Reviews

Review Nexus 5X: kleurloze troonopvolger

Voordelen
Camera
Compact formaat
Prijs-kwaliteitverhouding
Vingerafdruksensor
Nadelen
Saai uiterlijk
Geen draadloos laden
Doffe kleuren
Aanbevolen prijs: €479
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de Nexus 5X introduceren Google en LG een ware opvolger voor de populaire Nexus 5. Kan deze smartphone de verwachtingen inlossen?

De Nexus 5, die Google in 2013 op de markt bracht, is zonder twijfel de populairste Nexus-telefoon tot nog toe. Het toestel werd overal goed ontvangen door zijn scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, en wist voor het eerst ook het grote publiek te bereiken dankzij een brede beschikbaarheid. De telefoon werd een verkoopsucces voor Google en hardwarepartner LG, en dus besloten ze dit jaar opnieuw de krachten te bundelen om een opvolger op de markt te brengen: de Nexus 5X.

De Nexus 5X moet het verkoopfiasco van de Nexus 6, die Google vorig jaar in samenwerking met Motorola ontwikkelde, doen vergeten. Hoewel ook dat toestel over het algemeen op positieve beoordelingen kon rekenen, waren de fans teleurgesteld. Het toestel was niet alleen een stuk duurder dan zijn voorganger, het was met een schermdiagonaal van 6 inch ook een reus van een smartphone.

De Nexus 5X (rechts) treedt in de voetsporen van de Nexus 5 (links).

Google gooit het daarom dit jaar over een andere boeg en lanceert niet één, maar twee smartphones. Met de Nexus 5X hoopt het enerzijds de fans van de Nexus 5 opnieuw voor zich te winnen, maar daarnaast brengt het ook de Nexus 6P op de markt. Die werd door Huawei gebouwd en is een meer premium apparaat, dat zowel in prijs als omvang in de voetstappen treedt van de Nexus 6. Een review van de Nexus 6P verschijnt binnenkort, we gingen eerst aan de slag met de Nexus 5X.

Scherm en design

De Nexus 5 stond niet meteen bekend voor zijn opvallende ontwerp, en dat geldt voor de Nexus 5X net zo goed. Het is een saaie telefoon om naar te kijken, en een saaie telefoon om vast te houden en te gebruiken. Dat betekent niet dat de 5X slecht gebouwd is, integendeel, de plastic achterkant sluit naadloos aan op het scherm en de smartphone voelt aan alsof hij tegen een stootje kan, maar er gaat weinig emotie van uit.

De 5X is met zijn 5,2 inchscherm een tikje groter dan de Nexus 5, maar blijft nog altijd eenvoudig te bedienen met één hand. Hoewel ik zelf met heel veel plezier een grote telefoon gebruik, was het toch een verademing om mijn smartphone zonder klungelen met één hand te kunnen bedienen. Het schermpaneel heeft een resolutie van 1920×1080 pixels en lijkt erg hard op dat van de Nexus 5. Het beeld is mooi scherp, maar de kleuren zijn ietwat aan de doffe kant, wat opnieuw bijdraagt aan het saaie uiterlijk van de telefoon. Geef mij liever een scherm met levendigere kleuren, zoals het amoledscherm van de Nexus 6P of Samsung Galaxy S6.

Een belangrijke vernieuwing ten opzichte van de Nexus 5, is de toevoeging van een vingerafdruksensor. Android 6.0 ondersteunt voortaan standaard identificatie via een vingerafdruk, en de nieuwe Nexus-telefoons zijn de eerste smartphones die hier gebruik van maken. De vingerafdruksensor op de Nexus 5 zit aan de achterkant, net onder de camera, op de plaats waar je wijsvinger natuurlijk rust wanneer je het toestel vasthoudt. Je kan tot vijf vingerafdrukken registreren en de herkenning werkt razendsnel. Het is de eerste keer dat ik onder de indruk ben van vingerafdrukherkenning op een Androidapparaat. Eindelijk staat de technologie op hetzelfde niveau als die van de iPhone. Het enige nadeel met een vingerafdruksensor aan de achterkant, is dat je de scanner niet kan gebruiken wanneer het toestel met zijn rug plat op tafel ligt. Dat is een klein ongemak, maar toch best vervelend.

Ten slotte maakt de Nexus 5X voortaan gebruik van een USB Type C-kabel om op te laden. Dat is op zich een toe te juichen verbetering, maar de nieuwe aansluiting zorgt er wel voor dat alle microUSB-kabels die je thuis nog hebt liggen niet langer bruikbaar zijn en moeten worden vervangen door dit nieuw soort kabels. In tegenstelling tot de Nexus 5 en Nexus 6 ondersteunt de 5X ook niet langer draadloos laden, zodat draadloze opladers die je eventueel in huis hebt gehaald ook ineens overbodig zijn.

Prestaties

Onder de motorkap vinden we een Snapdragon 808 van Qualcomm terug, net zoals in LG’s eigen G4. De Snapdragon 808 combineert vier processorkernen geklokt op 1,44 GHz met twee kernen geklokt op 1,82 GHz, en positioneert zich qua prestaties net onder de Snapdragon 810, die je in de meeste vlaggenschepen van dit jaar terugvindt. Die chip maakt gebruik van acht kernen en dat prestatieverschil komt duidelijk naar voren in onze benchmarktests.

In onze benchmarkresultaten vergelijken we de Nexus 5X met de LG G4, die de Snapdragon 808 met 3 GB RAM combineert; de evenwaardig geprijsde Huawei P8; en de Samsung Galaxy S6 als absoluut prestatiemonster.

Dat wil echter niet zeggen dat de Snapdragon 808 een trage chip is. In deze prijsklasse is het een uitstekende keuze. De chip is meer dan snel genoeg voor dagdagelijks gebruik en wordt bovendien niet zo warm als de 810. Dankzij de Adreno 418 GPU weet de chip ook op grafisch vlak prima zijn mannetje te staan. 4G wordt ondersteund met theoretische maximumsnelheden tot 450 Mbps, al zal je die nergens in de Benelux kunnen behalen.

De Snapdragon 808 wordt bijgestaan door 2 GB RAM. Daarmee duikt de Nexus 5X opnieuw net onder de specificaties van de echte topmodellen, die dit jaar bijna allemaal 3 GB RAM aan boord hebben. Dat zorgt opnieuw voor een prestatieverschil, al kan ik niet genoeg benadrukken dat de 5X over het algemeen erg vlot draait. Slechts heel af en toe verslikt hij zich eens, en moet je een paar seconden langer wachten voordat een bepaalde taak wordt uitgevoerd.

De Nexus 5X is beschikbaar in een versie met 16 of 32 GB opslagruimte. De 32 GB-versie kost 50 euro meer, maar is wel het overwegen waard omdat je de opslagcapaciteit niet kan uitbreiden met een geheugenkaartje. Persoonlijk ben ik van mening dat 16 GB niet langer voldoende is, maar dat moet je voor jezelf uitmaken.

De batterij is opgekrikt van 2.300 mAh in de Nexus 5, naar 2.700 mAh in de 5X. Dat is een welgekomen verbetering want één van de grootste kritieken op de Nexus 5 was zijn wisselvallige batterij. De Nexus 5X heeft nog altijd niet de beste batterij van het moment, maar volstaat wel om je zonder problemen de dag door te krijgen op één lading. Dat komt onder meer door Android 6.0, dat dankzij de nieuwe Doze-functie zuiniger omgaat met de beschikbare energie wanneeer het toestel voor langere tijd niet wordt aangeraakt. Maar ook wanneer de 5X wel actief is, werkt hij duidelijk efficiënter. Zoals hierboven reeds vermeld, is draadloos opladen niet langer mogelijk, maar quick charging wordt wel ondersteund. De batterij is volledig opgeladen op iets meer dan een uur tijd.

Camera

Nexus-telefoons zijn nooit bejubeld geweest om hun camera, maar daar brengt deze nieuwe generatie verandering in. De 5X en 6P beschikken over dezelfde 12,3 megapixelcamera, die volgens Google geoptimaliseerd is om meer licht op te vangen. Dat moet zich vertalen in een betere kwaliteit bij slechte lichtomstandigheden, en dat merk je ook. De nieuwe camera is zonder twijfel de beste die we al in een Nexus hebben gezien. Net als heel wat andere smartphones tegenwoordig, heeft ook de Nexus 5X last van een ‘camerabobbel’.

De camera’s van de 5X en 6P delen dezelfde beeldsensor, f/2.0-lens en laserautofocus, maar er zijn ook enkele verschillen. In tegenstelling tot de 6P heeft de Nexus 5X geen burstmodus en filmen in slow motion is beperkt tot 120 fps in 720p-resolutie. Standaard kan de camera wel in 4K filmen. Vooraan zit een 5 megapixelcamera, terwijl de 6P selfies maakt in 8 megapixels. Optische beeldstabilisatie ontbreekt bij beide, maar is vooral een gemis wanneer je video schiet.

Om snel toegang te krijgen tot de camera, kan je twee keer snel op de aan/uit-knop te drukken, ook wanneer de smartphone niet actief is. De camera-app zelf is erg spartaans, zoals we dat gewend zijn van Google, maar helaas ook eerder traag. Het kan erg lang duren om de camera te openen, zodat het moment dat je wil vastleggen soms al voorbij is voor je er een foto van kan maken. Er zijn amper zaken manueel in te stellen en je kan ook geen foto’s maken terwijl je aan het filmen bent. Wil je de betere camera echt ten volle kunnen benutten, dan ga je misschien beter op zoek naar een alternatieve camera-app.

Software

De Nexus 5X is één van de eerste toestellen die draaien op Android 6.0 Marshmallow en biedt een pure Androidervaring, zonder extra’s of een zware grafische schil erover. Je bent bovendien ook gerust dat je altijd de laatste updates zal ontvangen, van zodra die beschikbaar zijn.

Terwijl Android 5.0 Lollipop een volledige stijlbreuk betekende met KitKat, door de introductie van Material Design, zijn de verbeteringen in Marshmallow veel subtieler. De meest opvallende nieuwigheid, is het toestemmingenbeheer. In plaats van bij installatie van een app een hele waslijst aan toestemmingen voor te schotelen, kan je toestemmingen meer granulair gaan aanpassen per functie en per app, net zoals dat bij iOS al veel langer het geval is. Apps blijven werken wanneer één of meerdere toestemmingen worden ontnomen.[related_article id=”172633″]

Een tweede opvallende nieuwkomer is Now on Tap, waarmee Google zowat alle apps op je toestel contextueel kan doorzoeken. Houd je de Home-knop even ingedrukt, dan krijg je informatie voorgeschoteld die relevant is voor de inhoud van je huidige scherm. Belangrijke opmerking: deze functie werkt momenteel alleen wanneer je toestel in het Engels ingesteld staat. Maar zelfs dan stelt Now on Tap teleur, zoals je ook kan lezen in onze eerste indruk.

Google heeft in Marshmallow ook de verwarrende Prioriteit-modus voor volumes in Lollipop aangepakt. Dat is nu een heel stuk duidelijker. Met de volumeknoppen bedien je het systeem-, media-, of alarmvolume. Dankzij een uitklapmenu heb je te allen tijde toegang tot deze drie volumes. Wil je alle geluid en trilmeldingen voor (on)bepaalde tijd uitschakelen, dan kan je ‘Niet storen’ activeren. Voor deze functie kan je prioriteiten instellen voor meldingen die je toch wil ontvangen. Standaard zijn dat alleen alarmen, maar je kan bijvoorbeeld ook berichten, oproepen of herinneringen activeren. Een regelsysteem laat toe om de ‘Niet storen’-functie te automatiseren.

Verder bevat Marshmallow nog een aantal verbeteringen die de werking van het systeem efficiënter maken. De hierboven reeds vermelde Doze-functie en ondersteuning voor vingerafdrukherkenning zijn daar nog opvallende voorbeelden van, maar ook bijvoorbeeld een overzichtelijker applicatiemenu en verbeterde knip- en plakfunctie horen daar bij.

Conclusie

Google brengt dit jaar twee Nexus-telefoons op de markt en de Nexus 5X is objectief gezien duidelijk de mindere van de twee. Toch zijn Google en LG er opnieuw in geslaagd om een smartphone met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding te bouwen. De 5X oogt wat saai, maar biedt verder alles wat je mag verwachten van een telefoon met dit prijskaartje, en meer. Hij voldoet niet om mee te vechten met de echte zwaargewichten, maar die taak is dan ook voor de duurdere Nexus 6P weggelegd.

De Nexus 5X is een smartphone voor de liefhebbers van de Nexus 5, die vorig jaar teleurgesteld waren in de Nexus 6. Google geeft hen nu meer dan voldoende redenen om hun twee jaar oude toestel te vervangen. Het is ook een smartphone voor wie nog niet bekend is met de Nexus-lijn en op zoek is naar een compact toestel onder 500 euro. Het totaalplaatje dat de 5X biedt is in deze categorie moeilijk te kloppen.

googlelgmobielnexus 5xreview

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken