Review Anna: Lokale slimheid
Afhankelijk waar je woont, kan je de slimme thermostaat Anna op verschillende manieren in huis halen. Woon je in Nederland? Dan kan je de thermostaat gewoon in de winkel kopen vanaf 219 euro, exclusief installatie. Je kan het ook bij de Nederlandse Energie Maatschappij bestellen aan 3,99 euro per maand, met een installatiekost van 70 euro. Woon je in België? Dan is Anna verkrijgbaar bij Eni voor 249 euro. Indien je onmiddellijk een driejarig abonnement aanschaft, kost de thermostaat 1 euro.Dit abonnement kost 4,99 euro per maand voor Eni-klanten, anderen zijn 7,99 euro per maand kwijt. In België bedraagt de installatiekost 99 euro. Verschillende prijzen en aanbieders dus, maar gelukkig wel hetzelfde product.
Update: Tempolec laat ons weten dat het Anna ook verdeelt in België via de verwarmingsgroothandel, zodat de thermostaat intussen verkrijgbaar is in andere winkels en webshops. Bovendien biedt de groothandel ook een 230 volt-versie aan die compatibel is met oudere installaties, en is een betalend abonnement enkel noodzakelijk wanneer je (vanaf 2017) de thermostaat buiten je LAN-netwerk wil bedienen. De installatie kan je optioneel zelf uitvoeren. Een abonnement zonder beperkingen kost 6 euro per jaar.
Anna is zonder twijfel een grote concurrent van Nest. Het toestel is 100 procent in Eindhoven ontwikkeld door Plugwise en probeert een slim alternatief aan te bieden. Helaas is het sinds de introductie van Nest in de VS in 2011 niet de enige. De concurrentie is groot met Honeywell, Netatmo, Tado en nog vele anderen. Ze zijn allemaal verkrijgbaar aan gelijkaardige prijzen, waardoor je meer naar de essentie van elke thermostaat moet kijken. Anna heeft qua uitzicht veel weg van Nest en de Honeywell Round: een sober, rond ontwerp dat met een basisstation verbonden is dat bij de verwarmingsketel wordt geïnstalleerd. Belangrijk: in Nederland mag je de thermostaat zelf installeren, in België moet je verplicht bij Eni passeren, aangezien hier meestal sprake is van hoogspanning. Kan je het zelf installeren? Wie iets kent van elektriciteit en schema’s kan begrijpen hoeft geen schrik te hebben, anders laat je het beter installeren.
[related_article id=”178747″]Ondanks de ronde vorm kan je Anna niet draaien aan de buitenkant. In de plaats daarvan krijg je enkele aanraakzones in aluminium: links tikken om het kouder te maken, rechts voor warmer en centraal bovenaan om van programma te wisselen. Anna leert je leefgewoontes net als Nest, maar geeft je daarna de keuze om het schema aan te passen. Dankzij geofencing in combinatie met de app weet het ook wanneer je niet meer thuis bent en wanneer wel. Behalve als iemand in het huishouden een Windows Phone heeft: dan heb je pech. De app is behoorlijk basic. Behalve temperatuur aanpassen en tijdschema’s programmeren kan je weinig extra doen. Het infoscherm op de thermostaat is kleiner dan bij Nest en minder gedetailleerd, maar genoeg om alles fatsoenlijk af te lezen. De rode of blauwe gloed op de muur na elke temperatuursverandering maakt Anna uniek.
Anna is een perfecte slimme thermostaat voor iedereen die energie wil besparen en niet te veel functies of instellingen wil hebben. Anna heeft maar een beperkt aantal functies, en die doen het goed. Spijtig genoeg hebben we in onze testperiode meermaals met Eni contact moeten opnemen over een foute temperatuurmeting, maar we gaan ervan uit dat dit eerder uitzondering dan regel is. Kijken we naar de concurrentie, dan is Anna te mager wat betreft mogelijkheden. In tegenstelling tot Honeywell, Netatmo en Nest ondersteunt Anna geen IFTTT. Nest heeft daarnaast ook nog een apart programma ‘Works with Nest’ waarmee je allerlei slimme apparaten met elkaar kan laten babbelen. Heb je dat op het oog, dan is de Nest Smart Thermostat een veel betere en slimmere keuze.