Reviews

Felix Pro 1 review

Voordelen
Twee printkoppen
Veel geavanceerde functies
Ideaal voor de poweruser
Volautomatische kalibratie
Nadelen
Minder gebruiksvriendelijk
Onstabiele filamenthouder
Aanbevolen prijs: €2.601,5
Waar te koop?
Totaalscore 8
Vorig jaar testten we een eerste ruwe incarnatie van de Felix. De printer was capabel maar vereiste heel wat toewijding van zijn gebruiker. De Pro 1 is een stuk verfijnder en komt tegemoet aan een heleboel problemen.

De prints van de Felix Pro 1 zijn nog steeds erg kwalitatief, maar ze missen detail ten opzichte van enkele concurrenten.

De Felix Pro 1 ziet er bijzonder minimalistisch uit. Een rechthoekig chassis biedt bovenaan ruimte aan een rail voor de printkop, een scherm en een ‘lift’ waaraan de arm voor het verwarmde bouwplatform is bevestigd. Dat platform kan je trouwens verwijderen via een handig magneetcontact, wat van pas komt bij het reinigen of verwijderen van prints.

De printkop van de Felix Pro 1 beweegt over één as terwijl het bouwplatform de andere twee voor zijn rekening neemt. In dat opzicht verschilt de Felix qua techniek van bijvoorbeeld de Zortrax M300 en de Ultimaker. Het systeem lijkt net iets sneller dan wanneer het printbed enkel op- en neer beweegt.

Dubbele printkop

De printer is uitgerust met twee printkoppen die twee verschillende materialen kunnen printen. Omdat je de temperatuur van iedere kop zelfstandig kan instellen gaat het dus niet alleen om verschillende kleuren, maar ook verschillende types filament. Denk daarbij aan een filament dat oplost in warm water ter ondersteuning van complexe prints.

De printkop is uitgerust met een druksensor waarmee de Pro 1 zichzelf kalibreert voor iedere drukopdracht. Zo staat het printbed altijd perfect en lukken prints erg consistent. Soms komt er tijdens het kalibreren een draadje filament mee dat roet in het eten kan gooien. Wanneer je bij de start van de print even een oogje in het zeil houdt en dat draadje eventueel snel wegneemt, loopt alles vlot.

Automatische stop

De filamentrollen hang je aan twee haken aan de zijkant van de printer en dat systeem is toch wel inferieur aan wat we bij andere toestellen zien. De rol hangt minder stabiel waardoor er soms iets misloopt en de filamenttoevoer opstopt. De vorige editie van het toestel had datzelfde probleem: het filament bleef vastzitten waardoor prints soms maar half afgewerkt waren.

Bij de Pro 1 zien we een uitstekende ingenieursoplossing voor het euvel. Een sensor in de printkop detecteert wanneer de toevoer van filament stopt. De kop gaat dan naar een hoek van het printbed en de print pauzeert. Je kan nu filament verwijderen en opnieuw laden. Is alles klaar, dan hervat de Felix Pro 1 het printen alsof er niets gebeurd is. De Pro 1 is het eerste en enige toestel dat we al zagen met dergelijk slim systeem. We hopen dat zo’n slimme sensor snel de norm wordt voor andere toestellen.

Materialize

De software van de Felix Pro 1 werd ontwikkeld door Materialize en is gebaseerd op Repetierhost. Dat wil zeggen dat je na het inladen van je .stl-bestand heel wat kan aanpassen. Je kan rechtstreeks via een usb-kabel printen maar zoals steeds geniet de printmogelijkheid via (micro)SD de voorkeur. De software op de Felix Pro 1 zelf kan intuïtiever maar daar staat tegenover dat het display een werkelijke schat aan informatie toont.

De eigenlijke prints van de Felix Pro zijn mooi, maar qua details moeten ze toch onder doen voor bijvoorbeeld de Ultimaker. De Felix Pro 1 is geen plug-and-play-toestel. Het toestel is gemaakt voor de liefhebber die wil experimenteren en niet panikeert wanneer er eens iets misloopt. Heb je een beetje kennis van zake, dan ga je wel aan de slag met een fijne en slimme printer.

3d-printerFelix Pro 1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken