Reviews

Review Sony Xperia X: een jaar te laat

Voordelen
Bolt vlot
Mooi scherm
Uitstekende selfies
AR-mogelijkheden
Batterij
Nadelen
Vingerafdrukscanner
Exuberante prijs
Niet waterdicht
Te veel reclame
Sony-apps verknoeien veel
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 6
Sony brengt met zijn nieuwste toestellen voor ieder wat wils. Wij gingen aan de slag met het middelste kind en kwamen tot een verrassende conclusie.

Voor 2016 komt Sony met een drieledig strijdplan. Instappers kunnen zich laten gaan met de Xperia XA, die een 300 euro kost, de gemiddelde gebruiker zal willen kiezen voor de Xperia X, terwijl de jager van toptoestellen zich waarschijnlijk zal richten op de Xperia X Performance. Het verschil tussen de benjamin en het middelste kind is vrij groot, terwijl de overstap van de X naar de X Performance ons eerder bescheiden lijkt. Wij gingen aan de slag met de Xperia X.

Voor we het toestel zelf reviewen, even een kort woordje uitleg. Na het bekijken van de specificaties en de bijhorende prijs kwamen we enigszins verrast tot de conclusie dat Sony een toestel lijkt af te leveren met een hedendaags (toptoestel-)prijskaartje, terwijl de specificaties ontsnapt lijken uit 2015. Daarom hebben we gekozen voor een tweeledige review: hoe goed is het in vergelijking met de toptoestellen van vorig jaar, en wat zijn de verhoudingen met toptoestellen van dit gezegende jaar 2016?

Harde waren

De buitenkant is al meteen een dubbeltje op zijn kant. Terwijl het gaat om een erg mooi toestel, voelen de gebruikte materialen de eerste keer eerder goedkoop aan. Na wat gewenning voelt het aluminium alsnog kwalitatief aan, maar het zorgt voor een misleidende eerste indruk. Binnenin is plaats voor een enkele simkaart en een microSD-kaartje.

Ons testtoestel beschikt over 32 GB aan intern geheugen, waarvan slechts 15,5 GB beschikbaar is voor de gebruiker, en 3 GB RAM-geheugen. Dat er slechts zo weinig intern geheugen overblijft, heeft een heel duidelijke reden, die we verduidelijken wanneer we het hebben over de software. De SoC is de Snapdragon 650, in casu de opvolger van de 808 van vorig jaar, waar ook de LG G4 op draaide en de reden waarom we kozen voor een vergelijking met toptoestellen van vorig jaar.

Schermgewijs doe je met de Xperia X een goede zaak: kleuren zien er levendig uit, er is geen spoor van rasterlijnen, enkel zwart is niet altijd echt pikzwart. Daarom vinden we Amoled-schermen toch altijd net iets leuker. Sony blijft echter zweren bij LCD-schermen. Verder is het nog goed te weten dat dit toestel de nieuwste wifi ac-norm ondersteunt (inclusief 5GHz-band), maar niet over Gorilla Glass beschikt. Uiteraard is het wel nog steeds krasbestendig.

Zachte waren

De Sony Xperia X komt standaard met Android 6.0.1. Iets minder zou een schandaal betekenen. Sony smijt zijn eigen sauslaagje over Android, en daar mispakt het zich enigszins aan. We hadden tijdens de test niet het gevoel dat het een erg logge schil is, maar kijken we naar de feiten, dan ogen die niet bepaald rooskleurig.

Om te beginnen neemt het OS, samen met de voorgeïnstalleerde apps, ruim de helft van het geheugen in. 16 GB aan vooringenomen ruimte is een kleine schande, te meer omdat de 13(!) meegeleverde Sony-apps slechts 1 GB lijken in te nemen. Rest ons de vraag: waar verstopt de rest zich? De keuze aan extra apps lijkt ons bovendien ook geen enkele meerwaarde te bezitten: alles waar Google een uitstekende app voor voorziet, brengt Sony nog eens extra mee. Een videospeler, een fotobibliotheek,… En dan zwijgen we nog over de reclame voor Playstation en Amazon.

Het zorgt ervoor dat de app drawer, wanneer we die in zijn originele staat laten, erg onoverzichtelijk en ronduit rommelig overkomt. Zo zou het niet mogen. Doen ze wel goed: je kan te allen tijde de app drawer opentrekken van bovenuit, zodat je kan zoeken naar apps en bestanden op het toestel. Wat ik helaas wel miste (en vreemd dat ze daar dan geen app voor voorzien hebben) was een bestandsbeheerder. Verder dan ‘Downloads’ kan je niet zoeken zonder nog een extra app te installeren.

