Reviews

Samsung Galaxy S8 review: briljant juweel

Voordelen
Prachtig en uniek design
Bloedmooi hogeresolutiescherm
18,5:9-schermverhouding werkt geweldig
Geweldige camera met ongeëvenaarde laaglichtprestaties
Gezichtsherkenning als ontgrendelmechanisme
Draadloos laden
Nadelen
Bixby zit in de weg en draagt niets bij
Slechte vingerafdruksensor
Autonomie kan beter, zeker bij gewone S8
Aanbevolen prijs: €799 / 899 euro
Waar te koop?
Totaalscore 8
De langverwachte Samsung Galaxy S8 is eindelijk beschikbaar. Veel hype, veel design, veel scherm en veel telefoon. Maar is de synergie tussen alles ook in orde?

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


Wie de Samsung Galaxy S8 vooraf heeft besteld, heeft hem vanaf morgen (19 april) al in handen. De rest moet een week langer wachten. Is hij het wachten waard? De hype is dit jaar groter dan anders, omdat de lekken al sinds begin dit jaar bezig zijn. Het radicale design is haast identiek aan vorig jaar. De specificaties zijn anders, en toch bijna hetzelfde. Tijd om dit briljante juweel te ontleden.

Gedurende twee weken hebben twee redactieleden, Michaël en Cédric, de Galaxy S8 en S8 Plus getest en onderling met elkaar gewisseld om beide formaten te evalueren. Beide meningen zitten in deze review verwerkt.

Bloedmooi

Wie de Galaxy S8 een lelijke smartphone vindt, heeft geen smaak of is jaloers. We hebben tot op vandaag geen enkele smartphone gezien waarvan we zo onder de indruk waren. Het Edge-design is niet nieuw, maar de flinterdunne schermranden boven- en onderaan geeft de Galaxy S8 een futuristisch uiterlijk. De glazen achterkant blijft net als vorig jaar nog steeds een vingerafdrukmagneet, maar dat moet je erbij nemen.

Wie de Galaxy S8 een lelijke smartphone vindt, heeft geen smaak of is jaloers.

Het vernieuwde design heeft ervoor gezorgd dat er geen plaats is onderaan het scherm voor de home-toets met geïntegreerde vingerafdrukscanner. In de plaats daarvan krijg je een softwarematige toets die als een knop reageert door er harder op te drukken dan een normale aanraking. De trilmotor geeft een voldoenend ‘klik’-geluid. De éne vindt dat het iets te stroef gaat, de andere niet, maar echt een probleem hebben we geen van beide.

Slechte vingerafdrukscanner

Waar we wel een probleem mee hebben, is de positionering van de vingerafdrukscanner. De hoge plaatsing, net naast de camera en de kleine oppervlakte vragen om problemen, en die hebben we allebei gekregen. Vanaf dag één pure frustratie omdat de sensor amper werkt en heel onhandig weggestopt zit. Gelukkig is de gezichtsherkenning bliksemsnel als pleister op de wonde. Je kan ze allebei tegelijk gebruiken, maar het praat het plaatsingsprobleem niet goed. Zeker bij de S8+ is de positionering voor normale handgrootte véél te hoog. Frappant.

De geïntegreerde irisscanner kan je ook gebruiken, maar om dagelijks je toestel mee te ontgrendelen verloopt alles te traag. Leuk om onder Samsung Knox belangrijke mappen te beveiligen, maar meer ook niet.

De vervelende positionering van de vingerafdruksensor zorgt ervoor dat de eerste dagen met de Galaxy S8 ronduit frustrerend zijn. Gaandeweg pas je jezelf wel aan, maar het hoort zo niet te zijn. Waarom ze niet hebben gekozen voor een lagere positie onder de camera, mét groter herkenningsvlak, is ons een raadsel. Bovendien vereist de sensor een vrij nauwkeurige positionering van de vinger. Andere (goedkopere) smartphones doen het veel beter.

Mooiste. Scherm. Ooit.

Het grote scherm vooraan is hét gespreksonderwerp bij iedereen. De dunne schermranden boven- en onderaan en de onbestaande randen aan de zijkant zijn een streling voor het oog. Wie graag met zijn toestel wil opvallen, moet een Galaxy S8 kopen. De 18,5:9-schermverhouding klinkt vreemd, maar is een plezier om te gebruiken. Je gaat nooit meer willen terugkeren wanneer je dit formaat gewoon bent. LG heeft die boodschap overigens ook goed begrepen met de G6.

[related_article id=”212615″]

Het amoledscherm is het beste wat we ooit hebben gezien, met spetterende kleuren en diepzwart contrast. De 1.440 x 2.960 resolutie oogt haarscherp op zowel de gewone als de Plus-versie. De ‘kleine’ variant moet het doen met een 5,8 inchscherm, terwijl de S8+ 6,2 inch meet. Let op: je kan de schermratio niet zomaar vergelijken met klassieke 16:9-telefoons. De lange en brede verhouding van de telefoon zorgt er voor dat een 5,8 inch 18,5:9-display een iets kleinere schermoppervlakte heeft dan een 5,8 inch 16:9-scherm.

Beiden hebben Gorilla Glass 5 vooraan voor extra bescherming. Dit scherm zal je blijven verbazen, al is het door de combinatie van de dunne schermranden en het pikzwart.

Door de bijzondere schermverhouding heb je niet het gevoel dat je een ‘groot’ toestel vast hebt. De Galaxy S8 voelt niet groter aan dan de Galaxy S7, terwijl de Galaxy S8+ haast identiek aan de Galaxy S7 Edge is. De 18,5:9-schermverhouding is daar een belangrijke factor in. Het toestel kan zo behoorlijk smal blijven, wat bediening met één hand nog steeds mogelijk maakt met de gewone S8-versie.

10 nm-processorgeweld

In Europa hebben we de Exynos 8895 in de Galaxy S8 zitten, terwijl Amerika en Korea van de Snapdragon 835 kunnen genieten. Missen wij iets hier in Europa? Niet echt. De resultaten zijn uitstekend, maar van een gigantische sprong voorwaarts kunnen we niet spreken. Het nieuwe 10 nm-procedé van de Exynos 8895 System on Chip (SoC) geeft ruimte voor een zuiniger verbruik én meer power, maar dat laatste valt wat tegen.

Enkel op grafisch vlak is er een heel grote stap voorwaarts gezet met een 20-koppige GPU. Ter vergelijking: de Huawei P10 heeft dezelfde GPU aan boord, maar moet het doen met 8 kernen. Vergeleken met de Snapdragon 821 in de LG G6 of OnePlus 3T is er ook een flinke boost. Samsung heeft duidelijk de nadruk gelegd op het grafisch vlak bij de ontwikkeling van de Galaxy S8.

Cijfers zijn duidelijk, maar niet altijd levensbelangrijk. Het belangrijkste is dat de Galaxy S8 op elk moment van de dag bliksemsnel aanvoelt, vinnig kan multitasken en overal snel op reageert. Spellen zien er bloedmooi uit, ook al wordt het toestel behoorlijk warm en kan de batterij heel snel de pijp aan Maarten geven. Om dat laatste te beperken, is er de Game Tools software waar je de schermresolutie en speelsnelheid (30 fps of 60 fps) kan regelen.

De duivel heet Bixby

Godverdomme Bixby! Na twee weken haten we de nieuwe assistent van Samsung zo hard. We snappen dat Samsung Bixby veel aandacht wil geven, maar een specifieke fysieke knop onder de volumetoets is een brug te ver. De assistent is duidelijk nog niet klaar, geeft weinig interessante informatie en voegt absoluut geen meerwaarde toe op dit ogenblik. Google Now doet het zoveel beter, waarom krijgen we dan niet de keuze om die knop (voorlopig) te programmeren naar onze smaak?

Godverdomme Bixby! Na twee weken haten we de nieuwe assistent van Samsung zo hard.

Het resultaat is dat je nu om de haverklap toevallig op die knop drukt, zonder dat je dat wil. Bixby start op, of vraagt of het mag worden geïnstalleerd als je het hebt genegeerd. Vermoeiend en vooral vervelend. Bixby zit overigens ook in je camera geïntegreerd onder de noemer Bixby Vision. Hiermee kan de assistent foto’s scannen die je wil nemen, en producten voorstellen die je zouden interesseren. Niet interessant, weinig relevante resultaten en vooral heel vervelend omdat het die melding blijft geven. We hopen dat Samsung opnieuw de flexibiliteit toevoegt om met de knop wél iets anders te doen, maar we vermoeden dat de fierheid van Samsung te groot is om de beperkte Bixby in zijn huidige staat op te geven.

Sublieme Android

Behalve de vervelende Bixby doet Samsung alles goed op vlak van Android-ervaring. Het verschil met de pure Android-versie is klein geworden, terwijl de toevoegingen die er zijn ook een meerwaarde hebben. De keuze om de app-toets te vervangen door een veegbeweging naar boven vraagt gewenning, maar uiteindelijk na twee weken willen we allebei niets anders meer.

Het grote scherm zorgt er tevens ook voor dat je beter kan multitasken omdat je in de hoogte meer ruimte krijgt. Wie dat regelmatig doet, zal blij zijn. Wij hebben het twee keer getest om te zien wat het doet, en verder niets. Leuk op een tablet, maar zelfs op zo’n groot smartphonescherm als de Galaxy S8 doet het ons weinig.

Camerakwaliteit

De camera was vorig jaar het absolute stokpaardje van de Samsung Galaxy S7, en dat is nu opnieuw het geval. De cameramodule is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar softwarematig is er heel wat aan gesleuteld om nog betere foto’s te geven. Het resultaat is merkbaar, maar dan vooral bij donkere omstandigheden. Het dynamisch bereik van de camera is fenomenaal, je moet het gezien hebben om te beseffen.

Focussen gebeurt bliksemsnel, net als het trekken van foto’s. Bij daglicht trek je elke ‘snelle’ foto scherp, bij avond of nacht moet je de camera wel stabieler houden. Er zitten voortaan ook stickers in de app waarmee je iemand konijnenoren kan geven of een snor. Leuk voor even, meer ook niet. De selfiecamera is sterk verbeterd en is perfect om in het dagelijkse leven te gebruiken. Enkel in het donker is hij minder bruikbaar bij gebrek aan flits.

Op vlak van dynamisch bereik en nachtfotografie laat de Galaxy S8 de concurrentie ver achter zich.

Op vlak van dynamisch bereik en nachtfotografie laat de Galaxy S8 de concurrentie ver achter zich. Kijken we puur naar foto’s bij daglicht, dan moet het de LG G6 of Huawei P10 regelmatig voor zich dulden. De Galaxy S8 heeft regelmatig de neiging om de realiteit iets te rooskleurig te tonen op foto. Dat is populair bij de massa, maar zelden natuurgetrouw. Daarin scoort de Huawei P10 veel betere punten met zijn 20 megapixel monochrome lens voor extra kleurinfo. De breedhoeklens van de LG G6 missen we ook op de Samsung Galaxy S8, waardoor we moeilijk kunnen zeggen wie de absolute fotowinnaar is. Alle drie hebben hun troeven, aan jou om te kiezen waarop je de nadruk legt.

Teleurstellende batterij

De autonomie van de Samsung Galaxy S8 is niet goed. Na de uitstekende prestaties van de Galaxy S7 en S7 Edge vorig jaar heeft Samsung moeten inleveren aan capaciteit. De S8 heeft een 3.000 mAh-batterij, de S8+ een 3.500 mAh-variant. Toegegeven, de 10 nm SoC verbruikt minder, maar het veel grotere scherm doet die besparing teniet. Met de S8 komen we heel nipt de dag door. Intensief gebruik zorgt ervoor dat we rond 19u al het stopcontact moeten opzoeken. De S8+ doet het iets beter en haalt bij intensief gebruik dikwijls wel de volledige dag.

Vermoedelijk heeft Samsung voor een conservatieve batterijcapaciteit gekozen na het hele Galaxy Note 7-debacle vorig jaar, maar dit is een stap terug. Hoewel Bixby frustrerend is, is de magere autonomie het grootste minpunt.

LG heeft de G6 in Europa gelanceerd zonder draadloos laden, terwijl de rest van de concurrentie er ook weinig voor voelt. We vinden het fijn dat Samsung deze technologie blijft ondersteunen. Je telefoon tegen een draadloze lader zetten, blijft iets magisch. Ten slotte is de Galaxy S8 net als zijn voorganger IP68-gecertificeerd en dus helemaal waterdicht.

Arrogante keuze

De Samsung Galaxy S8 is een toptoestel om mee op te vallen. Overal waar we hem laten zien, is iedereen onder de indruk. We willen stapelverliefd worden op het sexy design en grote scherm, maar we worden tegengehouden. Bixby is voorlopig frustrerend, de vervelende vingerafdrukscanner is een ramp en vooral de beperkte autonomie van de Galaxy S8 is pijnlijk.

Door het innovatieve design heeft Samsung keuzes moeten maken. Volgens ons gaat de Galaxy S9 volgend jaar hét ultieme toestel worden. Dit jaar was nog maar de oefenronde. Wie nu een Galaxy S8 wil, koopt best de Plus-versie voor de betere autonomie. Wie een compacter toestel wil, kan beter naar de concurrentie kijken. De LG G6 ziet eruit als een grijze muis ten opzichte van de Galaxy S8, maar maakt de betere keuzes.

Welke wij kiezen? De Samsung Galaxy S8. Dit toestel is het mekka op vlak van design, en na twee weken genieten we daar nog elke minuut van ondanks alle vervelende minpunten.

Score Samsung Galaxy S8: 8 / 10

Score Samsung Galaxy S8+: 9 / 10

Geïnteresseerd in deze smartphones? Koop de Samsung Galaxy S8 of Samsung Galaxy S8+ via Coolblue.


Benieuwd hoe de Apple iPhone 8 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Androidmobielreviewsamsung galaxy s8test

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren