Review Garmin Vivoactive: Smartwatch-allures
Met zijn ietwat gedateerde uiterlijk zal de Vivoactive niet meteen schoonheidsprijzen winnen. Het scherm wordt omringd door gigantische bezels en de combinatie van een rechthoekige klok met een rubberen bandje oogt saai. Maar tegelijk valt het horloge zo ook minder uit de toon in meer formele situaties. Bovendien zit de Vivoactive erg comfortabel om je pols en dat is niet onbelangrijk, aangezien je hem liefst dag en nacht zal dragen, om zowel je activiteit als slaapritme minutieus in de gaten te houden.
Het aanraakscherm heeft een eerder lage resolutie van 205 x 148 pixels en een beperkt contrast en kleurbereik. Het ziet er daardoor minder blits uit dan het scherm van de Apple Watch of de verschillende Android Wear-horloges, maar dat neem je er graag bij als je kijkt naar het batterijleven dat je ervoor in de plaats krijgt. Afhankelijk van hoe intensief je de gps gebruikt, reikt het batterijleven tussen 1 tot 3 weken. Bovendien maakt Garmin deze batterijduur waar met een scherm dat altijd aan staat en perfect leesbaar is in de felle zon.
Smartphone (niet) nodig
De Vivoactive kan worden gekoppeld met een smartphone via de Garmin Connect App voor iOS en Android, maar dankzij de gps en andere sensoren kan hij de belangrijkste taken vervullen zonder een smartphone in de buurt. De app gebruik je vooral om een uitgebreid overzicht te krijgen van je activiteit en slaapritme. Langs deze weg kan je ook nieuwe apps, widgets en watchfaces op het horloge installeren. Het aanbod is eerder beperkt, toch bieden sommige apps een mooie aanvulling op de functionaliteit die standaard beschikbaar is.
Het horloge meet heel de dag door je stappen, afgelegde afstand en calorieverbruik. Een dagelijks doel daagt je uit om elke dag voldoende stappen te zetten. Dat doel hangt af van je eerdere activiteit, waardoor het aantal vereiste stappen na verloop van tijd kan stijgen of dalen. Om je verder aan te zetten meer te bewegen, toont de Vivoactive badges voor behaalde doelen en gaat het horloge trillen wanneer je al te lang stil zit.
De Vivoactive laat daarnaast toe om specifieke activiteiten te tracken met behulp van de gps. Meer bepaald wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en golfen worden ondersteund. Het horloge vindt razendsnel een gps-signaal en biedt een accuraat overzicht van je afgelegde afstand, tijd, verbrande caloriën, snelheid en rondesnelheid, en kan na afloop ook een kaart met je afgelegde traject weergeven. De Vivoactive is compatibel met ANT+, zodat je via een optionele cadansmeter of hartslagmeter ook deze parameters kan registreren.
[related_article id=”176355″]Smartwatch
Ten slotte beschikt de Vivoactive ook over enkele smartwatchfuncties, al zijn die zo basaal dat je ze eerder als een bonus moet zien. Je kan meldingen van je smartphone laten verschijnen op het horloge en er zijn widgets die het weer en je agenda weergeven. Je kan de Vivoactive ook gebruiken als muziekregelaar voor je smartphone.
Hoewel er voor de echte sportfanaten betere gps-horloges op de markt zijn, is de Vivoactive een prima keus voor het gros van de mensen die op zoek zijn naar een degelijke fitnesstracker met gps-functionaliteit. Het grootste gemis is een ingebouwde hartslagmeter, maar verder geeft dit horloge een zeer compleet beeld van je dagelijkse activiteit. De toegevoegde smartwatchfunctionaliteit is een leuke extra die de Vivoactive nog meer onderscheidt van de concurrentie.