Nieuws

OnePlus 3 review: Absolute prijstopper

Voordelen
Prijs
Ongeëvenaarde prestaties
Premium bouwkwaliteit
Goede camera
64 GB opslag
Oled-schermtechnologie
Nadelen
Geen WQHD-resolutie
Iets mindere foto's bij weinig licht
Geheugen niet uitbreidbaar
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de OnePlus 3 herinnert OnePlus zich waarom mensen interesse hadden in het eerste toestel van de fabrikant. Versie 3 levert opnieuw ongeëvenaarde prestaties voor een relatief bescheiden prijskaartje.

Een vlaggenschip aan de prijs van een midrangetelefoon, dat was het opzet van de OnePlus One. Het toestel, dat omwille van het invite-systeem aanvankelijk nauwelijks verkrijgbaar was, kwam de beloftes na. De OnePlus One kon op de meeste vlakken de strijd aan met het beste wat Samsung, LG en andere grote merken op dat moment te bieden hadden, maar aan een fractie van de prijs.

Nieuwe knaller

Sinds de One zagen we andere toestellen van OnePlus die, hoewel degelijk, ons hart nooit sneller deden slaan. De OnePlus 3 maakt die zachte teleurstelling goed. Het toestel kost 399 euro maar de specificatielijst kan zo van de vlaggenschepen van 600 euro of meer afkomstig zijn.

Binnenin vinden we immers Qualcomms Snapdragon 820, de krachtigste SoC van het moment. Een ongeziene 6 GB aan RAM staan de chip bij terwijl je 64 GB aan ingebouwde opslagcapaciteit krijgt. Het opslaggeheugen is niet uitbreidbaar, maar dat is gezien het formaat geen ramp. De batterijcapaciteit bedraagt 3.000 mAh, niet ongewoon gezien de hardware.

Op de pijnbank

Opvallend is hoe OnePlus de geweldige SoC benut. De telefoon, helemaal vervaardigd uit erg premium aanvoelend metaal, heeft een schermresolutie van ‘slechts’ 1.920 x 1.080 pixels. Dat is niet slecht voor een 5,5 inch-scherm, maar de duurdere vlaggenschepen doen het dezer dagen allemaal met WQHD. De Snapdragon 820 kan als geen ander om met die hogere schermresolutie en lijkt hier dan ook een beetje onbenut.

Dat weerspiegelt zich in de benchmarkresultaten. Geen enkel toestel haalt hogere scores. Daar staat dan weer tegenover dat geen enkel toestel met een Snapdragon 820 slechts een 1080p-resolutie heeft, dus de resultaten zijn met een korreltje zout te nemen. Te Antutu-test, die pijlt naar zowel cpu- als grafische kracht, toont in ieder geval dat niemand de OnePlus 3 overtreft als het op rekenen aankomt. We kiezen voor de vergelijking met andere toestellen voor de vlaggenschepen van dit jaar, net als de pas gelanceerde Xperia X. Sony vraagt 200 euro meer voor de X dan OnePlus voor de 3, waardoor ook dat toestel in de premium-categorie terecht komt.

GeekBench laat ons toe om naar de processor op de SoC te kijken. In het geval van OnePlus gaat het om een quadcore Kyro, geklokt op 2,2 GHz. De processor presteert vergelijkbaar met de andere toestellen met een Snapdragon 820 aan boord. Ook hier zien we een beetje winst voor OnePlus tegenover de HTC 10 en de LG G5. Samsungs Exynos 8890-chip blijft hier echter de te verslagen hardware.

Met 3D Mark krijgen we een zicht op de grafische prestaties. Alle Snapdragon 820-toestellen maken gebruik van dezelfde Adreno 530-gpu op de SoC, terwijl Samsungs Exynos-SoC uitgerust is met een Mali-T880 MP12-gpu. Dat processordesign, afkomstig aan ARM, is inferieur aan wat Qualcomm op tafel legt. Historisch is de kracht van Qualcomm altijd de Adreno-gpu geweest. Hoewel ook Samsungs gpu een krachtpatser is, winnen de 530-toestellen hier overtuigend. De zware Sling Shot-benchmark draait op een standaard full hd-resolutie, ook voor de toestellen met een beter scherm, wat het beperkte verschil tussen de OnePlus en de andere smartphones verklaart.

Autonomie

Dat de OnePlus 3 een betere autonomie heeft dan de HTC 10 of de LG G5 hoeft niet te verbazen. Niet zozeer de batterijcapaciteit maar de resolutie geeft hier de doorslag. Samsung heeft zwaar ingezet op de autonomie van zijn toestel met allerhande slimme algoritmes en dat zien we. Sony hecht traditioneel veel belang aan de autonomie van zijn toestellen.

Gecombineerd met de slappe hardware presteert de Xperia X hier dus goed. De resultaten op de grafiek zijn afkomstig van de batterijtest van PC Mark. Die toont aan hoe lang je toestel het uithoud bij afwisselend gebruik. Denk aan een combinatie van surfen en multimedia. In de praktijk doet dit toestel wat de meeste anderen doen: één dag op een batterijlading is in de regel geen probleem, maar ’s nachts moet je bijladen. Wie z’n OnePlus 3 toch intens gebruikt, bijvoorbeeld in een zoektocht naar Pokémons, zal genieten van de snellaadfunctie. Daarmee pomp je snel enkele uren extra autonomie in je toestel in de tijd die het kost om even te douchen.

Geen WQHD, wel oled

De OnePlus 3 kan zich dus wat prestaties betreft helemaal meten met de vlaggenschepen van vandaag, maar wat met de rest? Het scherm moet zoals gezegd een beetje onder doen. Niet alleen is de resolutie lager, de oled-techniek die OnePlus gebruikt zorgt ook voor iets vlakkere kleuren en een iets minder helder scherm dan pakweg de Galaxy S7. De lagere saturatie zorgt voor een iets realistischere weergave, maar we hadden toch graag een tikkeltje extra helderheid gehad. De kwaliteit is desalniettemin meer dan hoog genoeg, en eventuele tekortkomingen en kleur en helderheid vallen vooral op in een rechtstreekse vergelijking. Wie een WQHD-scherm gewoon is, zal zeker aan de letters en de menu’s merken wat de meerwaarde daarvan is tegenover WQHD.

Vingervlug

De OnePlus 3 is uitgerust met een vingerafdruksensor vooraan. Die doet visueel denken aan de drukknop van Samsung maar is niet indrukbaar. De sensor werkt bliksemsnel en steengoed, in ons geval faalde de sensor zelfs nooit en duurde het steevast slechts een fractie van een seconde om reactie te krijgen. De softtouch-knop doet tevens dienst als home-knop. Twee andere nagenoeg onzichtbare knoppen vervolledigen het Android-menu.

De Androidversie verschilt nauwelijks van stock-Android 6.0.1. Waar Google Now zich normaal bevindt zit nu een eigen creatie van OnePlus, maar daar houden de verschillen op. Wanneer je het toestel voor de eerste keer inschakelt, krijg je wel een heleboel opties om Android al op jouw wensen af te stemmen. Zo kan je meteen voor het SwiftKey-toetsenbord kiezen, een leuke bonus in onze ogen.

Gebarentaal

OnePlus heeft gekeken naar Motorola en voorziet zijn eigen variatie op de slimme gebaren. Wanneer het scherm uitgeschakeld staat, kan je het toestel toch bedienen. Zo heb je toegang tot het gekende dubbeltikken op het scherm te activeren, en kan je een cirkeltje tekenen over het display om de camera meteen te activeren. Een letter V tekenen, activeert dan weer het ledlampje. De unieke gebaren geven de OnePlus 3 dat tikje extra premium-gehalte. Het activeren van de camera werkte echter niet altijd even goed, en zodra je meer dan één keer moet proberen is het al handiger om de gebaren niet te gebruiken.

Aan de zijkant vinden we een aan-uitknop, een volumeregelaar en een schuifknop met drie standen. Die kan je naar believen instellen maar regelt standaard je volume. Zo kan je snel wisselen tussen luid, prioriteit en stil: een handig detail.

We merken nog op dat een 3,5 mm-jack present tekent en de aansluiting van dienst een usb type c-poort is. Ondanks de poort beperkt de OnePlus 3 zich tot overdrachtssnelheden van usb 2.0. Bonuspunten voor de toekomstbestendige aansluiting dus, maar meteen ook minpunten voor de verouderde standaard die er achter schuilt. De telefoon biedt ruimte aan twee simkaarten, wat voor velen niet relevant is maar voor sommige lezers ongetwijfeld exact is waar ze op zaten te wachten. Dualsim is immers een zeldzaamheid in onze contreien.

Kiekjes

De OnePlus 3 heeft een 16 megapixel-tellende hoofdcamera met een f/2.0-diafragma. Voor zijn geld is die camera steengoed. Zeker bij voldoende licht zijn de kleuren mooi. De HDR-functie biedt een zichtbare meerwaarde met een betere belichting van zowel voorgrond als lucht op heldere dagen. Verder is de autofocus snel en start de camera vlot op. Ook bij weinig licht doet de camera het degelijk, mede dankzij de optische beeldstabilisatie.

De OnePlus 3 is dus een goed zakfototoestel, al delft de smartphone op alle vlakken het onderspit tegen kampioenen zoals de Galaxy S7. Wil je de snelste autofocus, de mooiste beelden of de hoogste lichtgevoeligheid, dan bieden de premiumsmartphones allemaal toch dat tikkeltje meer. De OnePlus 3 kost echter 399 euro, en de camera is dat geld meer dan waard. Voor de liefhebbers is er ook een selfiecamera van 8 megapixel, die doet wat hij moet doen.

Ecosysteem

Het ecosysteem dat OnePlus rond dit toestel gecreëerd heeft, verdient tot slot nog een vermelding. Zo kan je een veelvoud aan hoesjes kopen, bestaat er een snellader voor in de wagen en heeft OnePlus zelfs een eigen VR-bril. Die veredelde Google Cardboard zat mee in onze reviewdoos, maar het is niet duidelijk of je zelf ook een exemplaar kan bestellen.

Verdict

De OnePlus 3 gaat de vergelijking met ’s werelds beste Androidtelefoons zonder schroom aan en kan het strijdtoneel met geheven hoofd verlaten. Zijn de dure toestellen nu beter? Ondanks de hogere benchmarkprestaties van de OnePlus 3 wel, maar nauwelijks. Het mooie scherm en de goede camera zijn de grootste minpunten: de andere toestellen hebben immers prachtige schermen en fenomenale camera’s. De meerprijs voor dat opstapje is echter enorm. Tenzij je aast op het beste van het beste, is de OnePlus 3 het interessantere toestel.

Specificaties

-5,5 inch

-1080 x 1920 pixels (401 ppi)

-Android 6.0.1

-Snapdragon 820 (Quadcore Kyro @ 2,2 GHz, Adreno 530)

-6 GB RAM

-64 GB intern geheugen

-Hoofdcamera 16 MP, f/2.0

mobielOnePlus 3smartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken