Review Wix: gratis websites bouwen
Wix was altijd al één van de betere online tools voor websitedesign, maar dankzij een nieuwe update is het misschien wel de beste. Je hebt alleen een e-mailadres nodig om met Wix te starten, al zijn de gratis opties ietwat beperkt. Zodra je een eigen url wilt, zelfs als die van een domein komt dat je al bezit, moet je opteren voor een betaalplan. Abonnementen zijn beschikbaar tussen de vier en de 25 euro per maand. Met de goedkoopste optie kies je een eigen domeinnaam, de duurste geeft je 20 GB aan opslag, onbeperkte bandbreedte, een winkelwagentje en prioritaire ondersteuning.
Voor je aan de slag gaat, vraagt Wix je om een geschikte template voor je site te kiezen. Er zijn tien hoofdcategorieën zoals Fotografie of Restaurant, ieder met subcategorieën zoals Café of Catering. Wij gingen voor de optie Reisfotograaf onder de categorie Fotografie en in die niche vind je 48 template-opties. De meesten zijn gratis, maar sommigen vereisen een abonnement.
Eenvoud troef
Na de templatekeuze word je getrakteerd op een korte introductievideo, waarna je meteen aan de slag kan. Een website ontwerpen, is zo eenvoudig als je zou hopen. Je kan alles op de site van formaat en plaats veranderen door te klikken en te slepen, en tekst pas je aan door te dubbelklikken. Handige lijntjes helpen je om alles op z’n plaats te zetten. Enkele toolbars links en rechts zorgen voor de overige functies. Je kan je hele template volledig naar wens aanpassen, maar het is niet zomaar mogelijk om achteraf nog van template te veranderen. Alle klassieke website-elementen zijn via Wix beschikbaar. Denk daarbij aan tekst, media, sociale mediaknoppen, eigen knoppen enzoverder. Het is verder mogelijk om HTML-code en zelfs Flash te embedden. Zit er iets niet standaard in je template of het aanbod van Wix zelf, dan moet je naar de App Market trekken. Daar vind je een heleboel widgets van derden, zoals een systeem om betalingen te regelen of bezoekers te monitoren.
[related_article id=”176348″]Unieke opties
Wix maakt gebruik van de rechtermuisklik, wat uniek is voor een dergelijk tool. Bij Weebly of Squarespace toont rechtsklikken het menu van je browser, maar Wix geeft je een relevant contextmenu, net zoals klassieke Windowsprogramma’s dat doen.
Nieuwe pagina’s aan je webstek toevoegen, is eenvoudig en de volgorde en hiërarchie pas je aan door te slepen.
Media zoals foto’s toevoegen gaat onder andere via Flickr of zelfs Facebook. Een ingebouwde editor staat in voor fotobewerking. Het volstaat om een foto één keer online te zetten, waarna je die op verschillende plaatsen kan gebruiken. De voornaamste concurrenten hebben die optie niet, zodat één beeld soms meerdere keren geüpload moet worden.
Blogs en geld
Met een druk op de knop voeg je een blog aan je website toe. De blog-mechaniek doet denken aan Tumblr en de afzonderlijke interface maakt het eenvoudig om posts online te zetten, in te plannen of te ‘featuren’.
Voor wie geld wil verdienen, voorziet Wix een webshop-optie die je eveneens met een muisklik kan toevoegen. Je krijgt dan een webshop met een overzicht, productpagina’s en een bedankpagina, allemaal gevuld met voorbeelden die je slechts hoeft te vervangen door je eigen goederen. Om zaken te verkopen met je Wix-site volstaat een gratis account niet en moet je voor een abonnement van minstens 8,08 euro gaan.
Tot slot zorgt Wix automatisch voor een smartphoneversie van je site, die je eventueel zelf ook kan aanpassen. Het sitedesign is niet responsief en past zich dus niet organisch aan aan het schermformaat. Dat is het grootste minpunt aan de dienst, die verder alles in huis heeft wat je kan willen.