Samsung Gear Fit 2 review: sportieve smartwatch
Mens sana in corpore sano, het is een gezegde dat we allemaal kennen. Het gaat al mee sinds de Oudheid en het is vandaag nog even waar als toen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is klaar om de zomer in te gaan. Met het warmere weer in aantocht leek het ons de ideale gelegenheid om eens te kijken naar de markt van fitnesstrackers. Er zijn vele verschillende modellen te vinden die allemaal hetzelfde lijken te doen. Hoe maak je dan in godsnaam een beslissing? Over de komende weken helpen wij jou een weloverwogen beslissing te nemen.
Vandaag belichten we de Samsung Gear Fit 2. Een pareltje uit de stal die ons eveneens de Galaxy S-pracht brengt. De Gear Fit 2 werd beschikbaar in juni 2016, maar toch is het vandaag nog steeds een uiterst relevant model. Dat is namelijk het leuke aan fitnesstrackers: ze zijn veel minder gevoelig aan modegrillen en evoluerende technologie dan een smartwatch of een smartphone. Daarom besloten we de Samsung Gear Fit eens grondig te testen.
Uiterlijk prestige
Langs de buitenkant is de tracker zonder meer een van de mooiste inzendingen in deze massatest. Het gebogen scherm ziet er niet alleen mooi uit, het levert ook een uiterst ergonomisch gadget op. De eerste Gear Fit liet zichzelf uit zijn siliconen omhulsel nemen, wat bij zijn opvolger niet het geval is. In de plaats kan je de uiteinden afklikken, zodat je ze kan vervangen door een groter of kleiner alternatief.
Het bandje voelt heel comfortabel aan, schuurt nooit en je hebt nooit het gevoel dat het te strak aangespannen wordt. Het sluitingsmechanisme is zonder meer een van de betere in de test. Zonder problemen krijg je het je pols aangemeten. Ten slotte weegt de tracker bijna niets en zou je haast vergeten dat je hem draagt.
Achtervolgingswaanzin
Qua mogelijkheden zou je haast vergeten dat deze Gear ‘maar’ een fitnesstracker is die je voor een bescheiden prijs kan oppikken. Als je de volledige lijst van functies overloopt, in combinatie met het uitmuntende aanraakscherm – dat bovendien prachtige kleuren weergeeft dankzij de amoledtechnologie – zou je haast denken dat je met een volbloed Gear-smartwatch te maken hebt. Desalniettemin klasseren we hem als (zeer capabele) fitnesstracker.
Voor je geld krijg je naast het uitstekende aanraakscherm een ingebouwde GPS, optische hartslagmeter aan de pols, een goede stappenteller en een accurate slaapmeter. De tracker werkt op basis van Samsungs eigen Tizen, maar het werkt hier volgens mij beter dan op een smartwatch. Alle ballast en overbodigheden van de Gear-smartwatch zijn achterwege gelaten voor een interface waar je doorheen swipet, in plaats van het gebruikelijke rommeltje aan schermen. Daarnaast krijg je alle meldingen van sms, telefoons en apps als WhatsApp en Facebook Messenger te zien op je pols, waar je kan op antwoorden met korte, automatische berichten.
De functies zijn uitgebreid, werken uitzonderlijk goed, maar daar staat een zware prijs tegenover: de batterij houdt het slechts drie dagen uit. Twee dagen indien je zelfs maar een korte trainingssessie inplant. Het opladen gebeurt bovendien met een speciaal laadstation, waardoor je dat nooit mag vergeten indien je een weekendje weg wilt. Andere trackers doen het met microUSB, wat ons de logischere keuze lijkt.
Een grote rommelhoop
Zo goed, overzichtelijk en uitgebreid de tracker is, zo’n rommeltje is het op je smartphone. Om de tracker aan de praat te krijgen, moet je een app downloaden. Die meldt je dan dat hij een extra app moet installeren indien jouw telefoon geen Samsung Galaxy is. Tot zover zijn we mee, tot die extra app ons dan weet te melden dat er nòg een app moet worden gedownload vooraleer je alle functies opperbest kan gebruiken. Wil je daarnaast al je hartslagdata, stappen en slaappatronen laten analyseren, dan mag je nog een vierde app downloaden.
Vier apps voor één fitnesstrucker vinden we van het goede te veel. De eerste app dient om je Gear in te stellen, watchfaces aan te passen, je meldingen aan te passen en slimme antwoorden te beheren, en nog veel meer. Je krijgt er tevens reclame voor widgets en watchfaces die je kan downloaden in de speciale winkel van Samsung. Je eigenlijke data en analyses vind je terug in de S Health-app.
Die app is compleet tot in het extreme. Je krijgt je stappen en slaapmeting te zien, je kan punten geven aan hoe goed je je voelt of hoe goed je geslapen hebt en nog meer. Bovendien kan je de app gebruiken op een gelijkaardige manier als Google Fit. Je kan namelijk ook alle gegevens die je smartphone automatisch verzamelt in de app laten invoeren. Het geheel is zo compleet dat je er de eerste dagen je weg in zal verliezen. Doorbijten is de boodschap.
Conclusie
De Samsung Gear Fit 2 is een pareltje onder fitnesstrackers. Compleet, handig in gebruik en comfortabel aan de pols. Als je bereid bent elke twee dagen je oplader boven te halen (maar wanneer dan? Overdag meet je je stappen, ’s nachts je slaappatroon), heb je hiermee al een goede keuze. Het prijskaartje is aan de hoge kant – je zal niet snel een fitnesstracker vinden die duurder is zonder de overstap te maken naar sporthorloges en smartwatches.
De Gear doet de afbakening met sporthorloges en slimme horloges gedeeltelijk vervagen, zonder je te overvallen met té veel informatie en gedoe op je pols. Een goede zaak, waardoor leken zonder probleem aan de slag kunnen met deze tracker.