Review Shuttle DS57U7: Muisstille barebones
De kleine Barebones-computer van Shuttle ziet er op het eerste zicht niet uitzonderlijk uit. Het dunne zwarte toestel dient om uit het zicht weggestopt te worden, eventueel met een VESA-mount achter het scherm. Flashy design komt bij een dergelijk product niet kijken. Het doosje is uitgerust met 2 usb 3.0-poorten achteraan en 4 usb 2.0-poorten vooraan, twee COM-poorten, HDMI, DIsplayPort, een SD-kaartlezer en een ethernetpoort. Onder de sobere zwarte behuizing schuilt een capabel en uniek computersysteem. Shuttle levert de DS57U7 met een i7-5500U-processor en die wordt volledig passief gekoeld. In het hele bakje is geen ventilator te bespeuren, wat de computer muisstil maakt. Volstaat de koeling echter om de i7 op topsnelheid te houden?
Omdat het hier om een barebones-computer gaat, kunnen we dat pas ontdekken na de toevoeging van een aantal eigen onderdelen. We kiezen voor een 250 GB Extreme Pro SSD van SanDisk als systeemschijf, met daarop Windows 10 Home. De 8 GB DDR3 RAM-geheugen zijn afkomstig van Crucial.
Productiviteitstests
Een barebones zoals deze is gemaakt voor productiviteit, dus we starten met de PC Mark-benchmark. Daar haalt de Shuttle uitstekende scores, zoals je kan verwachten van een systeem met deze hardware. De resultaten staven onze ervaring: gecombineerd met voldoende RAM en een SSD zit er een kleine snelheidsduivel in dit doosje.
Grafisch stelt deze kleine computer uiteraard niet veel voor. Intel’s HD-graphics zijn zoals altijd voldoende voor de doorsnee gebruiker, maar op dit systeem wordt niet gegamed. De stilte tijdens het testproces kan ons wel bekoren, maar we vragen ons af wat de prijs in termen van prestaties is. Tijdens de Cinebench-benchmark zien we de kloksnelheid op beide kernen alvast omhoog schieten naar 2,88 GHz. Die snelheid kan de Shuttle voor even aanhouden, waarna het throttlen begint. We stranden op 2,47 GHz op het einde van de test, nog steeds meer dan de geadverteerde basiskloksnelheid van 2,4 GHz.
Marteltest
Voor een grondigere analyse van de impact van de passieve koeling op de prestaties, is het tijd voor een kleine marteltest: we stoffen Prime 95 nog eens af en kiezen voor de meest processorbelastende test die eveneens de meeste hitte zal genereren. Een dergelijke test op de gemiddelde laptop met i7 staat garant voor meer decibels van de koeling, dan wat een opstijgende straaljager voor de dag kan brengen, maar de DS57U7 staat z’n mannetje. De kloksnelheid piekt opnieuw richting de 2,8 GHz, maar met Prime blijft die sprintsnelheid nauwelijks enkele seconden behouden. Na een twintigtal seconden zijn we reeds onder de 2,4 GHz gedoken. Uiteindelijk stabiliseert de processor op net geen 2,2 GHz. Prime95 is een stresstest en geen voorbeeld van een realistisch gebruiksscenario. Dat de passieve koeling onder die zware omstandigheden een dergelijke kloksnelheid kan aanhouden, vinden wij een sterke prestatie. Wanneer we de druk op de ketel verlagen en de processor heel even laten ademen, gaat hij er bovendien opnieuw met volle kracht tegenaan.
Resultaat: met de Shuttle DS57U7 koop je een muisstille barebones met een lovenswaardig koelsysteem. In combinatie met een SSD en de nodige hoeveelheden RAM presteert dit toestel, in realistische scenario’s, helemaal naar verwachting, zonder negatieve impact van de passieve koeling.