Reviews

Asus ZenFone 3 review: verrassende nieuwkomer

Voordelen
Uitstekende camera
Goede autonomie
Snelle vingerafdruksensor
Nadelen
Veel bloatware
Gevoelig voor vingerafdrukken
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?
Totaalscore 8
Asus maakt met de ZenFone 3 zijn intrede op de Belgische smartphonemarkt. Heeft de smartphone de juiste kwaliteiten in huis om zijn plaatsje te verdienen?

Asus is geen onbekende op de smartphonemarkt, maar in ons land was de fabrikant tot vandaag nog niet actief. Daar komt verandering in met de Belgische lancering van de ZenFone 3, een smartphone die mikt op het premium middensegment. Daar moet hij de concurrentie aangaan met toestellen als de HTC One A9s, Huawei Nova, Samsung Galaxy A5 en OnePlus 3T. Hoe brengt de Asus Zenfone 3 het er van af in dit bijzonder competitieve segment?

Voor ik dieper inga op het toestel nog even dit: de ZenFone 3 is beschikbaar in twee varianten, met 3 GB RAM en 32 GB opslag of 4 GB RAM en 64 GB opslag. Die laatste is ook net iets groter, met een schermdiagonaal van 5,5 inch ten opzichte van 5,2 inch. Asus brengt alleen de kleinere versie in België op de markt, maar gaf ons het grote exemplaar voor deze review. De benchmarkresultaten kunnen dus verschillen met het toestel dat hier op de markt komt, al is de SoC wel dezelfde.

Glas

De ZenFone 3 is alvast een fijne afwisseling van het klassieke aluminium chassis dat vandaag zo alomtegenwoordig is op de smartphonemarkt. Asus kiest voor een metalen frame, maar dekt voor- en achterkant af met krasbestendig Gorilla Glass. De overgang van metaal naar glas werd afgewerkt met een gechromeerde lijst, die ook rond de camera en vingerafdruksensor terugkomt Hoe succesvol dat design is, hangt af aan wie je het vraagt, zo bleek al snel uit een rondvraag in mijn directe omgeving. Het resultaat is alleszins een smartphone die, dankzij de afgeronde randen en het dun profiel, goed in de hand ligt, maar wel aan de gladde kant is. Het glas is bovendien een ontzettende vingerafdrukmagneet, iets waar je bij een aluminium afwerking geen last van hebt.

De vingerafdruksensor aan de achterzijde heeft de vorm van een rechtopstaande rechthoek. Dat zagen we nog niet eerder bij een smartphone, maar werkt wel bijzonder goed. De scanner is bijzonder snel en zeer accuraat. In mijn korte testperiode kreeg ik nagenoeg altijd van de eerste keer toegang tot mijn telefoon en dat bovendien dubbel zo snel als met mijn eigen Nexus 6P. Asus laat daarnaast toe om met je vingerafdruk inkomende oproepen te beantwoorden, de camera-app te starten of een foto te maken.

Splendid

Het full HD-scherm is voor deze prijsklasse bijzonder goed: haarscherp, levendige kleuren en een uitstekend contrast. Dankzij de hoge helderheid blijft het display goed leesbaar bij fel zonlicht. In de omgekeerde richting kan het scherm ook opvallend ver worden gedimd om je ogen te beschermen in een donkere omgeving. Op de kijkhoeken kan eveneens niet veel worden aangemerkt.

Een leuke extra is de Splendid-app. Daar kan je spelen met de kleurtemperatuur van het scherm, maar ook de levendigheid en saturatie van de kleuren aanpassen. Je kan kiezen tussen een gebalanceerde of levendige modus, of de schuivers zelf naar wens instellen. Ten slotte vind je hier ook een blauwlichtfilter terug die moet helpen tegen vermoeide ogen door naar het scherm te turen.

Zuinig

Onder de motorkap zit een Snapdragon 625, een midrange chipset die een erg verstandige keuze is in deze prijsklasse. De Snapdragon 625 biedt misschien niet dezelfde rauwe rekenkracht als de premium Snapdragon 821 in de OnePlus 3T, maar wat hij mist in prestaties maakt hij goed in energie-efficiëntie. Bovendien reflecteren die mindere prestaties zich niet in een traag toestel. De Snapdragon 625 is een bijzonder capabele en gebalanceerde chip, en zorgt voor een vlotte gebruikservaring, zelfs voor wie nu en dan een zwaarder 3D-spelletje wil spelen.

Onder de motorkap zit een Snapdragon 625, een midrange chipset die een erg verstandige keuze is in deze prijsklasse.

Dankzij de zuinige chipset geniet de Zenfone 3 bovendien van een uitstekende autonomie. In de batterijtest van PC Mark klokte hij af op 9u35m. Houd er rekening mee dat het dan wel over de grotere ZenFone 3 gaat. Die heeft met 3.000 mAh ook een iets grotere batterij dan de 2.650 mAh in de versie die bij ons op de markt komt. Ervaringen van andere reviewers leren evenwel dat de kleinere variant eveneens een lang batterijleven biedt, waarmee je ook bij zwaar gebruik makkelijk de dag zou moeten doorkomen.

Van de standaard 32 GB opslagcapaciteit moet je iets meer dan 8 GB opofferen aan het besturingssysteem en de systeemapps, de rest kan je vrij gebruiken. Asus biedt daarnaast 100 GB cloudopslag in Google Drive voor een periode van twee jaar en de opslag kan verder worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Kies je voor die laatste mogelijkheid, dan verlies je wel de dualsim-funtionaliteit.

Camera

Volgens Asus zelf is de camera één van de hoogtepunten van de ZenFone 3. Achteraan zit een 16 megapixelcamera die met name opvalt door zijn supersnelle autofocus. De ZenFone 3 combineert laser, fasedetectie en continue autofocus om razendsnel een scherp beeld af te leveren. Dat klinkt mooi op papier en werkt ook echt zo goed in praktijk. Verder biedt de camera zowel optische als elektrische beeldstabilisatie, wat van pas komt tijdens het filmen of bij foto’s in slechte lichtomstandigheden.

De prestaties van de ZenFone 3 zijn op z’n minst opmerkelijk. Je mag niet dezelfde kwaliteit verwachten als een Samsung Galaxy S7, die dubbel zo duur is, maar desalniettemin zijn de resultaten die Asus hier kan voorleggen bijzonder knap. De camera is in deze prijsklasse gewoonlijk het kneusje van de hoop, maar dat geldt niet voor de ZenFone 3. Foto’s zien er bijzonder goed uit, met heldere en accurate kleuren, en veel detail. Zelfs in donkere lichtomstandigheden blijft nog veel detail bewaard, al durft ruis hier al wat sneller parten te spelen.

Ook de 8 megapixel frontcamera levert erg knappe foto’s af, als je er tenminste aan denkt om de standaard ‘beautify’-filter uit te schakelen. De camera biedt verder heel wat opties en verschillende modi als ‘Low Light’, ‘Depth of Field’, ‘Miniature’ en ‘Slow motion’ om uit te kiezen. Je kan hem zelfs volledig manueel instellen zoals een spiegelreflex. Ten slotte nog een speciale vermelding voor de ‘GIF’-modus, waarmee je snel eenvoudige gif-animaties produceert.

ZenUI 3.0

De ZenFone 3 draait uit de doos op Android 6.0.1 Marshmallow, met daar de ZenUI 3.0 softwareschil overheen. Hoewel de ZenUI duidelijk aanwezig is, werkt hij niet storend of weegt hij ook niet te zwaar op de prestaties. Helaas moet je er wel een bonte verzameling van Asus-apps bij nemen, waarvan je er maar nauwelijks van het toestel kan verwijderen. Tel daarbij nog een aantal gesponsorde apps die standaard geïnstalleerd staan, en je zit al snel aan een verzameling van een twintigtal overbodige applicaties.

De interessantste applicatie in het arsenaal is de Mobile Manager, waarmee je snel RAM-geheugen of opslagruimte vrijmaakt, je dataverbruik in de gaten houdt, applicaties en hun toestemmingen beheert en je privacy- en security-instellingen overziet.

Conclusie

Asus levert met de ZenFone 3 een interessant toestel af, dat gerust zijn mannetje kan staan in het ondertussen zeer competitieve premium midrange segment. Op rauwe prestaties moet hij de duimen leggen tegenover de OnePlus 3T, maar daar staat tegenover dat hij veel efficiënter omgaat met zijn batterij. Bovendien werkt hij bijzonder soepel en betrouwbaar in dagelijks gebruik, ook voor wie iets meer van zijn smartphone verwacht en af en toe een spelletje speelt. Grootste troef voor de ZenFone 3 is evenwel zijn camera, die bijzonder verrassend uit de hoek komt voor een toestel in deze prijsklasse. Alleen al daarom heeft deze smartphone zijn plaatsje op de markt verdiend.

asusasus zenfone 3mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken