Reviews

Review Lenovo ThinkPad X1 Carbon: perfectie benaderd

Voordelen
Dun en licht
Subliem toetsenbord en touchpad
Geweldige autonomie
Erg mooi scherm
Nadelen
Prijs
Geen USB Type-C
Aanbevolen prijs: €1.999
Waar te koop?
Totaalscore 9
Geen interesse in hybride functies zoals een aanraakscherm, maar mag je draagbare computer wel stijlvol en licht zijn? Dan levert Lenovo jouw droomlaptop af. Het toestel is zonder meer briljant, maar dat zal je portemonee geweten hebben.

De X1 Carbon is een prachtlaptop. Het toestel verschilt weinig van de X1 Yoga die ik vorige maand onder handen nam, maar is naar mijn mening superieur over de ganse lijn. De Yoga heeft het voordeel van een aanraakscherm dat omklapbaar is. De Carbon houdt het eenvoudiger en dat is mijns inziens een voordeel: al te vaak zetten fabrikanten in op verblindende hybride toestellen, zodat wie gewoon een steengoede laptop wilt uit de boot valt.

Carbon en liefde

Niet bij de X1 Carbon, die duidelijk met liefde vervaardigd is. Het dunne frame blijft behouden en doet erg denken aan dat van de Yoga. Het geheel is maximaal 16,5 millimeter dik en weegt 1,17 kilo. Het toestel is een lichtgewicht maar het steengoede Lenovo-toetsenbord is opnieuw van de partij. Bij iedere toetsaanslag merkte ik bijna actief dat de X1 Carbon een premium-beest is. Ook de touchpad verdient een pluim. De precisie daarvan overklast de meeste andere Windowstoestellen en zelfs Macbooks.

De prijs van dit toestel is aan de stevige kant, maar daar staat tegenover dat Lenovo geen compromissen maakt. Ondanks het dunne en lichte frame heeft dit toestel krachtige specificaties. Denk daarbij aan een Core i7-6200U processor, 8 GB aan RAM en een SSD met een capaciteit van 256 GB. Op krachtige grafische toepassingen na kan je er van op aan dat die specificaties met plezier alles draaien wat je er maar naartoe werpt. Bij erg licht gebruik voelt de laptop zich dusdanig op z’n gemak dat de koelventilator zelfs niets hoeft te doen. In dergelijke situaties is het toestel muisstil. Zodra je iets zwaarder werk verricht, springt de ventilator wel in actie, maar het ding blijft te allen tijde aan de stille kant.

Dure Core U

Net als bij de Yoga heb ik mijn twijfels bij het nut van de Core i7 U-processor: die zuinige dual-core biedt weinig meerwaarde tegenover de Core i5. De X1 Carbon is ook beschikbaar met Core i5 aan 400 euro minder. Helaas gaat de schermresolutie voor dat toestel mee achteruit. Full HD is natuurlijk genoeg, maar het WQHD-scherm van mijn Core i7-testlaptop is toch verbluffend mooi. Dat de kijkhoek perfect is, zal je dan ook niet verbazen.

Lenovo voorziet de X1 Carbon van drie usb 3.0-poorten, een HDMI-poort en een miniDisplayPort. Een ethernetpoort is niet aanwezig, maar een adapter zit wel mee in de doos. USB type-c ontbreekt helaas. De kers op de taart is zonder twijfel de LTE-module: je kan de X1 Carbon uitrusten met een simkaartje voor mobiel internet.

Fenomenale autonomie

Hoe Lenovo een dergelijk toestel kan voorzien van een geweldige batterij is mij niet duidelijk, dat het gelukt is wel. Bij licht gebruikt kan de X1 Carbon negen uur lang zonder stopcontact, een heel knappe prestatie. Zo doet de Carbon het zelfs twee uur beter dan de Yoga en vernedert hij zijn grootste concurrent: de Spectre 13 van HP.

HP richt zich met die Spectre op exact dezelfde doelgroep dan Lenovo. De Spectre 13 is iets dunner, iets lichter en heeft een meer uitgesproken design. Afgaande op het uiterlijk en de specificaties zou ik persoonlijk de laptop van HP verkiezen, maar na het grondig testen van beide toestellen geniet de X1 Carbon toch mijn voorkeur. De autonomie van Lenovo’s dunne en lichte clamshell is meer dan dubbel zo goed. Ook de koeling lijkt iets efficiënter. Beide laptops zijn niet bepaald stil wanneer ze hard moeten werken, maar Lenovo’s toestel wordt minder snel warm op de schoot.

Eigenlijk is het enige echte nadeel van dit toestel het prijskaartje, en rekening houdend met wat je krijgt, is zelfs dat niet overdreven. Persoonlijk zou ik eerder voor de full HD-variant met Core i5 kiezen om de prijs te drukken (adviesprijs 1.649), maar wil je het geld uitgeven, dan koop je hier ‘s werelds beste no nonsense designlaptop. Wil je wel een aanraakscherm, dan lonken de Yoga X1 of de veel betaalbaardere en volgens mij interessantere Spectre x360 van HP.

Systeemeigenschappen: Intel Core i7-6500U, 8 GB RAM, Integrated graphics, 256 GB SSD, 14 inch mat aanraakscherm, Windows 10 Pro, Ethernet-adapter

carbon x1laptoplenovothinkpad

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken