Review Motorola Moto G: Triomf van ervaring
De derde generatie van de Moto G, die voor 199 euro in de winkel ligt, kreeg een visuele update ten opzichte van zijn voorganger, maar de designtaal bleef behouden. Het toestel is met andere woorden sober, strak, en net iets dikker dan andere smartphones. Dat Motorola niet de dunste wil zijn of de beste specificaties voor z’n geld wil bieden, maakt ons blij, want wat we wel krijgen, is een door en door goede telefoon. De Moto G ligt goed in de hand, de knoppen aan de zijkant voelen premium aan en het geheel ziet er duurder uit dan het is. De Moto G heeft een 3,5mm-aansluiting voor je hoofdtelefoon in het midden bovenaan, en een micro-usb-aansluiting onderaan. Klepjes of sleufjes voorzag Motorola niet: de simkaart en de opening voor de microSD-kaart zitten achter de verwijderbare cover verscholen. Wanneer je die goed afsluit, kan je de telefoon met een gerust hart in een glas water steken. Deze Moto G is waterresistent en dat tot een half uur lang tot op een diepte van drie meter. Voor deze prijs zal je nergens een toestel vinden dat je hetzelfde niveau van veiligheid biedt.
Sobere software
In dagelijks gebruik werkt de Moto G weinig verrassend uitstekend. Wat werkt, dat werkt, en dus koos Motorola er opnieuw voor om een quasi stock-versie van Android op het toestel te plaatsen. Deze keer gaat het om versie 5.1.1, al kan je Motorola kennende rekenen op frequente en snelle updates. De androidversie werkt naar behoren en is vrij van overdreven hoeveelheden bloatware, blinkfeeds of andere zaken die veel mensen niet echt willen. Gebaren en bewegingen zijn wel van de partij. Motorola introduceerde ze op de 2e generatie Moto G en ook met dit toestel kan je bijvoorbeeld schudden om de zaklamp aan te zetten, of met je pols draaien om de camera te activeren. Je hoeft het scherm daarvoor niet handmatig aan te zetten. Pak je het toestel op, dan verschijnt het uur op het lockscreen. Die leuke functies zijn niet uniek, maar ze dragen bij tot het interessante totaalpakket.
Eerlijke ingewanden
Wat hardware betreft, kreeg de camera een upgrade van acht naar dertien megapixels. De led-flash werd dual-led voor mooiere artificiële belichting en de foto’s komen er over het algemeen beter uit dan bij de Moto G uit de vorige generatie. Uiteraard blijft dit een budgettoestel, en moet je geen spiegelreflexkwaliteit verwachten. De selfiecamera vooraan telt vijf megapixels en dat mag volstaan voor de gemiddelde selfieliefhebber.
Binnenin ruimt de Snapdragon 400 plaats voor de nieuwere Snapdragon 410 met standaard bijhorende 4G-functionaliteit. Die processor kennen we intussen als een eerlijke keuze voor dit segment. Het RAM-geheugen verdubbelde tot 2 GB, maar helaas enkel in de 16 GB-versie. Wij speelden met het 8 GB-model en hoewel dat naar behoren presteerde, zal een extra gigabyte aan RAM je op termijn wat haperingen besparen, zeker bij het multitasken.
Nek-aan-nekrace
Veel hangt van je voorkeur af. We raden deze derde editie van de Moto G met plezier aan, al is de dunnere, veel lichtere Acer Liquid Z in deze prijsklasse ook niet mis. Beide toestellen hebben een gelijkaardige autonomie, die ruim volstaat voor een normale werkdag. De keuze hangt dus vooral van het volgende af: een vlotte stock-android met leuke gebaren en een waterdicht design, versus de soms wat stugge Acer-schil in een aanzienlijk dunner en lichter jasje.