HTC One A9s review: Interessante opvolger
Eind 2015 kreeg HTC veel kritiek over zich heen met betrekking tot de HTC One A9. De gelijkenis tussen de smartphone van HTC en de iPhone 6 en 6s van Apple is dan ook frappant. HTC leek er niet in zijn geslaagd om zelf een origineel design te bedenken en ging daarom de mosterd halen bij een concurrent.
De grootste kritiek op het toestel kwam echter door de prestaties. De smartphone van net geen zeshonderd euro scoorde op benchmarktests steevast slechter dan andere toestellen in dezelfde prijsklasse. Ondanks het feit dat het toestel in de praktijk snel aanvoelde, was het de hoge kostprijs zeker niet waard.
De One A9s is de opvolger van de smartphone die in 2015 nog met veel kritiek werd onthaald. HTC heeft gelukkig geleerd uit zijn fouten, al heeft het de specificaties van het toestel niet opgekrikt. Wel heeft de smartphonemaker de kostprijs van het toestel een stuk lager gelegd, namelijk 349 euro. Kan HTC de smartphones in een lagere prijsklasse wel het vuur aan de schenen leggen?
Design
Qua design lijkt de HTC One A9s erg op zijn voorganger (en de iPhone 6s). Enkel de camera werd verplaatst: deze zit niet langer in het midden, maar aan de linkerkant van de smartphone. Bovendien heeft de One A9s geen metalen behuizing, maar een frame vervaardigd uit kunststof. De plastic strips die over de achterkant lopen en de vingerafdrukscanner aan de voorzijde die eveneens dienstdoet als home-knop zijn bewaard gebleven.
Specificaties
Een lagere kostprijs betekent veelal slechtere specificaties, maar dit is bij de One A9s slechts gedeeltelijk het geval. De 5-inchsmartphone heeft een lcd-scherm met een resolutie van 720 bij 1.280 pixels. Ter vergelijking: de One A9 heeft een 1080p-amoled-scherm. Ook bevat het toestel geen Snapdragon, maar een Mediatek MT6755-cpu, welke een octacoreprocessor heeft met een kloksnelheid van 1,8 GHz.
Het geheugen is opgekrikt van 2 naar 3 GB en de opslagruimte is verdubbeld naar 32 GB. Ook de batterij heeft een upgrade gekregen. De HTC One A9 had een accu met een capaciteit van 2.150 mAh; de A9s bevat een batterij van 2.300 mAh.
Prestaties
Op de benchmarktests scoort de HTC One A9s veelal beter dan de One A9 en Desire 10 Lifestyle (349 euro). Enkel op de Geekbench 4- en onze videolooptest doet de One A9 het beter. Deze verschillen zijn echter verwaarloosbaar. In dagdagelijks gebruik zal je geen prestatieverschil merken tussen de A9 en de A9s.
De One A9s weet dan wel andere toestellen van HTC te overtroeven, maar het bedrijf blijft het moeilijk hebben met de concurrentie de baas te kunnen. De Nexus 5X heeft bijvoorbeeld een hogere schermresolutie en betere scores op benchmarktests, ondanks het feit dat deze smartphone slechts 299 euro kost.
Wanneer we naar de Huawei Nova kijken (369 euro) zien we een soortgelijk verhaal. De Samsung Galaxy A5 van 329 euro doet het echter slechter op de benchmarktests. Enkel op het vlak van autonomie komt de smartphone als winnaar uit de bus.
Camera
De camerakwaliteit van de One A9s is vergelijkbaar met deze van andere smartphones van HTC. Met de frontcamera van 13 MP kan je degelijke foto’s nemen bij goede lichtomstandigheden. Wanneer het donker is, krijgt de camera het echter moeilijk. Er zijn verschillende smartphones in dezelfde prijsklasse die het beter doen, al kan je de camera moeilijk slecht noemen. De camera vertoont hetzelfde probleem als de andere componenten van de smartphone: HTC probeert, maar schiet net te kort om alle concurrentie te overtroeven.
Conclusie
Door de prijs fors te verlagen, maakt HTC de One A9s een stuk interessanter dan de A9. De smartphone heeft degelijke prestaties, maar is niet krachtig genoeg om alle smartphones in de prijsklasse te overtroeven. Er zijn toestellen van rond de 300 euro die een hogere schermresolutie hebben en voorzien zijn van een Snapdragon, met veelal betere prestaties tot gevolg.