Reviews

Huawei P10 review: veilige vooruitgang

Voordelen
Premium afwerking
Compact formaat
Snelle prestaties
Degelijke camera
Nadelen
Gemiddelde autonomie
Geen ondersteuning voor Google Daydream
Niet waterdicht
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Huawei P10 bouwt verder op de succesvolle P9 van vorig jaar en blijft bijzonder trouw aan zijn voorganger. We gingen uitgebreid met het nieuwe vlaggenschip aan de slag.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


Huawei speelt het voorzichtig met zijn nieuwe vlaggenschip. Terwijl LG en Samsung allebei experimenteren met nieuwe gekke schermverhoudingen, en we ook van Apple een radicaal nieuwe iPhone verwachten, is de P10 een veilige verderzetting van de succesvolle P9 van vorig jaar. Dat hoeft geen probleem te zijn, de P9 was een uitstekend toestel en de P10 is dat opnieuw, maar we stellen ons toch de vraag of het dit jaar voldoende zal zijn.

Design

De P10 is nagenoeg even groot als de P9, maar voelt toch compacter aan door de afgeronde hoeken en randen. Het afgeronde aluminium chassis geeft de smartphone ook meer de allures van een iPhone en breekt met de hoekige, rechte lijnen van de P9 en zijn voorgangers. Het ziet er niet alleen beter uit, maar ligt ook een stuk beter in de hand. Een compacte smartphone is eerder zeldzaam in het premium segment, wat van de P10 een welkome afwisseling maakt.

Een compacte smartphone is eerder zeldzaam in het premium segment, wat van de P10 een welkome afwisseling maakt.

Huawei maakte daarnaast voor de eerste keer de keuze om de vingerafdruksensor naar de voorkant van de smartphone te verhuizen, terwijl Samsung met de Galaxy S8 de omgekeerde beweging maakt. Ik was altijd voorstander van een vingerafdruksensor aan de achterkant, maar moet eerlijk bekennen dat het eigenlijk niet veel verschil maakt. Het is vooral een kwestie van gewenning. Veel belangrijker is de responsiviteit van de sensor, en daar werd gelukkig niet op ingeboet. Ook al heeft de sensor nu een kleiner oppervlak, mijn vingerafdruk werd nog altijd razendsnel en accuraat herkend.

De keuze om de vingerafdruksensor te verplaatsen, werd mogelijk ingegeven door een nieuwe functie die Huawei heeft toegevoegd in de software. Of misschien was het wel net andersom. Hoe dan ook, je kan er op de P10 voor kiezen om de softwarematige navigatietoetsen te vervangen door navigatie via de vingerafdruksensor. Een tik op de sensor brengt je dan een stap terug, lang indrukken stuurt je naar het homescreen en een veeg naar links of rechts opent de recente apps. Het vraagt wat training om je vingers die nieuwe instructies aan te leren, maar went snel. Extra voordeel is dat je ruimte op je scherm wint die anders door de navigatietoetsen wordt ingenomen.

Scherm

Het scherm van de P10 is verrassend genoeg een fractie kleiner dan dat van de P9: 5,1 inch in plaats van 5,2 inch. Daar merk je in de praktijk evenwel weinig van. Het zwarte randje rond het display is meer dan de helft smaller, waardoor je nagenoeg evenveel scherm te zien krijgt. Bovendien heb je bij de P10 de optie om de navigatietoetsen van het scherm te halen, zodat je nog extra schermoppervlak wint.

Terwijl de concurrentie op Android al enkele generaties WQHD-schermen aanbiedt, blijft Huawei vasthouden aan full HD. Daar is op zich niets mis mee. Full HD is meer dan voldoende voor een smartphonescherm en dat bewijst ook het haarscherpe display van de P10. De lagere resolutie vereist bovendien minder inspanning van de SoC en zet minder druk op de batterij.

De grotere P10 Plus beschikt wel over een WQHD-scherm, waarmee Huawei bewijst dat het toch bereid is om de trend te volgen. Hoewel de hogere resolutie in veel gevallen overbodig is op een smartphone, is het wel bijzonder interessant voor mobiele VR-toepassingen. De full HD-resolutie is wellicht de reden waarom de P10 niet compatibel is met Googles virtual reality-platform Daydream. De Mate 9 Pro en Porsche Design Mate 9, die allebei met een WQHD-scherm zijn uitgerust, zullen Daydream wel ondersteunen. Of er voor de P10 Plus een update in de pijplijn zit, is op dit moment niet bekend.

De Kirin 960 is momenteel de snelste System-on-a-Chip die je in een smartphone kan vinden.

Prestaties

Huawei heeft de voorbije jaren heel wat werk verzet met zijn Kirin-processors. Generatie na generatie is hij steeds dichter naar de concurrentie toe gekropen. De P10 draait op dezelfde Kirin 960-chipset die eind vorig jaar in de Huawei Mate 9 werd geïntroduceerd, ongeveer gelijktijdig met de Snapdragon 821. De Kirin 960 is momenteel de snelste System-on-a-Chip (SoC) die je in een smartphone kan vinden. De processor op de SoC combineert vier Cortex-A73-kernen geklokt op 2,4 GHz met vier zuinigere 1,8 GHz Cortex-A53-kernen. Op pure rekenkracht laat hij zowel de Snapdragon 821 in de OnePlus 3T als de Exynos 8890 in de Samsung Galaxy S7 achter zich.

Alledrie deze chipsets werden evenwel in 2016 gelanceerd. Het is nog afwachten hoe de Kirin 960 zich verhoudt tegenover de Exynos 8895 en Snapdragon 835 die dit jaar verschijnen. Beide SoC’s duiken binnenkort voor het eerst op in de Samsung Galaxy S8.

Kijken we naar de grafische prestaties, gemeten met 3DMark, dan positioneert de Mali-G71 MP8 gpu van de Kirin 960 zich tussen de Adreno 530 van de Snapdragon 821 en de Mali-T880 MP12 van de Exynos 8890 in. Opnieuw merken we op dat zowel van de Exynos als van de Snapdragon heel binnenkort een nieuwere versie uitkomt, met hoogstwaarschijnlijk ook een verbeterde gpu aan boord.

Ten slotte gebruiken we de Antutu-benchmark, die zowel de cpu als de gpu belast, om een indruk te krijgen van de algemene prestaties. De werklast die deze benchmark oplegt is natuurlijk artificieel, maar geeft wel een goed idee van hoe de beste mobiele SoC’s van het moment zich tegenover elkaar verhouden. Opnieuw zien we dat de Kirin 960 zich hier mooi tussen de Snapdragon 821 en Exynos 8890 in nestelt.

Huawei is niet langer het kneusje met zijn eigen chipset. De Kirin 960 is bijzonder capabel en maakt van de P10 één van de best presterende smartphones die op dit moment beschikbaar zijn. De SoC wordt bijgestaan door 4 GB RAM, wat meer dan voldoende is om vlot te multitasken, zonder een merkbare bottleneck.

Batterij

De batterij heeft een capaciteit van 3.200 mAh, wat zich vertaalt in een autonomie van 7u 42m in onze batterijtest. Dat is geen bijzondere score en zeker niet zo indrukwekkend als de 9u 45m van de Huawei Mate 9, maar bleek tijdens mijn testperiode wel voldoende om de dag zonder al te veel problemen door te komen. Bij typisch dagelijks gebruik kwam ik nooit in batterijnood voor het einde van de dag, maar ‘s avonds moest ik de telefoon wel telkens aan de lader hangen om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen. Niet de beste leerling van de klas, maar het is zeker ook niet dramatisch.

Camera

De P10 deelt niet alleen zijn SoC met de Mate 9, maar ook de dubbele camera en bijhorende software. Die werden ontwikkeld in samenwerking met het gerenommeerde Duitse cameramerk Leica. Achteraan zitten twee camera’s: een ‘normale’ 12 megapixelcamera en een monochromatische camera met 20 megapixel. Het resultaat zijn foto’s die meer detail tonen dankzij de extra informatie die wordt verzameld door de twee camera’s te combineren.

Het scherptediepte-effect van de dubbele camera werkt vooral goed bij portretten.

Daarnaast laat het systeem toe om foto’s met scherptediepte te maken, zodat je een scherp onderwerp tegen een wazige achtergrond kan plaatsen. Dat werkt vooral goed bij portretten. In de meeste andere gevallen merk je dat de overgang naar de achtergrond nooit echt scherp is afgelijnd. Bijna altijd zal je merken dat er meer sprake is van een overgang tussen beiden dan een echte voor- en achtergrond. Los van die kleine foutjes in de verwerking van de (optionele) scherptediepte maakt de P10 bijzonder mooie foto’s. De kleuren zitten goed, en de foto’s zijn mooi scherp en vol detail.

Optische beeldstabilisatie helpt dan weer om schokkerige beelden te voorkomen bij het filmen en betere foto’s vast te leggen bij minder licht. De P10 Plus heeft daar nog een extra troef voor in huis. Terwijl de P10 het met een diafragma van f/2.2 moet stellen, beschikt de Plus over een grotere diafragmaopening van f/1.8, wat erin resulteert dat de sensor meer licht kan opvangen.

De prestaties van de camera zijn natuurlijk pas echt goed te beoordelen wanneer je ze rechtstreeks vergelijkt met de concurrentie. Binnenkort zullen we daarom onze cameratest van vorig jaar herhalen om een huidige stand van zaken te kunnen bepalen.

De camera-app biedt verder heel wat toeters en bellen om je foto’s er zo goed mogelijk te doen uitzien in verschillende situaties. Naast de klassiekers als panorama, HDR en nachtmodus heb je zo onder meer nog een speciale zwart-witmodus, een portretmodus en zelfs een modus om foto’s van je eten er beter te doen uitzien.

Software

Huawei is recent hard aan het werk geweest om zijn grafische schil EMUI aantrekkelijker te maken. Lange tijd kon die schil rekenen op heel wat kritiek wegens te log en te lelijk. Met EMUI 5 zette Huawei flinke stappen vooruit, met onder meer de introductie van de app drawer en de mogelijkheid om de bubbels rond app-icoontjes te verwijderen. Het leunt visueel dichter aan bij standaard Android, terwijl je wel kan genieten van de extra functionaliteit die Huawei toevoegt. Zo heb je meer controle over geheugen-, mobiele data- en batterijverbruik van je apps, en is ook het bestandsbeheer een stuk beter dan in standaard Android.

Op de P10 zijn we al aan EMUI 5.1 toe, met als belangrijkste vernieuwing de mogelijkheid om de softwarematige navigatietoetsen te vervangen door navigatie via de vingerafdruksensor. Ook de mogelijkheid om twee apps naast elkaar te draaien werd toegevoegd, maar dat is dan weer te danken aan Android 7.0 Nougat dat onder de EMUI-schil schuilgaat. Nog een leuke functie die we ontdekten, is ‘App-tweeling’. Daarmee kan je aanmelden met twee verschillende Facebook- of WhatsApp-accounts op hetzelfde toestel.

Ook de machine learning die op de Mate 9 werd geïntroduceerd, is bij de P10 van de partij. Huawei beweert dat de smartphone kan leren uit je gewoontes en zo op termijn sneller in plaats van trager wordt. De telefoon leert welke apps je het vaakst gebruikt en kan daar efficiënter rekenkracht aan toewijzen. Nieuw voor  de P10 is dat de telefoon zou kunnen voorspellen waar op het scherm je van plan bent te tikken, om alvast de nodige informatie in te laden nog voor je effectief hebt getikt. Dat moet opnieuw leiden tot een vlottere gebruikservaring al is het moeilijk om de claims van Huawei in dit geval aan de werkelijkheid te testen.

Conclusie

De Huawei P10 is een smartphone waar je weinig op kan aanmerken. Het is een voorzichtige verderzetting van de P9 van vorig jaar, met verbeteringen op de juiste plaatsen. Het design werd verder verfijnd, de prestaties gingen erop vooruit en ook de software is verbeterd. Wie vorig jaar een P9 kocht, hoeft zich niet meteen te haasten om de P10 in huis te halen. De P9 blijft ook voor nieuwe kopers nog een goede keuze. Je bespaart er zo’n 100 euro meer, maar zit dan wel met hardware die al verouderd is wanneer je het toestel koopt. Wil je het beste dat Huawei vandaag te bieden heeft in een compact formaat, dan is de P10 de smartphone die je zoekt.

Wil je het beste dat Huawei vandaag te bieden heeft in een compact formaat, dan is de P10 de smartphone die je zoekt.

In een jaar waarin het ernaar uitziet dat merken als Samsung en Apple van plan zijn de grenzen van hoe we over onze smartphone denken te verleggen, is het de vraag of de veilige aanpak van Huawei voldoende is. De P10 is een degelijke smartphone, het is zelfs een uitstekende smartphone, maar hij wekt niet dezelfde emoties op als een Galaxy of iPhone. Wat dan weer in zijn voordeel spreekt, is zijn prijskaartje. Met 599 euro is hij minstens 200 euro goedkoper dan de Galaxy S8 en dat zal wellicht voor veel mensen voldoende zijn om voor de P10 te kiezen.


Benieuwd naar onze ervaringen met de Huawei P10 Plus? Hou de website goed in de gaten, volgende week publiceren we onze review van deze grotere versie.


Benieuwd hoe de Huawei P10 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

huaweihuawei p10mobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken