Reviews

Review Huawei Mate 9: Onverwachte topper

Voordelen
Mooi scherm
Dubbele camera met veel opties
Batterij
Verbeterde EMUI 5
Goede vingerafdrukscanner
Nadelen
Formaat
'Kleinere' variant is extreem duur
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Chinese smartphonefabrikant maakt er geen geheim van dat het de top wilt bereiken. Met de Mate 9 heeft het een prima stormram in huis.

Voor de meesten onder ons is Huawei geen nobele onbekende meer. De Chinese smartphonefabrikant bekleedt in België de derde plek qua verkoopcijfers, en het heeft die niet gestolen. Meer en meer zet het bedrijf in op innovatie en kwaliteit van de bovenste plank. Helaas betekent dat dat de toptoestellen van het merk ook steeds duurder worden. Was de P9 nog enigszins betaalbaar, dan maakt de Mate 9 (vanaf vandaag verkrijgbaar) finaal de aansluiting met het premiumsegment: op vlak van prijs, maar ook op dat van kwaliteit.

Op de persconferentie in München twee weken geleden stelde Huawei twee varianten voor van zijn nieuwe vaandeldrager. De ene is een kleffer van 5,9 inch, terwijl de andere een luxeversie betreft met een ‘normaler’ formaat van 5,5 inch, de ‘Porsche Design’. Die laatste heeft aan de binnenkant niet per se betere ingewanden, maar wel meer – wat dat betekent kom je hieronder te weten.

De veel duurdere Porsche Design-variant met gebogen scherm.

Het voornaamste verschil tussen de twee toestellen is niet zozeer de lijst met specificaties, maar wel de prijs: de ‘gewone Mate 9’ (5,9 inch) kost 699 euro, terwijl de Porsche onder smartphones 1.399 euro gaat kosten; de duurste consumentensmartphone van het moment. Wij gingen aan de slag met het model dat we relatief gesproken goedkoop mogen noemen: de Mate 9 (5,9 inch).

Organen

De Mate 9 valt meteen op als een stevig toestel. De randen zijn redelijk hoekig, wat bij een smartphone met een 5,9 inchscherm algauw opvalt. De metalen behuizing geeft vertrouwen in de bouwkwaliteit; ook al zorgt die ervoor dat de achterkant erg veel wegheeft van die van een HTC 10 of een OnePlus 3. De dubbele camera die Huawei installeerde zal je natuurlijk wel helpen om de Mate 9 uit een rijtje te halen; de vingerafdrukscanner achteraan geeft het ook weg.

Aan de binnenkant vinden we de nieuwste Kirin 960 SoC die Huawei zelf ontwikkelt. In combinatie met 4 GB aan RAM-geheugen zorgt die in theorie voor goede prestaties, wat meteen ook bleek uit de benchmarks. In de praktijk had ikzelf het gevoel dat de Mate 9 andere toppers als de OnePlus 3 en de HTC 10 met gemak overklast qua snelheid (apps openen, door webpagina’s navigeren,…), ook al geeft Antutu een ander beeld. De Galaxy S7 zou bijvoorbeeld het traagste uit het pak zijn, al wijst de realiteit anders uit.

Antutu meet de algemene snelheid van een toestel. De scores zijn vooral bedoeld om een indicatie te geven ten opzichte van andere toestellen.

Eén van de definiërende kenmerken van de Mate 9 is overigens dat die snelheid na anderhalf jaar nog steeds aanwezig zou moeten zijn. Iedereen heeft na die periode wel eens het gevoel gehad dat zijn smartphone trager wordt. Dankzij het gebruik van machine learning zou de Mate 9 daaraan moeten ontsnappen: het toestel leert je gewoontes, waardoor het kan anticiperen op je noden en zo snel zal blijven aanvoelen. Of dat het geval is, weten we je over 18 maanden te vertellen.

De grootte telt

Voor velen zal de beslissing voor een aankoop afhangen van het formaat van het toestel. Smartphonefabrikanten lijken niet goed door te hebben dat het niet de grootte van het ding is die de beslissing forceert, maar wat je ermee doet. Voor sommigen zal de Mate 9 een welkome verrassing zijn na de teleurstelling van de Samsung Galaxy Note 7 (misschien zelfs de plaatsvervanger?), terwijl andere het 5,9 inchscherm een afknapper zullen vinden.

Visueel zou je het verschil nochtans maar met moeite opmerken. Bovenaan en onderaan komt de extra 0,4 inch neer op niets meer dan een extra randje, maar door het redelijk hoekige design zal je ze toch wel vaak voelen. Bovendien voelt het toestel erg zwaar aan in de hand. Natuurlijk: “elk nadeel heb ze voordeel” en dat is bij de Mate 9 zijn gigantische batterij. Het grote body van het toestel behuisd een batterij van 4.000 mAh. En of dat effect heeft:

Voor de videoloop laten we een filmpje non-stop spelen tot de batterij er de brui aan geeft.
PCMark meet de batterijprestaties tijdens standaardtaken zoals webbrowsen, lichte documentbewerkingen,…

In de praktijk maken de benchmarks hun beloftes waar – dat is niet altijd het geval. We kwamen met gemak de dag door, bij normaal gebruik haalden we zelfs twee dagen.

Ten slotte heeft het formaat ook een klein neveneffect voor de vingerafdrukscanner. Die is subliem in 99,99 procent van de gevallen, alleen zal je hem haast nooit van de eerste keer vinden. De achterkant is zo groot dat je vinger aan het vissen is naar de scanner. Het bijgeleverde hoesje helpt daar enigszins bij aangezien dat je vinger ‘leidt’ naar de uitsparing, maar het kan zonder dus wel eens lastig zijn.

Grafische pracht; cameraprestaties

Met 3D Mark kijken we naar de grafische prestaties van een SoC.

Grafisch belooft Huawei beter te zijn dan de Galaxy S7 en de iPhone 7. Uit de benchmarks blijkt een heel ander verhaal. Toch moeten we ook deze resultaten met een korrel zout nemen. De S7 scoort immers ook ‘slecht’, al valt daar in de praktijk niet veel van te merken.

Het 5,9 inchscherm mag dan wel overkill zijn voor velen, het brengt zijn goedmakers mee. Zo bezit het scherm een visuele pracht die je eigenlijk alleen verwacht te krijgen bij een Oledscherm; nochtans gaat het hier ‘slechts’ om een full HD-scherm. Huawei levert echter uitstekende LCD-schermen af, en de Mate 9 doet er zijn voordeel mee. Bijvoorbeeld wanneer je je zelf geschoten afbeeldingen bekijkt.

De Mate 9 bezit een prachtig scherm, ondanks de full HD-resolutie.

Dat brengt ons naadloos bij de dubbele camera’s, die Huawei ontwierp in samenwerking met het Duitse Leica. Bij de P9 was dat ook het geval, maar volgens Huawei zou die samenwerking dit keer veel dieper reiken en ook de verwerking van de beelden betreffen – voordien ging het alleen om de lenzen.

De foto’s zelf zijn keer op keer geslaagd: slechts zelden zit er een wazig exemplaar tussen, terwijl je telkens enorm veel details meekrijgt. De kleurenweergave is steeds zeer realistisch en waarheidsgetrouw – maar oordeel vooral zelf in de galerij onderaan dit artikel. Uit vergelijkende tests konden mijn collega’s en ikzelf besluiten dat de dubbele camera’s (eentje met 12 MP die de kleuren vastlegt en een tweede monochromatische van 20 MP), met optische beeldstabilisatie zeker hun nut hebben.

Net niet

[related_article id=”187808″]We konden ons alleen niet van de indruk ontdoen dat de cameraprestaties telkens net iets minder goed zijn dan Huawei ons wilt doen geloven. De overgang van een object, waar de focus op ligt, naar de achtergrond is nooit echt scherp afgelijnd. Steeds zal je merken dat er meer sprake is van een overgang tussen beiden dan een echte voor- en achtergrond. Bovendien zal je merken dat foto’s bij weinig licht nog steeds erg veel ruis geven; al staat daar tegenover dat foto’s met flitser een heel geslaagd resultaat afleveren.

De camera van de Galaxy S7 krijgt van ons daarom toch de lichte voorkeur, al is het een nipte wedstrijd. De ontelbare opties en modi die je krijgt om mee te spelen, maken dat verschil mijns inziens wel goed, dus komt het neer op wat je verkiest.

EMUI

Een ander punt waar Huawei zwaar op inzette, was de vernieuwde schil die het rond Android 7 giet. In het verleden was de EMUI vaak het mikpunt van (terechte) kritiek. Met versie 5 gaat Huawei nu dichter aanleunen bij de standaar Android-vormgeving, wat zeker een pluspunt is. Dat merk je al van zodra je op het vergrendelscherm komt.

De notificaties die getoond worden reageren bijvoorbeeld intuïtiever op wat je wilt doen. Vroeger was wegswipen gelijk aan ze openen, maar nu zijn ze ook echt weg. Sleep je de bovenbalk naar beneden, dan krijg je nu je meldingen en je snelle instellingen op één scherm te zien, in plaats van dat je nog van tabblad moet veranderen. Kleine dingen die het doen.

De nieuwe schil is echter nog niet perfect: je krijgt nog steeds redelijk wat bloatware mee, terwijl Huawei de standaard Google-apps schroefloos vervangt door zijn eigen alternatieven (zo was de uitstekende Google Calendar ‘vergeten’). Doen ze dan weer wel goed: de vingerafdrukscanner integreren. Je kan hem namelijk gebruiken om de bovenbalk naar beneden te trekken of om door foto’s te bladeren in de Galerij-app die Huawei meelevert.

De vingerafdrukscanner is verbluffend goed – en draagt bovendien bij aan de functionaliteit.

Daarnaast kan je de scanner gebruiken om een inkomend gesprek aan te nemen, je wekker af te zetten en om foto’s te maken. Dat kon ook al bij de vorige EMUI, maar het mag worden gezegd. Al bij al is de EMUI 5 een grote (en intuïtieve) stap voorwaarts. Leuke extra: je kan de standaard launcher nog meer Androidig maken door er een app-schuif aan toe te voegen, zoals bij Standaard Android.

Conclusie

Al bij al is Huawei er zeker in geslaagd om een competitief toestel af te leveren binnen het premium segment. Ga je voor het superpremiumtoestel met Prosche Design op, dan krijg je nog een gebogen scherm, 6 GB RAM in plaats van 4 en een interne opslag van 256 GB. Wat ons betreft zou dat een prijs van 1.000 euro rechtvaardigen, maar de 1.399 die ze vragen is simpelweg te veel.

Nee, dan slaagt de gewone Mate 9 er veel beter in zijn prijs te rechtvaardigen. Hou je van grote smartphones, en was je erop uit om een Samsung Galaxy Note 7 te kopen, dan is de Mate 9 een capabele keuze. Een goed scherm, stevige batterij en eindeloos fotoplezier zullen je aankoop ook 18 maanden later nog rechtvaardigen. Ben je echter op zoek naar de ultieme smartphone der smartphones, het model dat voor iedereen uitmuntend is? Dan zal je zoektocht toch nog wat langer duren.

Specificaties

  • 5,9 inch, 1080 x 1920 pixels
  • Kirin 960 Octa-core (4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53)
  • Mali-G71 MP8 (GPU)
  • 4 GB RAM (6 GB bij Porsche Design)
  • 64 GB interne opslag (256 GB bij Porsche Design)
  • Kleurencamera: 12 MP, Monochroom: 20 MP, optische beeldstabilisatie, laserautofocus, Leicalenzen (video: 2160p@30fps)
  • 4.000 mAh met Huawei Supercharge
  • Android 7.0 met EMUI 5.0
  • Verkrijgbaar vanaf 15 november in Space Grey (Porsche Design volgt later, evenals andere kleuren)
huawei mate 9leicamobielporsche designreviewsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken