Review Lenovo IdeaPad 100S: Ongelooflijk goedkoop
Een echte laptop kost naar mijn ervaring altijd 500 euro of meer. Lenovo is het daar niet mee eens en zet de IdeaPad 100S in de winkelrekken met een prijskaartje van 269 euro. Langs de buitenzijde ziet het toestel er in ieder geval uit als een rasechte laptop, en zelfs niet het goedkoopste model.
De computer is dun, licht en mooi afgewerkt in de stijl die we intussen van Lenovo gewend zijn. Lenovo rust het toestel uit met twee gewone usb-poorten en één usb 3.0-poort voor snelle gegevensoverdracht. Ook een HDMI-poort is van de partij. Op de bouwkwaliteit kan ik weinig aanmerken. Het toetsenbord voelt bij wijlen een beetje licht aan en is niet erg rigide, maar ik zag al erger bij duurdere laptops.
Het 14 inchscherm van de laptop heeft een resolutie van 1.366 x 768 pixels, minder dan Full HD dus. Dat is jammer maar gezien de prijs helemaal begrijpelijk. De kwaliteit van het scherm is degelijk al moet je niet al te veel van de kijkhoek verwachten. Pas wanneer ik de binnenkant van het toestel in beschouwing neem, valt het op dat het hier niet om een volwaardige laptop gaat. De rekenkracht is afkomstig van een bescheiden Intel Celeron N3150. Die wordt bijgestaan door 2 GB aan RAM. Die tandem lijkt op papier meer geschikt voor een Windows-tablet dan een laptop en ook in de praktijk merk je snel dat dit toestel zijn limieten heeft.
Even geduld
De Celeron is niet zo snel waardoor programma’s niet meteen laden. Korte wachtpauzes zijn hier standaard. Zwaardere programma’s draaien is helemaal uit den boze. Dit toestel is geschikt voor de consumptie van multimedia en licht kantoorwerk, niet veel meer. Kom dus niet aandraven met je Excel-sheets van 50 MB groot, de werkervaring zal je niet bevallen.
De opslagruimte van dit toestel is bijzonder beperkt. De 32 eMMC (een light SSD) is voor een aanzienlijk deel gevuld met de Windows-installatie, maar Lenovo koos terecht voor de beperkte opslagcapaciteit aangezien het alternatief in deze prijsklasse een klassieke harde schijf is. Een gewone HDD en de Intel Celeron-processor zijn samen te traag om nog een aangename ervaring te bieden, de eMMC zorgt voor de broodnodige extra snelheidsboost. Naar analogie met een tablet kan je het geheugen wel uitbreiden met een microSD-kaartje, al raad ik je aan daar enkel bestanden en geen programma’s op te zetten.
Goed ondanks beperkingen
Grafisch stelt dit toestel natuurlijk niets voor. Wat een tablet kan, kan deze laptop ook maar meer niet. De laptop houdt het 5 uur en half uit op één lading, wat naar mijn mening een beetje weinig is aangezien de binnenkant zo weinig stroom nodig heeft.
Zodra je de beperkingen van de 100S respecteert doet het toestel wel zijn ding. Wie een goedkope computer zoekt en van zichzelf weet dat hij een lichte gebruiker is, komt er met deze Lenovo met weinig geld vanaf. Realistische verwachtingen zijn de sleutel. De 100S verrast me door dichter bij een volwaardige laptop aan te leunen dan ik had verwacht, maar er is een reden dat de meeste laptops duurder zijn. Er zijn heel wat mensen die niet meer nodig hebben dan dit toestel, maar maak niet de vergissing om deze IdeaPad te kopen terwijl jij wel zwaardere taken wil uitvoeren, of frustratie zal je ten deel vallen.
Systeemeigenschappen van de geteste configuratie (Lenovo IdeaPad 100S 14IBR): Intel Celeron N3150, 2 GB RAM, Integrated Graphics, 32 GB eMMC, 14 inch mat scherm (1.366 x 768), Windows 10 Home.