick zit geen usb-aansluiting. Je vindt hier de HDMI-stekker die je rechtstreeks in de tv kan steken. Intel levert een klein verlengkabeltje om de Compute Stick flexibeler te installeren, en dat ga je waarschijnlijk nodig hebben. De stick is nogal breed en dik, wat andere stekkers kan belemmeren. Ondanks zijn grootte is het wel een klein mirakel dat Intel hierin een computer heeft gepropt.

intel-compute-stick

Op de stick vind je maar een paar aansluitingen. Er is een microSD-kaartslot aanwezig om de 32 GB uit te breiden indien nodig. Er bestaat ook een 8 GB variant die 60 euro goedkoper is, maar die heeft ook minder RAM-geheugen en is niet echt interessant. De stick krijgt zijn stroom via een microUSB-aansluiting, vergelijkbaar met je smartphone of tablet. Laatst vind je nog de aan/uit-knop en één usb-aansluiting. Dat is bijzonder weinig, want die ga je vermoedelijk al gebruiken voor je muis en toetsenbord als die geen bluetooth ondersteunen.

Het spreekt voor zich dat een computer in zo’n kleine behuizing geen racemachine is, maar de Compute Stick voelt bijzonder traag aan. Er zit dezelfde chip in als in een budget Windows 8-tablet, een Intel Atom Z3735F, en dat voel je. Basistaken zoals browsen, mailen, documenten openen en chatten gaat perfect, maar van zodra je meerdere tabbladen opent en vlug tussen beide wisselt, wordt de traagheid pijnlijk duidelijk. We verwachten natuurlijk geen topprestaties, maar iets vlotter had wel leuk geweest.

Bovendien heeft Intel een piepkleine ventilator geplaatst in de stick, en die is duidelijk hoorbaar vanop 2 meter afstand met een relatief hoog geluid. Straf, want in talrijke tablets met dezelfde chip is er geen ventilator nodig. Deze stick leek me uitstekend te dienen als mediacenter voor je tv, maar ook dat lukt niet door de bijzonder trage wifi. Maximum downloadsnelheden van 350 Kb/s is heel pijnlijk en eerlijk gezegd tegenwoordig onacceptabel. Je kan een extra wifi-dongle op de vrije usb-poort aansluiten, maar dan heb je helemaal geen poorten meer vrij.

De Compute Stick van Intel is een prima poging, maar faalt in ons opzicht in zijn doel. Het is niet echt bruikbaar als mediacenter omdat de wifi-verbinding veel te traag is. Om internet mee te browsen is nog handig, maar ook hier opnieuw is de wifi-verbinding een handicap. Bovendien vinden we één usb-poort wat weinig en kunnen we de zwakke prestaties niet wegstoppen. Het idee lijkt ons perfect en de meegeleverde Windows 8.1 mét Office 365 is prima, maar ik wacht liever op het nieuwe, betere model volgend jaar.

compute stickhardwarehdmiintelpc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken