Reviews

Review Lifepower A2: een mobiel stopcontact

Voordelen
Bouwkwaliteit
Betere prestaties dan beloofd
USB én stopcontact
Nadelen
Onduidelijke batterijweergave
Pittige prijs
Aanbevolen prijs: €299 euro
Waar te koop?
Totaalscore 7
Een stopcontact dat je overal kan meenemen om elektrische toestellen in noodgevallen op te laden: een droom die uitkomt? Vijf Belgen realiseerden het onmogelijke, mits de nodige beperkingen.

Vijf jonge Belgische ondernemers begonnen samen een Indiegogo-campagne. Ze wilden een krachtige, compacte powerbank maken waarmee je allerlei toestellen van stroom kon voorzien. Je laptop, versterker, tv en noem maar op. Wat je wil, wanneer je maar wil. De Lifepower A2 claimt een stopontact te zijn dat je overall kan meenemen. In hoeverre maakt het die ambitieuze belofte waar?

Look & feel

De Lifepower A2 ziet er degelijk uit. Hij voelt solide aan en heeft een strakke aluminium behuizing die het toestel premium doet aanvoelen. Hij weegt 850 gram en meet 15,8 x 15,2 x 2,5 cm. Je kan hem zonder problemen kwijt in een rugzak, tas of grote handtas. Het gewicht is geen probleem als je hem gewoon mee neemt naar je werk. Toch kan het een pijnlijke extra zijn, afhankelijk van je conditie, wanneer hij mee moet in je rugzak voor wandeltochten.

De A2 heeft zowel een USB-poort als een stopcontactuitgang om apparaten mee van stroom te voorzien. Beide uitgangen kunnen ook tegelijk dienen. Via een aparte ingang kan je je powerbank opladen. Een volledige oplaadbeurt duurt drie uur, maar na twee uur is hij al voor 80 procent geladen.

Vijf leds geven de resterende batterijcapaciteit van de A2 weer. Als er bijvoorbeeld vier leds oplichten, wil dat zeggen dat je power ban
k nog 60 tot 80 procent van zijn capaciteit aan stroom bezit. Je krijgt dus nooit een exact percentage te zien. Het verschil tussen bijvoorbeeld twee of drie leds is niet altijd duidelijk. Dat komt omdat de leds van de A2 niet afzonderlijk naast elkaar staan, maar een soort van doorlopende lijn vormen. Mooi, maar niet altijd even praktisch.

Een andere betwistbare designkeuze is de vorm van het toestel. De Lifepower A2 is heel erg plat, maar past net niet in je broekzak. Als hij iets dikker en minder lang had geweest, zou dat wel lukken, en zou hij ook veel beter in je hand liggen. Met een dikkere Lifepower A2 had de fabrikant ook ineens een EU-stopcontact met aarding kunnen voorzien.

Nu kan je alleen de Amerikaanse stekkers rechtstreeks in het stopcontact pluggen. Europese stekkers (met aarding) moet je inpluggen met behulp van de meegeleverde reisstekker. Jammer genoeg krijg je zo het gevoel dat stekkers los aan je power bank bengelen.

Prestaties

Dan nu de proef op de som. Welke toestellen werken met de A2, en voor hoe lang? De Lifepower A2 levert 230V aan stroom, en zou alle toestellen moeten kunnen verdragen met een constant verbruik tot 100 watt. Dat levert dus serieuze beperkingen op tegenover een normaal stopcontact. Een koffiezetapparaat bijvoorbeeld, vraagt al gauw 900 watt aan stroom. De term ‘stopcontact on-the-go’ is werkt dus niet blindelings met alle toestellen, maar een beetje gezond verstand is hier van toepassing.

Wie wil weten of een toestel aan de eis van 100 watt voldoet, kan best op zoek gaan naar een informatiesticker op het apparaat. Anderzijds kan je ook in de specificatielijst van het toestel duiken. Hier heb je een duidelijk beeld over de hoeveel stroom allerhande elektrische apparaten gemiddeld verbruiken.

Volgens de fabrikant heeft de A2 een batterijcapaciteit van 24.000 mAh, of 94.7 Wh. Dat wil zeggen dat de Lifepower A2 één uur lang een stroom van 94.7 Watt zou moeten kunnen verdragen.

Toestellen bleken langer te werken met de A2 dan wat de fabrikant beloofde. Een Samsung tv die 84 watt verbruikt, werkte anderhalf uur lang. Dat is een pak langer dan verwacht. Een test met een gelijkaardige Sony flatscreen bevestigde alleen maar dat resultaat. Omgerekend zou de A2 dus een batterijcapaciteit moeten hebben die eerder bij de 120 Wh ligt.

Volgens de handleiding van de Lifepower A2 mag je enkel toestellen aansluiten die maximaal 100 Watt verbruiken. Toch geeft de handleiding aan dat de power bank stroompieken tot 120 Watt kan verdragen. Daarom sloten we zowel de Samsung TV (84 Watt) aan als een Nintendo Wii (37 Watt). Zo zouden de televisie en de spelconsole samen goed zijn voor zo’n 121 Watt. Hiervoor moest de Lifepower A2 via een meervoudig stopcontact met de TV en Wii-console verbonden worden. Iets wat de fabrikant officieel niet aanraadt. Voor 58 minuten kon je vlot gamen op je televisie tot de A2 het opgaf.

Veiligheid

Toestellen die te weinig stroom vragen van het stopcontact van de A2, worden uitgeschakeld. De A2 is namelijk zo ontworpen dat hij zichzelf automatisch afsluit als het stopcontact voor langer dan 30 seconden geen stroom verbruikt. Zo wilden de makers voorkomen dat hun toestel onnodig stroom zou verspillen. Een prima keuze, want het heeft natuurlijk geen zin dat de batterij wordt leeggezogen door sluimerverbruik.

De detectie van laag verbruik werkt niet altijd even goed.

De detectie van laag verbruik werkt echter niet altijd even goed. Zo ontdekten we problemen met een glucosemeter die oplaadde via de USB-poort van de A2. Nadat de meter voor drie kwart was opgeladen, stopte hij telkens met laden. De makers van de A2 konden hier voorlopig nog geen verklaring voor geven. Voorlopig blijft het ook enkel bij dit geïsoleerde geval.

Een ander probleem stelde zich bij een oude beeldbuistelevisie die 65 watt verbruikte. De Lifepower A2 heeft een veiligheid waardoor de A2 zichzelf afsluit bij toestellen die een te hoog piekverbruik vragen om op te starten. Je kan dus wel eens op onprettige verrassingen stuiten bij bepaalde toestellen, maar ook hier zegeviert het gezond verstand.

De Lifepower A2 zou een veel indrukwekkender product zijn, als hij in verbinding met een app zou staan die exacte cijfers kan tonen over zijn verbruik. Hopelijk vinden we dat terug in een volgende versie.

Conclusie

De mogelijkheden met de Lifepower A2 zijn eerder beperkt. Hij kan een goede stroomoplossing zijn voor specifieke situaties, maar zijn prijs van 299 euro maakt hem gewoonweg te duur om als handig hebbeding te dienen voor eender wie. De A2 is erg geschikt om bijvoorbeeld een stereo-installatie op verplaatsing van stroom te voorzien, of een laptop tijdens een lange vlucht. Maar al bij al hadden we hem voor dit prijskaartje graag krachtiger gezien.

De term ‘stopcontact-on-the-go’ is dus niet al te best gekozen door de makers. Het is een absolute noodzakelijk om goed op voorhand te bekijken of je toestel effectief met de A2 zal werken qua verbruik, en voor hoelang. Anders kan de Lifepower A2 alleen maar voor teleurstellingen zorgen achteraf.

lifepower a2mobielreviewstopcontacttest

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren