Reviews

Sony Xperia XA1 review: heerlijk ontwerp

Voordelen
Stijlvol ontwerp
Sterke prestaties
Goede autonomie
Indrukwekkende camera
Nadelen
720p-scherm
Geen vingerafdrukscanner
OS slorpt opslagruimte op
Schril geluid
Achterkant vertoont snel krassen
Aanbevolen prijs: €279
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de Xperia XA1 brengt Sony een oerdegelijke, stijlvolle midrange-telefoon op de markt. Vooral de indrukwekkende 23 MP-camera valt daarbij op.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle midrange smartphones in de test.


In februari kondigde Sony op het Mobile World Congress in Barcelona zijn nieuwe smartphones aan. Daar bleven de midrange-telefoons Xperia XA1 en XA1 Ultra onterecht in de schaduw van de XZ-vlaggenschepen. Nochtans levert de Playstation-ontwikkelaar steevast interessantere telefoons af in de lagere prijsklassen. Zoals gewoonlijk heeft de Xperia XZ eerder tegenvallende specificaties in vergelijking met Samsung, Huawei en LG.

In deze recensie test ik het kleinere broertje van de twee. De Ultra-variant is zo’n honderd euro duurder, en beschikt over een groter 6.0-inch scherm. De kleinere XA1 beschikt in tegenstelling tot de Ultra wel over een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Niet alle kleuren van de regenboog, maar de selectie oogt uniek.

Streling voor het oog

Toen ik het toestel voor het eerst in mijn handen nam, werd ik haast weggeblazen door het uiterlijk van de Sony Xperia XA1. De foto’s doen de telefoon geen eer aan: in het echt ziet hij er een pak beter uit. Het design doet mij denken aan het radicale ontwerp van de nieuwe Samsung Galaxy S8, wat een groot compliment is. Een vriendin deelde mijn mening niet en vergeleek het toestel met een technologische baksteen. Over kleuren en smaken valt niet te twisten, maar dit vind ik toch één van de mooiste telefoons die je momenteel op de markt kan vinden.

Een vriendin vergeleek het toestel met een technologische baksteen.

Je kan de smartphone in vier verschillende kleuren aanschaffen: zwart, wit, goud en roze. Het scherm buigt mooi af aan de zijkant, naar het voorbeeld van de Edge-technologie van Samsung. Enige verschil: behalve het glas buigt het scherm van de Xperia XA1 niet, in tegenstelling tot de Samsung Galaxy S8. De boven- en onderkant zijn gestileerd met een scherp, robuust blokje dat je meteen aan Sony doet denken. Aan de achterkant tref je een aluminium harnas aan dat heel fijn aanvoelt. Wel vertoont de achterkant al een heleboel krassen na slechts een week in gebruik.

Krassen op de achterkant.

De Sony-telefoon past perfect in de hand door het handige formaat. De combinatie van het randloze ontwerp en een klein 5-inch scherm maken de smartphone slechts 64mm breed. Zelfs met mijn kleine handen kon ik mijn vingers rond het toestel sluiten. Persoonlijk verkies ik een grotere smartphone. Door het kleine touchscreen verliep het typen nogal stroef: ik drukte te vaak de verkeerde toetsen in.

Het scherm beschikt helaas maar over een beeldresolutie van 720p (720 x 1280 pixels). Dat is jammer, want haast alle prijsgenoten leveren een mobieltje af met een full HD-resolutie. Daardoor heeft de stijlvolle baksteen slechts een pixeldichtheid van 294 ppi. Eens je een toestel met een 1080p-scherm gewoon bent, merk je het verschil duidelijk.

Poorten en knoppen

Aan de linkerkant vind je een gleuf waar je een sd- of sim-kaart in kan stoppen. Rechts tref je de vergrendel- en volumeknoppen aan. Daaronder vind je een typische cameraknop die je op elke Sony-telefoon vindt. Daarmee kan je de camera-app openen en een foto nemen. Die eerste functie is volledig overbodig, want door twee keer op de vergrendelknop te klikken bereik je hetzelfde. Wel is het extraatje handig voor selfies: zo moet je niet gissen waar je op het touchscreen moet drukken. Een aparte fysieke knop is voor mij onnodig, maar je merkt het knopje voor narcisten nauwelijks op.

Aan de bovenkant vind je de koptelefoon-jack terug, onderaan zitten de vernieuwde USB-C-poort en een monospeaker. We snappen de redenering: een koptelefoon koppel je best bovenaan, zodat je het toestel rechtop in je zak kan steken. Een oplaadpoort onderaan heeft het voordeel dat je de slimme telefoon kan plaatsen in een docking station. Toch had ik liever beide poorten aan dezelfde kant gezien. Tegelijk een powerbank en oortjes verbinden, is nu bijzonder vervelend.

Gulzigaard

Door het 7.0-Androidsysteem kan je genieten van de voordelen van Nougat. Zo kan je voortaan twee apps bovenop elkaar plaatsen. Op de 7.1-variant zal je nog even moeten wachten, maar slechts weinig toestellen (zoals de Pixel en Nexus) beschikken al over deze Androidversie.

Al jarenlang ben ik fan van Sony’s Xperia-laag op Android. De voorgeïnstalleerde apps zien er piekfijn in orde uit en hebben – buiten enkele uitzonderingen – allemaal hun nut. Een zeldzaam moment dat we gelukkig worden van bloatware. Wel slorpt Sony een gigantisch deel van de beschikbare opslagruimte op. Je behoudt slechts 20,21 GB van de totale 32 GB opslagruimte voor je eigen foto’s, video’s en apps.

Links: splitscreen-modus. Rechts: tutorials.

Eens je de XA1 hebt ingesteld, krijg je een handig overzicht van wat het toestel allemaal kan. Aan de hand van verschillende tutorials word je door het Xperia-androidsysteem geloodst. Als je bijvoorbeeld beschikt over een Playstation-console, kan je beide toestellen koppelen via de Playstation-app. Een handige functie voor liefhebbers van het Sony-spelsysteem.

Door links te swipen op het bureaublad open je de Google Now-zoekmachine met allerhande feitjes zoals temperatuur. Er bestaat geen efficiëntere methode om moeder Google te openen.

Verrassend goede prestaties

De specificaties van de Sony Xperia XA1 zullen je niet omverblazen. De MT6757-cpu van Mediatek is geklokt op 2.3 GHz en komt gepaard met een RAM-geheugen van 3 GB. In de praktijk merk ik er niets van: het toestel draait zo soepel als een slang. De overgangsanimaties zijn een stuk sneller dan die van mijn oudere Samsung Galaxy S6. Je moet niet verwachten dat je ’s werelds beste krachtpatser in huis haalt, maar de smartphone scoort oerdegelijk op onze benchmarks. In zijn prijsklasse overtreft of evenaart hij de meeste telefoons. Enkel de Moto G5 Plus scoort een tikkeltje beter voor dezelfde prijs.

Pas trouwens op als je het zwembad induikt. Deze telefoon is zoals de meeste midrange-modellen niet waterdicht. Daarnaast mis ik op de Xperia XA1 een vingerafdrukscanner.

Prima autonomie

Op papier heeft het Sony-toestel geen al te beste batterij. Toch zorgt de 2300 mAh-accu voor een uitstekende autonomie. Zelfs een intensieve gebruiker komt met de telefoon vlot een dag door, bij gewoon gebruik is twee dagen geen uitzondering. Door het 3GB RAM-geheugen en het 720p-scherm heeft dit apparaat klaarblijkelijk geen topbatterij nodig.

De Stamina-modi van Sony zijn, zoals gewoonlijk, een handige aanvulling. In de standaardinstelling activeert die op 15%, waarop je mobiele verbindingen (zoals Bluetooth, 4G) automatisch uitgeschakeld worden. In de extreme Ultra Stamina-modus heb je enkel toegang tot de basisfuncties van je telefoon. Alle internetfunctionaliteit wordt daarbij geëlimineerd. In theorie kan je er zo’n weekje mee door vooraleer je hem aan de lader hangt. In de praktijk heeft deze super-ecologische stand alleen zijn nut in noodgevallen bij een lage batterijstatus.

Ten slotte kan je het apparaat snel opladen dankzij Quick Charge. In minder dan een uur tijd was onze smartphone helemaal opgeladen. Sony verpakt dit onder de noemer ‘Qnovo adaptive charging’, wat grosso modo hetzelfde inhoudt. Wel belooft de Playstation-fabrikant dat hun eigen variant gezonder is voor de accu van de slimme telefoon. Quick charge heeft immers de kwalijke reputatie om de batterijleeftijd van je toestel een stevige knauw te geven.

Lichtsterke camera

Sony wil op de Xperia XA1 vooral uitpakken met de camera. Het is hetzelfde speelgoed dat je op Sony’s oudere vlaggenschip Z5 aantreft, dus uiteraard heb ik hoge verwachtingen. In onze tests vergelijk ik hem met de Moto G5 Plus, die hetzelfde prijskaartje heeft met heel gelijkaardige prestaties. Het resultaat van dit experiment is doorslaggevend naar welke smartphone mijn voorkeur uitgaat.

Eerst nam ik een foto met veel felle, levendige kleuren. Op de Xperia XA1 ogen de magazines heel flets en is er weinig contrast. Het verschil met de Moto G5 Plus kan niet groter zijn: daar spatten de kleuren van het scherm, maar is er een overvloed aan contrast. Wel is de foto van de Sony-telefoon veel scherper: de 23 MP-camera brengt duidelijk een groot verschil ten opzichte van de 12 MP-variant van Lenovo.

De camera van de Xperia XA1 doet het veel beter in situaties met weinig licht. Zelfs op 6400 ISO zijn de foto’s nog aanvaardbaar. De Lenovo-telefoon is minder lichtsterk. Op de onderste foto neem je een paarse tint waar. Bovendien tref je maar weinig details meer aan in de donkere gedeeltes.

Nu wordt de keuze pittiger: de ene prent is iets te koel, de andere is dat tikkeltje te warm. De G5 Plus geeft een realistischere blik, terwijl de XA1 een mooier contrast vertoont. Zelf verkies ik de bovenste foto, maar de lichtzweem toont aan dat de Sony-telefoon het moeilijk heeft bij sterk licht.

Die lichtvlek is bij de onderstaande test nog duidelijker. In dit geval geeft het een leuk resultaat weer, maar ik vermoed dat het effect niet altijd gewenst is. De opname van de Lenovo-telefoon is meer kleuraccuraat, maar het Xperia-toestel geeft meer details prijs.

Ten slotte testte ik de brandpuntafstand van beide lenzen. Het resultaat van de XA1 is verbluffend en geeft een breder beeld weer dan elke andere telefoon in dezelfde prijsklasse.

De camera van de Xperia XA1 doet het voor zijn prijs voortreffelijk en is zoals verwacht iets beter dan die van de Moto G5 Plus. Het mobiele oog van de Lenovo-telefoon is meer kleuraccuraat, maar vooral het verschil in megapixels is doorslaggevend. Daardoor kan je meer inzoomen zonder aan kwaliteit in te boeten. Wel zijn de foto’s vaak te koel door de overtollige blauwtinten.

Bij onze conclusie plaatsen we twee kanttekeningen. Ten eerste duurt het te lang vooraleer de camera automatisch focust. Ten tweede krijg je niet meteen een scherp beeld in je galerij te zien. De Xperia XA1 doet er een vijftal seconden over vooraleer je een scherp beeld voorgeschoteld krijgt. Zonder geduld denk je dus dat je een wazige foto genomen hebt.

Daarnaast kan je uitstekende 1080p-beelden filmen op 30 FPS. Ook de 8 MP-frontcamera met een diafragma van f/2.0 is degelijk, maar heeft geen beeldstabilisator of flash.

Geen entertainmentsysteem

Wil je de smartphone inzetten als draagbare speaker, dan zoek je beter naar een ander model. De mono-luidspreker produceert een zwak, schril geluid waarbij elk spoor naar een lage toon ontbreekt. Dat verbaast ons niet, want weinig telefoons in zijn prijsklasse produceren volle klanken. Muziek beluister je beter via een koptelefoon of externe speaker.

De microfoon doet zijn werk in telefoongesprekken, maar de opnamekwaliteit kan een tikkeltje beter. De geluidswering doet zijn best, maar een felle rukwind zal de camouflage snel omzeilen.

Conclusie

De Sony Xperia XA1 is een stijlvolle smartphone die niet door je budget vreet. Bovendien is de camera uitstekend voor de prijs. Kortom: een grote evolutie ten opzichte van zijn voorganger (Sony Xperia XA), die zijn prijskaartje in de steek liet met tegenvallende specificaties. Enkel het 720p-scherm en het ontbreken van een vingerafdrukscanner zijn een doorn in het oog. Als je een degelijk toestel wilt voor een schappelijke prijs, dan mag je voortaan ook bij Sony aankloppen.


Benieuwd hoe de Sony Xperia XA1 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Androidmobielreviewsony xperia xa1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken