HTC U11 review: knijptelefoon
Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.
HTC heeft het de voorbije jaren niet gemakkelijk gehad. In hetzelfde prijssegment als het vlaggenschip van Samsung, LG en Apple probeert het zijn eigen pronkstuk naar voren te schuiven. In het verleden ging HTC’s toestel veelal kopje onder in het strijdgewoel tussen deze krachtpatsers. Is dat ook dit jaar het geval voor de HTC U11?
Vloeiend glas
De smartphone ziet er alvast erg origineel uit. HTC maakt gebruik van de klassieke combinatie van glas en metaal, maar maakt gebruik van een uniek productieproces om ‘vloeiend glas’ te creëren. Naar gelang de hoek waarin je naar de achterzijde van de U11 kijkt, krijg je een ander kleurengamma te zien. Sommige mensen kunnen dit effect wel smaken; ik hou het liever bij een soberder design. Bovendien trekt de glanzende achterkant vingerafdrukken aan.
De hoofdfunctie waarmee HTC uitpakt is Edge Sense. Door in de smartphone te knijpen, kan je allerhande apps en functies starten. Standaard krijg je de camera-app te zien wanneer je knijpt in de U11 en maak je een foto door nogmaals in het toestel te knijpen. Via het instellingenmenu stel je de knijpkracht van de functie in en kies je de app die je wilt starten. Let er hierbij op dat je je knijpkracht niet overschat; anders maak je de functie vrijwel waardeloos.
Het was initieel wennen om gebruik te maken van Edge Sense, maar eenmaal je de functie onder de knie hebt en de knijpkracht correct hebt ingesteld, is het een handige toevoeging. Jammer genoeg kan je Edge Sense enkel in de camera-app gebruiken. Bij andere applicaties kan je slechts de app starten, maar moet je daarna overschakelen naar de klassieke bedieningsmethode.
Straffe prestaties
HTC imponeert eveneens met de ingewanden van zijn toestel. Als één van de eerste fabrikanten biedt hij een smartphone aan met de nieuwe Snapdragon 835. Dankzij de octacoreprocessor met kloksnelheden van 2,45 GHz en 1,9 GHz is de U11 een krachtig toestel dat vliegensvlug reageert. Ik heb zelden moeten wachten alvorens een app zich opende, wat zich vertaalt in erg goede benchmarkscores. Geen enkel ander vlaggenschip dat we onder handen namen, haalde zo’n hoge scores op de PC Mark-test; bij de Antutu- en Geekbench-benchmark moet de U11 de Samsung Galaxy S8 voor zich dulden. De enige test waarop het toestel slecht scoort, is de autonomietest. De 3.000 mAh-batterij houdt het al na iets meer dan 7 uur voor bekeken.
Camera
HTC heeft een serieuze sprong vooruit gemaakt ten opzichte van vorig jaar op het vlak van camerakwaliteit. De U11 maakt goede foto’s, maar kan nog steeds niet tippen aan de toestellen van Huawei en Samsung. Groentinten en donkere lucht krijgen vaak een onnatuurlijke kleur, al schiet de HDR-kwaliteit van het toestel er wel bovenuit.
Vorig jaar vonden we het vlaggenschip van HTC goed, maar misten we een unieke toevoeging. Nu levert de fabrikant een toestel af dat wederom straffe prestaties levert én voegt HTC een originele functie toe met Edge Sense. Bovendien is de camerakwaliteit een stuk beter. Enkel jammer dat HTC dit jaar de autonomie heeft verwaarloosd.
Benieuwd hoe de HTC U11 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.
[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”] [/whitepaper]