Review Sense Thermo Peanut: goedkoop sensornootje
Het Franse bedrijf Sense pakte op IFA in Berlijn uit met de Peanuts. Een Peanut is een kleine sensor iets groter en platter dan een pindanoot, maar met dezelfde vorm. De Thermo Peanut is de eerste sensor in een reeks die steeds verder uitgebreid moet worden. We liepen Sense tegen het lijf op IFA en gingen meteen aan de haal met de sensor.
Geen basisstation
De kleine rode Thermo Peanut is voorzien van een knoopbatterij en heeft geen nood aan een basisstation om te functioneren. In het kleine doosje zit, naast de sensor en de gebruiksaanwijzing, ook een houdertje om de Peanut als sleutelhanger in te klikken en dubbelzijdige tape om het ding ergens vast te plakken. Om aan de slag te gaan download je de SensePeanut-app op je smartphone en volg je de instructies. Bij de Peanut hoort een account. Die is nodig voor de automatische cloudsynchronisatie.
De Peanuts maken gebruik van bluetooth om hun data door te geven. Er wordt gebruik gemaakt van Bluetooth LE om de energievereisten zo laag mogelijk te houden. De app moet de hele tijd actief zijn om de recentste metingen door te krijgen, maar dat lijkt geen meetbare impact op de autonomie van de smartphone te hebben.
Interne opslag
Zonder telefoon in de buurt voert de Thermo Peanut ieder kwartier een meting uit. Het toestelletje heeft ruimte voor een maand aan gegevens. Zodra er een geregistreerde telefoon aanwezig is, geeft de Peanut zijn data door. Die synchroniseert vervolgens via de telefoon met de cloud.
Slechts één telefoon kan verbonden zijn met de Peanut. In de regel is dat het toestel dat eerst binnen het bluetoothbereik kwam. Andere toestellen verbonden met hetzelfde account krijgen via de cloud metingen binnen. Het bluetoothsysteem is veel eenvoudiger en goedkoper dan een alternatief met een basisstation dat te allen tijde met het net verbonden is, maar heeft als duidelijke nadeel dat de Peanut een smartphone of tablet in de buurt moet hebben om zijn data online te zetten. Zo is het ding niet geschikt om de temperatuur van je woonst te monitoren vanop afstand, tenzij je er voor zorgt dat er thuis een verbonden tablet aan staat.
Handige app
De app zelf is bijzonder mooi en gestroomlijnd. We zijn voorlopig in het bezit van slechts één Peanut, maar wie er meerdere heeft ziet ze allemaal staan in het hoofdscherm. Via de app kan je de naam van de Peanut aanpassen, maar ook aan de instellingen sleutelen. Zo kan je een minimum- en een maximumtemperatuur ingeven. Wanneer een uiterste grens overschreden wordt, maakt het nootje een geluid. Telefoons gelinkt met het relevante account krijgen gelijktijdig een melding.
Het viel ons tijdens de test op dat de Peanut rond de grenstemperatuur vaak meer dan één waarschuwing geeft. Vind je dat storend, dan kan je het auditieve systeem helemaal uitschakelen. Binnenkort kan je de sensor samen met IFTTT gebruiken, maar die functie is voorlopig nog niet geactiveerd.
Grafiekjes
De app schotelt je verder drie mooie grafiekjes voor. Daarop zie je respectievelijk het temperatuurverloop per dag, per maand en per jaar. Ook de laagste en de hoogste temperatuur blijft zichtbaar. Helaas is er geen manier om enkele uitschietende metingen te verwijderen. Zo hadden we de sensor tijdens het instelproces in de hand, zodat die onze lichaamstemperatuur begon te meten. Het resultaat is een maximumtemperatuur op de redactie van 34 graden. We legden de Peanut verder even op de airco wanneer die net in gang schoot op een warme zomerdag, en stelden vast dat de lucht die uit de machine kwam zes graden bedroeg. Leuk om weten, maar helaas zien we nu die twee extremen als maximale en minimale temperatuurwaarden voor de redactie.
Verwisselbare batterij
De Peanut zou ongeveer een half jaar moeten functioneren met één knoopbatterij, waarna je ze moet vervangen. Idealiter ga je op zoek naar goedkope batterijtjes op het internet. In de winkel zijn de dingen niet zo goedkoop, waardoor de jaarlijkse kost van enkele sensoren snel kan oplopen.
De Thermo Peanut kost 29 euro en doet exact wat hij zegt: op een eenvoudige manier de temperatuur meten. De bijhorende grafiekjes maken de sensor een leuk hebbeding. Gezien de lage kostprijs kan je perfect enkele plaatsen in je huis of tuin uitrusten met een Peanut om het temperatuurverloop in het oog te houden.
Nieuwe Peanuts
Wij kijken vooral uit naar de Sleep Peanut. Die moet binnenkort op de markt komen en zou je slaapgedrag meten. Het kleine ding zal er hetzelfde uitzien als de Thermo Peanut en op dezelfde manier werken, met dezelfde app. Verder werkt Sense aan een PeanutButton: een editie die zoals de naam suggereert gewoon dienst doet als slimme knop. Tot slot staat de MedPeanut op het programma voor een spoedige lancering. Die moet gebruikers er met een geluidje op attent maken dat ze bepaalde medicatie moeten nemen. Alle bovenstaande Peanuts moeten nog dit jaar in de winkel verschijnen.
Wij zijn in ieder geval fan van het eenvoudige concept, de lage prijs en het mooie design van de app. De sensoren doen niets wereldschokkend, maar het zijn leuke en betaalbare gadgets die je iets meer vertellen over je omgeving. De Thermo Peanut is vandaag al beschikbaar via de winkel van de fabrikant.