Goose VPN review: budgetkoning
Dat Goose een startup uit Nederland is, merk je onmiddellijk wanneer je de applicatie opent. Een oranje venster begroet je en nodigt je uit om een VPN-verbinding in te schakelen. Goose draagt gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel en dat is duidelijk te merken aan de app. Uit een meerkeuzemenu kan je het land kiezen waarmee je wilt verbinden, waarna het volstaat om de schakelaar bovenaan naar de aan-positie te schuiven. Eenmaal je geconnecteerd bent met een VPN-server, verandert de kleur van de schakelaar van rood naar groen.
We testten de applicaties voor Windows en Android uit, die erg gelijkaardig werken. Bij beide apps komen dezelfde schakelaar en meerkeuzelijst terug, al kan je op Windows ook de instellingen van de VPN-dienst wijzigen. Zo kan je ervoor kiezen dat Goose automatisch opstart en verbindt met je favoriete server. Welke server dat is, bepaal je in de meerkeuzelijst. Klik op het sterretje naast een server om een land als je favoriet aan te duiden. Ten slotte kan je in de instellingen uit twee VPN-protocols kiezen. IKEv2 is het standaard protocol dat Goose gebruikt en werkt het snelste. OpenVPN voorziet betere encryptie, wat goed is voor je privacy, maar werkt trager.
Snelheid
Door de extra encryptie die VPN-diensten uitvoeren op je data, werkt je internet doorgaans trager wanneer je een dergelijke verbinding gebruikt. Om deze vertraging te meten, maken we gebruik van de speedtest van Ookla. We meten onze internetsnelheid wanneer we niet verbonden zijn met een VPN-server en wanneer de VPN-connectie wel is ingeschakeld. Dat proces herhalen we gedurende een week voor een Belgische, Amerikaanse en Australische server.
Aangezien Australië één van de meest afgelegen servers is waarmee we kunnen verbinden, zorgt deze connectie voor de grootste vertragingen bij alle VPN-diensten. Gemiddeld genomen schiet er van de downloadsnelheid en uploadsnelheid bij Windows respectievelijk 18,75 en 10,84 procent over, op Android waren deze getallen iets beter met 22,02 en 25,85 procent. Goose presteert op dat vlak binnen de verwachtingen. De downloadsnelheid op Windows zakte tot 20,19 procent, terwijl er van de snelheid op Android 23,7 procent overbleef.
De Amerikaanse servers van Goose presteren beduidend slechter en halen zelfs het niveau van Australië niet. Zo zakte de downloadsnelheid naar slechts 12,39 procent van het origineel. Op één dag kregen we maar een magere 3,59 Mbps wanneer we verbonden waren met de VS. Ter vergelijking: zonder VPN heeft onze internetverbinding een downloadsnelheid van zo’n 80 Mbps. Ook op Android presteerde de Amerikaanse server slechter dan het gemiddelde, al was de snelheid hierbij wél hoger dan bij de Australische server.
Belgische servers
De snelheid van de Belgische servers konden we in eerste instantie niet testen. Goose vermoedt dat onze provider Telenet hun IP-adressen blokkeerde en zorgde daarom binnen de week voor een werkende nieuwe server. Of de support van het Nederlandse bedrijf ook zo snel in actie schiet wanneer je geen journalist bent, weten we helaas niet.
De Belgische server van Goose levert wisselvallige prestaties. Op Windows schiet er van de download- en uploadsnelheid respectievelijk 40,38 en 81,11 procent over, wat slechter is dan het gemiddelde (66,57 en 87 procent). Op Android zorgt de VPN-verbinding er daarentegen voor dat onze verbinding versnelde. De downloadsnelheid steeg naar 142,12 procent en de uploadsnelheid naar 187,12 procent. Met beide resultaten staat Goose in de top twee van VPN-diensten die we testten.
Netflix
Een andere parameter die we gebruiken om de VPN-diensten met elkaar te vergelijken, is het aantal servers die de apps hebben. Goose doet het op dat vlak wederom gemiddeld. De dienst heeft servers in 28 landen, waarvan de meeste in de Verenigde Staten, België en uiteraard Nederland. Vanuit het buitenland Belgische series bekijken lukt zonder problemen. Ook het ruimere Netflix-aanbod in de VS werkt met deze VPN-dienst. Netflix blokkeert tegenwoordig de IP-adressen van verschillende VPN-diensten, maar Goose ontspringt voorlopig de dans.
Waar Goose echt indruk mee maakt, is zijn prijs. Het goedkoopste abonnement van de dienst kost slechts 2,99 euro per maand; je kan de service bovendien een maand gratis uitproberen. Bij het goedkoopste abonnement ben je wel beperkt tot 50 GB data per maand. Wie dit te weinig vindt, kan een abonnement aan 6,99 euro per maand nemen voor ongelimiteerde data.
Conclusie
Goose is ideaal voor de casual internetverbruiker die zijn privacy hoog in het vaandel draagt. Voor nog geen drie euro per maand versleutelt de dienst je data. Het biedt tevens voldoende servers aan om de gemiddelde gebruiker tevreden te stellen. Wie op zoek is naar het beste van het beste is bij de deze gebruiksvriendelijke dienst echter niet aan het juiste adres. Veel VPN-services zijn sneller en hebben bovendien meer servers in meer landen staan. Op het vlak van snelheid is PureVPN onze keuze van de redactie.