Reviews

Formlabs Form 2 review

Voordelen
SLA-techniek zorgt voor veel mooiere en fijnere prints
Toestel is bijzonder goed afgewerkt met handig display en wifi
Eenvoudige software
Nadelen
Omslachtige nabewerking is nodig
Software kiest automatisch voor prints in een oriëntatie die veel ondersteuning nodig heeft
Aanbevolen prijs: €3.999
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Form 2 is een verrassend gepolijste SLA-printer die fenomenale resultaten aflevert, zolang je niet terugschrikt van een beetje eigen werk.

De Form 2 van Formlabs werkt niet volgens het FDM-principe, waarbij een printkop via gesmolten filament laag na laag een model opbouwt. Het toestel maakt gebruik van stereolithografie. Dat betekent concreet dat de grondstof bestaat uit een badje met een lichtgevoelige vloeistof: het resin. Bovenaan zit het bouwplatform in dat transparante bad, terwijl onderaan een laser schijnt. De ruimte tussen de onderkant van het resinbad en het bouwplatform is precies één laag dik. De laser schijnt langs onderen op de dunne laag resin waarna bepaalde delen verharden en zich hechten aan het platform of een eerdere laag. Het resin plaats je in een donkere container in een daartoe bestelde sleuf. De vloeistof wordt vervolgens automatisch verdeeld. De printer zelf is afgedekt met een oranje kap die UV-licht blokkeert. Dat moet, aangezien het licht het resin hard maakt. Vervolgens gaat het platform helemaal de lucht in en dipt de printer het terug in het resin, dit keer net één laag minder diep. Zo wordt stap na stap ondersteboven een model opgebouwd.

Ongezien detail

Stereolithografie levert in theorie veel fijnere modellen af en dat staaft de Form 2. De resultaten die de SLA-printer aflevert zijn wat fijnheid betreft nauwelijks te vergelijken met die van een FDM-toestel. Ondanks de ietwat omslachtigere technologie is de Form 2 bovendien heel betrouwbaar en zelfs gebruiksvriendelijk. Het toestel is voorzien van een groot kleuren-aanraakscherm dat doet denken aan semiprofessionele klassieke papierprinters. Bij het opstarten van het toestel krijg je meteen de kans om het met het internet te verbinden, wat uitstekend werkt. Wanneer we vervolgens de bijhorende software opstarten, detecteerde die onmiddellijk de aanwezigheid van de printer op het netwerk. Firmware-updates verlopen helemaal wireless en ook het verzenden van printopdrachten gebeurt draadloos. Hoewel de SLA-printer in theorie een ingewikkelder toestel is dan de FDM-printers, is het ding een stuk gebruiksvriendelijker.

Uitgebreide nabewerking

Die gebruiksvriendelijkheid komt ten einde wanneer de print afloopt. Nabewerking is immers onontbeerlijk. Je moet het bouwplatform verwijderen om de print los te krijgen, waarna je die in een badje met alcohol moet doppen. Bij de Form 2 hoort gelukkig een nabewerkingskit met de badjes, een roostertje om de print onder te dompelen, tools om de print los te krijgen van het bed en een tang om de ondersteunende balkjes weg te knippen. Laat je de software een model zelf oriënteren, dan zijn er bijzonder veel ondersteunende balkjes aanwezig en mag je dus flink knippen.

Tot slot zit er een berg handschoenen in het pakket en die zijn broodnodig. Het resin is immers irriterend voor de huid. We raden je evenmin aan om met je neus boven de vloeistof te gaan hangen. Het hele proces doet een beetje denken aan de ontwikkeling van een oude foto in een donkere kamer en vereist ruimte en geduld.

Ondanks dat alles is de Form 2 een fantastische printer die er helemaal volwassen uitziet. De nabewerking is eigen aan het SLA-proces en kunnen we dus niet al groot nadeel omschrijven. De printer zelf werkt verrassend goed, zeker wanneer je weet dat SLA-toestellen niet zo lang geleden nog 10.000 euro of meer kostten.

3d-printerFormlabs Form 2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken