Review 3D-printer: Tripodmaker
Misschien niet de allerbeste printer van deze line-up, maar zonder enige twijfel de interessantste: de Delta Printer van TripodMaker toont dat er meer dan één manier bestaat op een 3D-printer te bouwen.
De Delta Printer steelt de show in het testlabo. Terwijl alle printers hun ding aan het doen zijn, blijft de occasionele passant gebiologeerd kijken naar de grote driepoot van TripodMaker. Klassieke printers werken door de printkop of printplaat op een X-en Y-assen te monteren. De kop en/of plaat kan tegelijkertijd over X en Y schuiven, terwijl de printplaat laag per laag naar beneden schuift. De Delta Printer past een totaal ander systeem toe: op drie palen naast de ronde bouwplaat zijn drie karretjes bevestigd die op en neer rijden. De printkop hangt door middel van rigide staven vast aan die karretjes. Door ze afzonderlijk op en neer te bewegen verandert de printkop niet alleen van hoogte maar wijzigen ook de X/Y-coördinaten.
Snelheidsduivel
De techniek heeft drie belangrijke voordelen. Eerst en vooral is de Delta Printer significant sneller dan de concurrentie. Ten tweede heeft hij een groter printvolume en tot slot is hij veel interessanter om naar te kijken. Dat maakt het toestel, ontwikkeld door een Vlaamse jongeman die niet tevreden was met de staat van de klassieke 3D-printers, volgens mij de ideale keuze voor hobbyisten. Niet alleen is het een plezier om de Delta Printer aan het werk te zien, het toestel is daarenboven erg eenvoudig om mee te werken.De kracht van het toestel zit verder in de intuïtiviteit van de menu’s. Die zijn zo logisch dat je zonder de handleiding je weg kan vinden.
Sleutelen en afstellen
Daar staat dan weer tegenover dat het een beetje sleutelwerk vereist om het toestel goed af te stellen. Zodra de printplaat gekalibreerd is toonde de Delta Printer zich echter erg betrouwbaar. Mislukte er al eens een print, dan lag dat vooral aan mij. De printkwaliteit is bovendien voldoende, al zit de Tripodmaker hier beslist net iets onder de kwaliteit van de Ultimaker 2 of de Zortrax M200. Natuurlijk is het eindresultaat nog steeds aanzienlijk fijner dan dat van de budgetprinters en wanneer de vormen eenvoudig zijn valt er al helemaal niets op aan te merken. Wanneer de printkop tijdens het printen veel heen en weer moet springen heeft de Delta soms last van draadvorming: een dun lijntje PLA blijft dan hangen wanneer de printkop zich verplaatst. Een beetje schuurwerk achteraf is in dat geval nodig.
Plezierig
De kleine gebreken zijn er, maar ze weerhouden ons niet om de Delta tot leukste printer van de test te bombarderen. Deze op en top Belgische printer is voor mensen die ook, maar niet alleen, uit zijn op een eindresultaat, en ook iets aan het proces willen hebben.