De vingerafdruksensor werkte hardwarematig (meestal) erg goed, maar leek ons softwarematig toch wat te haperen. Dat klinkt raar, maar er zit een redenering achter. De sensor zit aan de rechterkant, vervat in de aan/uit-knop. Dat is erg slim en handig gedaan van Sony. In combinatie met het veel te gevoelige scherm zorgt het er echter voor dat het moeilijk is om snel even naar je meldingen te kijken op het vergrendelscherm. Heb je ‘dubbeltikken om te wekken’ aan staan, dan leverde dat bij ons vaak probelemen op in de broekzak: het toestel ontwaakte constant en begon dan willekeurige dingen in te geven, waardoor de vingerafdrukscanner tijdelijk niet gebruikt kan worden.

Staat die dubbeltikfunctie uit, dan is het moeilijk om het vergrendelscherm te bekijken, zonder meteen te ontgrendelen (en dan zie je nog niet meteen van wie je een bericht hebt ontvangen). Op die manier wordt de scanner een gedoe, en dat vinden we niet leuk, al is dat persoonlijke voorkeur. Bij ons resulteerde dat overigens regelmatig in een bericht ‘hardware voor vingerafdruk niet beschikbaar’. Een keer vergrendelen/ontgrendelen verhielp dat probleem, maar het zou überhaupt geen probleem mogen zijn. Wanneer hij werkt zoals hij moet, doet hij dat erg goed, maar de weinige keren dat hij toch hapert, zorgt het voor flink wat frustraties.

Luie werkkracht

Wanneer we onze benchmarks overlopen, merken we dat de Xperia X grafisch erg zwak scoort. De OnePlus 3 is koning van het pak, op enige afstand gevolgd door de Huawei P9. Enkel de Samsung Galaxy S7 doet slechter. Kijken we naar de toptoestellen van vorig jaar, dan doet de Xperia het een stuk beter: enkel de Galaxy S6 komt in de buurt, terwijl de LG G4 en de HTC One M9 achterop hinken. Vorig jaar was de Xperia op dit vlak dus een topper.

Grafische zwakte

3D Mark is een benchmark die we gebruiken om na te gaan hoe goed de GPU van een smartphone is. Slingshot (de blauwe balkjes) is een test die voornamelijk bedoeld is voor de echte toptoestellen, terwijl Icestorm Unlimited (rode balkjes) een toegankelijkere test is. Ook hier hinkt de Xperia weer achterop in de 2016-vergelijking. Zelfs de Galaxy S7 schiet ervandoor. De OnePlus 3 wint opnieuw, zij het nipt.

Kijken we terug naar vorig jaar, dan zien we dat de Xperia X zelfs dan onderaan bengelt. Enkel de LG G4 komt in de buurt van de zwakke prestaties. Wat wel opvalt: LG heeft een mooie stap voorwaarts gezet.

Alleen of samen

Geekbench 3 gebruiken we om te kijken hoe een SoC presteert wanneer een enkele (blauwe balkjes) of meerdere kern(en) (rode balkjes) gebruikt word(t)(en). Opnieuw hetzelfde verhaal: De Xperia X kan simpelweg niet mee met de toestellen die hij moet bekampen in deze prijsklasse. We vragen ons stilaan af waar Sony het idee haalt dit toestel zo duur te prijzen. De Huawei P9 haalt de meeste kracht bij meerdere kernen, terwijl de OnePlus de krachtigste enkele kern heeft.

In de 2015-vergelijking hinkt de hexa-core van de Xperia de Galaxy S6 achterna. Gelukkig blijkt hij zowel voor een enkele als voor meerdere kernen krachtiger dan de rest van de concurrentie.

Gecombineerde kracht?

Met de Antutu-test gaan we na hoe de CPU samenwerkt met de GPU. Trekt de Xperia de bedenkelijke lijn door, of betekent eendracht macht?

Het wordt al snel duidelijk dat de OnePlus ongrijpbaar is. Enkel de P9 komt in de buurt, terwijl de anderen in een andere klasse lijken te spelen. Zelfs wanneer we kijken naar toptoestellen van vorig jaar blijft de Xperia troosteloos achter. Nochtans valt die tekortkoming helemaal niet op wanneer we het toestel gewoon gebruiken: alles bolt vlot, elk commando wordt ogenblikkelijk opgevolgd; maar dat gebeurt bij de andere toestellen natuurlijk ook. We zouden een ‘meedoen is belangrijker dan winnen’-medaille willen uitreiken, maar voor het prijspunt van de Xperia zou dat toch volledig onverantwoord zijn.

Batterij

Sony pakt jaar na jaar uit met een batterij die makkelijk twee dagen zou overleven. Ik heb nooit eerder een Xperia gehad of getest, en ik vraag me af of dat eigenlijk wel klopt. Ook voor deze Xperia X wordt een batterijlading voor twee dagen beloofd op de verpakking, maar in een gewone werkweek, pendelend en smartphonend haal ik dat nooit. Toegegeven, ik moet nooit wanhopig zoeken naar een stopcontact – wat bij alle andere toestellen wel het geval is – maar twee dagen? Een fabeltje. In het weekend, wanneer ik mijn toestel wat meer gerustlaat, haal ik dat wel. Maar dat is dus eerder uitzondering.

Ook de benchmarks geven de uitstekende – maar onbefabelde – batterij mooi weer: in de 2016-test scoort de Xperia maar net slechter in de werktest (waarbij normaal surf-, schrijf- en werkgedrag wordt gesimuleerd) dan de Galaxy S7. Spelen we media af in loop, dan doet de Galaxy wel plots veel beter, met dank aan diens AMOLED-scherm. Kijken we naar 2015, dan zou de Xperia wel uiterst goed zijn, maar toch nog net iets minder dan de OnePlus 2.

Camera

De selfie-camera is van een ongekende kwaliteit. De 13 megapixels doen goed hun werk en hij is zo zelfs in staat om betere selfies af te leveren dan de Galaxy S7. De hoofdcamera, met een al even indrukwekkende 23 MP, doet helaas de magie teniet. De HDR-modus is de naam niet waardig en zorgt voor amper verschil, terwijl je in de manuele modus genoegen moet nemen met 8 MP. Kies je toch voor 20 of 23 MP, dan kan je maar bitter weinig zelf instellen.

De lichtbalans bij foto’s buiten is niet altijd optimaal, terwijl kleuren soms een blauwige schijn meekrijgen. De manuele modus biedt dan soelaas, maar je verliest wel de detailrijke ervaring die de 23 MP je geven. Dat moet wel gezegd: details zijn er altijd in overvloedige scherpte. Maar of dat de nadelen waard is? Ten slotte kunnen we niet om de fantastische AR-modus heen. Ken je iemand met een Xperia, test die dan zeker eens. Maar koop er niet zelf een toestel voor.

Conclusie

De Sony Xperia X is een uitstekend toestel en een waardige kandidaat voor je zuurverdiende zakgeld. Dat is alleszins de conclusie die we vorig jaar zouden neerpennen. Dit jaar blijkt echter dat Sony zich serieus vergaloppeerd heeft door zijn toestel in de markt te zetten als high-end-toestel. De prijs is exuberant en volledig overdreven. Toegegeven, het toestel werkt snel, responsief en algemeen gesproken gewoon goed, maar OnePlus en Motorola kunnen hetzelfde tegen een veel lager prijspunt. Zouden we de Xperia vergelijken met een Moto G4 Plus of een ander toestel in de prijsklasse tot 400 euro (de OnePlus 3 daargelaten), dan zou de Xperia ongetwijfeld winnen.

Maar 200 euro is een te groot verschil, dus kunnen we niet anders dan hem vergelijken met andere toestellen met een gelijkaardige prijs. Een erg jammere keuze dus. Ook bij de camera vinden we minder geslaagde keuzes en het toestel is niet waterdicht. Sony maakt het ons wel erg moeilijk om voor hen te kiezen. Wil je toch absoluut een Xperia, leg dan 100 euro op voor de Performance, die wel de specificaties van een toptoestel heeft.

Specificaties

-5″

-1080 x 1920 pixels (441 ppi)

-Android 6.0.1.

-Snapdragon 650, Dual-core 1,8 GHz en quad-core 1,4 GHz

-Adreno 510

-3 GB RAM, 32 GB intern geheugen

-Hoofdcamera 23 MP, secundaire camera 13 MP

-Opladen met microUSB

lg g4mobieloneplusreviews6samsung galaxy s7sony xperia x

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken