Honor 9 review: toptoestel aan afbraakprijs
Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.
Nu OnePlus zijn ambities heeft aangescherpt en de grotere budgetten nastreeft, staan er andere merken te springen om de vacature van flagshipkiller in te vullen. Bij zijn aankondiging leek de Honor 9 een van de meest veelbelovende kandidaten voor die positie: een strak prijspunt, dezelfde chip én dezelfde camera als de Huawei P10, een gezonde voorraad aan RAM…
Ik heb de smartphone ondertussen een goede twee weken in handen, en eerlijk gezegd is het moeilijk om echte minpunten te vinden, zeker voor de prijs waaraan Honor (een submerk van Huawei) de smartphone in de rekken legt. Op zich is de telefoon gewoon een kopie van de Huawei P10 in een ander omhulsel, met een paar software-aanpassingen. De Honor 9 is geen identiek alternatief voor wat OnePlus met voorgaande toestellen wist te klaren, maar het is op dit moment the next best thing als je op zoek bent naar een toptoestel voor een zo laag mogelijke prijs.
Slimme recyclage
De Honor 9 heeft geen uniek design: de fabrikant heeft gewoon het uiterlijk van de Honor 8 gerecycleerd voor zijn opvolger. Dat lijkt ons een slimme beslissing: Honor heeft niet meteen de bekendheid van een Samsung of Apple, waardoor er weinig gebruikers zullen struikelen over het gekopieerde design. Het toestel ziet er gewoon ook goed uit en bestaat uit een glazen voor- en achterkant met een metalen frame.
Vooraan is de smartphone niet meteen veelzeggend, maar de achterkant heeft een mooie curve en reflecteert licht op een speciale manier. Dat lichteffect wordt veroorzaakt door de manier waarop Honor met de onderliggende lagen in het glas werkt. Het doet heel erg denken aan wat HTC heeft gedaan met het ontwerp van de U11. Of het design je bekoort hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak, maar ik ben tot nu toe nog niemand tegengekomen die de Honor 9 een lelijke smartphone vond. Het nadeel van de glazen schittering is dat vingerafdrukken meteen te zien zijn en de glans wat teniet doen. Het materiaal maakt het toestel ook erg glibberig, waardoor je moet opletten waar je het neerlegt.
Geen amoled voor de Honor 9: je krijgt een LCD-display van 5,15 inch met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De Honor heeft een vrij bescheiden grootte in vergelijking met de afmetingen van andere premiumtelefoons en maakt dat je het toestel gemakkelijker kan wegsteken en vastpakken. Het scherm is vooraan uitgerust met een vingerafdrukscanner. Zoals we gewoon zijn van Huawei werkt deze bliksemsnel en accuraat.
Prestaties
Van een premiumsmartphone verwacht je dat deze snel werkt, en de Honor 9 is daar geen uitzondering op. In harde benchmarkscores hinkt de Kirin 960-chip in het toestel achter op het absolute topsegment, en dat is meteen ook het grote verschil met OnePlus. Die laatste heeft altijd prestatiebeesten in de markt gezet die zonder problemen kunnen wedijveren met de resultaten van de duurste toestellen op de markt, met dank aan de topchips van Qualcomm. Maar we spreken hier over cijfertjes. In realiteit is het snelheidsverschil verwaarloosbaar klein en zal je amper merken dat de Honor 9 trager is dan zijn concurrenten.
Op het vlak van grafische kracht zijn de Kirin-chips van Huawei altijd de mindere geweest tegenover Snapdragon of Exynos, en dat is ook bij de Kirin 960 nog altijd het geval.
Camera
Het pronkstuk van de Honor 9 is de dubbele camera: een 20 MP monochromatische lens gekoppeld aan een normale 12 MP-lens. Dit is een copy-paste van wat je op de Huawei P10 vindt, afgezien van één belangrijk detail. Waar de P10 kan bogen op optische beeldstabilisatie, moet de Honor 9 het zonder doen. De selfiecamera beschikt over een degelijke 8 MP.
Ondanks het gemis van OIS blijft het camera-duo van de Honor 9 overeind. Zoals onze collectieve cameratest al uitwees heeft Huawei de capaciteiten van de lenzen goed gebalanceerd, waardoor kleuren en details er in de meeste situaties mooi uitspringen. De P10 moest in die test de Samsung Galaxy S8 laten voorgaan, maar eindigde op een straffe tweede plaats.
Mijn ervaringen met de camera van de Honor 9 stroken sterk met wat collega Dries al aanhaalde in zijn review van de P10. Vooral de 2x optische zoom maakte indruk op mij met zijn haarscherpe details. Foto’s met mindere belichting toonden ook vrij helder, al hangt een goed resultaat sterk af van hoe stabiel je hand is (hier merk je de voordelen van OIS duidelijk). Desondanks is mijn algemene indruk erg positief en kan de Honor 9 zich zonder schaamte tussen de toptelefoons van dit jaar zetten met zijn camera.
Ook bij de Honor 9 krijg je een breed palet aan speciale modi voor specifieke situaties: een nachtmodus, portretmodus, een scherptedieptefunctie voor bokeh-effect, een voedselmodus, HDR, en een pro-modus voor wie meer controle over het eindresultaat wil hebben. Honor voegt daar enkele unieke extraatjes aan toe in de vorm van een 3D-panorama en een creator modus om van je gezicht een avatar in 3D te maken. De opties moeten foto’s een 360° flair meegeven, maar in de praktijk werken de functies nogal onhandig en ben je beter af met een echte 360°-toepassing.
Software & batterij
De Honor 9 draait op Android 7.0. Waarom niet het recentere 7.1.1, daar hebben we het raden naar. Het betekent onder andere dat je geen ondersteuning voor Google Daydream hebt. Wel van de partij is het multitasken dat Google met Android Nougat introduceerde. De onvermijdelijke bloatware blijft irriteren, maar is ook bij premiumsmartphones spijtig genoeg geen uitzondering.
Over de batterij kunnen we kort zijn: die is voldoende, al hadden we graag meer gehad. Je komt er vlot een dag mee door voor licht tot middelmatig gebruik. Gooi je daar ook een paar spelletjes tussen, dan zal je voor het einde van de dag een stopcontact moeten zoeken. Houd er rekening mee dat de Honor 9 een USB Type-C-poort heeft.
Conclusie
Je kan de Honor 9 sinds deze week in België op de kop tikken vanaf 429 euro. Voor dat geld krijg je 4GB RAM en 64 GB geheugen en kan je kiezen tussen twee kleuren: Sapphire Blue of Glacier Grey. Je vindt de smartphone terug in de online webshop van vier winkels: Coolblue, Fnac, MediaMarkt of Vanden Borre. Bij MediaMarkt heb je ook de optie om het toestel in de fysieke winkels te bekijken en aan te kopen.
De Honor 9 heeft genoeg in huis om mee te spelen met de grote jongens. Het enige minpunt is de batterij, maar dat is een klein offer voor de uitstekende camera, het opvallende design en het straffe prijskaartje.
Benieuwd hoe de Honor 9 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.
[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”] [/whitepaper]