OnePlus 5 review: speeltijd is voorbij
In 2014 kwam OnePlus als nieuwkomer op de markt met zijn ‘flagship killer’, de OnePlus One. Het toestel was niet perfect, noch zonder controverse, maar wist meteen een schare fans te overtuigen met high-end specificaties aan een zeer democratische prijs.
Drie jaar later is OnePlus een stuk volwassener geworden en heeft de Chinese telefoonbouwer, ondanks het beperkte marktaandeel, zijn plaats verdiend op de wereldwijde smartphonemarkt. (Kanttekening: Hoewel OnePlus zichzelf graag een start-up noemt, maakt het bedrijf deel uit van BBK Electronics, dat ook Oppo en Vivo – respectievelijk nummer 4 en 5 wereldwijd – in zijn portfolio heeft.)
Dit jaar is het bedrijf al aan zijn zesde toestel toe: de OnePlus 5. Blijft OnePlus trouw aan zijn oorspronkelijke identiteit, en is dit opnieuw een ‘flagship killer’ aan een democratische prijs?
Design
Met 7,25 millimeter is de OnePlus 5 de dunste OnePlus-smartphone tot nu toe. Het belangrijkste gevolg daarvan is dat de dubbele camera door plaatsgebrek naar de linkerbovenhoek is verhuisd en een paar millimeter uit de behuizing steekt. Op renders lijkt de smartphone daardoor als twee druppels water op de iPhone 7, maar in realiteit zijn de gelijkenissen naar mijn mening minder treffend.
De overeenkomsten met de Oppo R11 zijn dan weer des te opvallender. Daar is ook een logische verklaring voor: beide merken maken deel uit van dezelfde holding en worden in dezelfde fabrieke geproduceerd. Het plaatst de claim van OnePlus dat het meer dan honderd fysieke prototypes heeft gebouwd wel in een ander daglicht.
Los daarvan bouwt de OnePlus 5 duidelijk verder op de OnePlus 3(T) met dezelfde knoppenindeling, inclusief meldingenschakelaar, en vingerafdruksensor vooraan onder het scherm. De randen en hoeken zijn evenwel veel afgeronder, waardoor het toestel nog dunner aanvoelt en bijzonder aangenaam in de hand ligt. Dat is uiteindelijk het belangrijkste aan een design, ongeacht of het uniek of ongeïnspireerd is. Beter goed gejat, dan slecht bedacht.
Het aluminium unibody van de OnePlus 5 komt in twee kleuren: Midnight Black (zwart) en Slate Gray (bijna-zwart). De kleuren liggen zo dicht bij elkaar dat ik me afvraag waarom Oneplus de keuze zelfs aanbiedt. De matzwarte versie die ik ontving om te testen is alleszins een streling voor het oog.
Scherm
Terwijl de meeste premiumtelefoons al lang naar een WQHD-resolutie zijn overgegaan, blijft OnePlus vasthouden aan een 5,5 inch full HD amoledscherm. Toegegeven, er zijn voor een smartphonescherm net zoveel argumenten om bij 1080p te blijven als om naar 1440p over te stappen, maar van een bedrijf dat “Never Settle” als slogan draagt, hadden we ondertussen toch wel op een upgrade gehoopt.
Ondanks de ‘lagere’ resolutie is het scherm bijzonder fijn om naar te kijken. Het is mooi scherp, kleuren zien er natuurlijk uit en dankzij de amoledtechnologie krijg je een uitstekend contrast en prachtig diep zwart. Ik raad iedereen dan ook aan om in de instellingen het donkere thema te activeren, zodat alle menu’s in het zwart worden gehuld. Gemiste kans is dan weer de afwezigheid van een ‘always on display’, waar een amoledscherm zich nochtans perfect toe leent. Wie nog niet eerder een always on display op zijn smartphone heeft gehad, zal het gelukkig ook niet missen. Zelf realiseerde ik pas na een korte periode met de Samsung Galaxy S8 hoe handig het is. OnePlus biedt wel de optie om het scherm te laten oplichten wanneer je een melding ontvangt, maar dat is een magere troost.
Enkele early adopters die de OnePlus 5 reeds in ontvangst mochten nemen, maken gewag van een schermprobleem bij het scrollen. Er zou een vreemd effect optreden dat al snel het ‘jelly effect’ werd gedoopt. Volgens XDA-Developers is de oorzaak vermoedelijk dat het schermpaneel van de OnePlus 5, om technische redenen die niet verder worden gespecifieerd, in omgekeerde oriëntatie in het toestel is gemonteerd. Zelf heb ik het probleem na enkele weken gebruik niet kunnen vaststellen op mijn testexemplaar. Als jou toestel toch het vreemde effect vertoond, is er momenteel helaas geen oplossing buiten je smartphone inruilen binnen de retourperiode van 15 dagen of op de blaren blijven zitten.
Prestaties
Over de prestaties kan ik kort zijn; de OnePlus 5 is een razendsnelle krachtpatser. Dat mag ook wel als je naar het specificatielijstje kijkt:
- Qualcomm Snapdragon 835
- 6/8 GB LPDDR4X RAM
- 64/128 GB UFS 2.1-flashgeheugen
Toch is de smartphone ook hier niet zonder controverse. OnePlus werd er namelijk op betrapt vals te spelen bij benchmarktests, waardoor het toestel resultaten behaalt die niet representatief zijn voor hoe het in normale omstandigheden presteert. Het maakt ook dat we de benchmarkresultaten niet objectief kunnen gebruiken om de prestaties tegenover andere premiumtelefoons te vergelijken, zoals we dat gewoonlijk doen. Daarom tonen we geen benchmarkgrafieken in deze test.
Het doet evenwel niets af aan hoe de OnePlus 5 bij normaal dagdagelijks gebruik presteert en daar kan ik zoals hierboven reeds aangehaald niets op aanmerken. De telefoon reageert vliegensvlug, apps openen prompt, spelletjes draaien soepel, en animaties zijn bijzonder vloeiend. Het zorgt voor een aangename gebruikservaring zonder frustraties en dat is uiteindelijk belangrijker dan of het nu wel of niet ‘de allersnelste’ is.
Ook de autonomie gaat erop vooruit, hoewel de capaciteit van de batterij is gekrompen van 3.400 mAh (OnePlus 3T) naar 3.300 mAh om precies te zijn. De verbeterde batterijduur is te danken aan de zuinigere Snapdragon 835 en nieuwe software-optimalisaties. In onze batterijtest – waarbij een video continu speelt met schermhelderheid 200 cd/m², en bluetooth en wifi actief – klokte hij af op 12u 59m. De OnePlus 3T zong het in deze test 11u 25m uit.
In praktijk heb ik nooit problemen gehad om met een volledig opgeladen batterij een volledige dag door te komen. Zelfs bij intensief gebruik waarbij het scherm enkele uren actief is voor gps-gebruik en er ondertussen muziek via bluetooth wordt gestreamd. Ben je een lichte gebruiker, dan kan je er wellicht anderhalve dag tot misschien zelfs twee dagen mee doen.
[related_article id=”216383″]Kom je toch in batterijnood dan is de smartphone in een half uur weer voldoende opgeladen danzkij Dash Charge, de snellaadtechnologie van OnePlus. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Quick Charge van Qualcomm gebeurt het regelen van de laadsnelheid in de oplader in plaats van in de smartphone. Daardoor wordt het toestel minder snel warm en kan het sneller opladen, ook terwijl je het gewoon verder gebruikt. Dat betekent natuurlijk wel dat je afhankelijk bent van OnePlus’ eigen Dash Charge-producten om van snelladen te kunnen genieten.
Camera
OnePlus staat al langer garant voor de snelste specificaties van het moment, maar hun camera’s hebben nooit echt hoge toppen geschoren. Daar moet de OnePlus 5 verandering in brengen. Het is het dubbele camerasysteem dat ditmaal de prijsstijging van het toestel moet verantwoorden, maar slaagt het daar ook in?
Tot op zeker hoogte wel. Enerzijds heb je de 16 megapixelcamera met f/1.7-lens die op zich al een significante verbetering is ten opzichte van de OnePlus 3T, en tot 34% meer licht opneemt. Daarnaast heb je ook nog een telelens met een resolutie van 20 megapixel. De OnePlus 5 combineert beide camera’s om meer details in je foto’s te krijgen en scherptediepte te creëren; het zogenaamde ‘bokeh’-effect dat vooral bij portretten erg mooi is. Daarnaast biedt het systeem ook 2x optische zoom, wat opnieuw erg leuk is om mee te experimenteren en je onderwerp dichterbij te brengen. Je merkt de inspanningen die OnePlus heeft geleverd, maar het bedrijf moet het kruim van de Android-smartphones toch nog voor laten gaan.
Wat ik persoonlijk erg kan appreciëren is de mogelijkheid om foto’s in RAW te trekken, zodat je ze zonder veel kwaliteitsverlies kan bewerken, en de ‘Pro Mode’. Daarmee kan je allerlei zaken zelf aanpassen, gaande van sluitertijd, over ISO-waarde, tot witbalans. Een leuke extra die OnePlus toevoegt wanneer je in ‘Pro Mode’ fotografeert, is het live histogram in de bovenhoek en de horizonlijn om je beeld recht te kadreren. De camera-app lijkt verder overigens erg hard op die van de iPhone. Heel origineel is dat niet, maar hij blinkt daardoor wel uit in gebruiksgemak en intuïtiviteit.
De frontcamera maakte in de OnePlus 3T al een sprong naar 16 megapixel en dat geldt opnieuw voor de OnePlus 5. De lens aan de voorkant heeft een diafgrama van f/2.0 en je kan opnieuw automatisch selfies maken door te lachen naar de camera.
Filmen kan in een resolutie tot 4K aan 30 frames per seconde. De OnePlus 5 beschikt evenwel niet langer over optische beeldstabilisatie. OnePlus heeft die functionaliteit wellicht moeten opgeven ten voordele van de dubbele camera en het dunner profiel van de smartphone. Een spijtige keuze want de aanwezige elektrische beeldstabilisatie werkt lang niet zo goed.
Software
Waar heel wat Android-fabrikanten het al eens durven verpesten met hun eigen software, pakt OnePlus het uitstekend aan. OxygenOS is een bijzonder goede variatie op Android 7.1.1 dat het besturingssysteem op de juiste plaatsen aanvult en heel wat personalisatie toelaat om de software naar jouw hand te zetten. Ik belicht hieronder enkele van mijn favoriete features.
Zo is er bijvoorbeeld de ‘Reading Mode’ die je automatisch bij bepaalde apps kan activeren en de smartphone karakteristieken van een e-reader geeft. Het scherm wordt monochroom, filtert blauw licht en past zich aan op het aanwezige omgevingslicht. Een absolute aanrader voor apps zoals Pocket, dat artikels offline bewaart om later te lezen, of e-books.
Dankzij ‘App Priority’ worden applicaties die je vaak gebruikt al op de achtergrond ingeladen, zodat ze sneller opstarten. Apps die je nauwelijks gebruikt, worden ook gedetecteerd en het systeem zal hun processen sneller opkuisen wanneer ze nog in de achtergrond draaien. Dat is goed voor de algemene prestaties van het toestel en zorgt voor minder belasting op de batterij.
Een nieuwe ‘Gaming Do Not Disturb Mode’ laat toe om spelletjes te spelen zonder dat je gestoord wordt door binnenkomende meldingen en blokkeert de hardwaretoetsen. Net als bij de ‘Reading Mode’ kan je deze functie per app automatisch instellen of manueel beheren.
Gewoonlijk heb ik een pesthekel aan de assistenten of feeds die fabrikanten tonen wanneer je naar rechts veegt als alternatief voor Google Now (ik kijk naar jou Bixby), maar de oplossing van OnePlus heb ik de afgelopen weken wel actief gebruikt. De reden: je kan de feed opvullen met je eigen favoriete widgets. Zo zijn onder meer een rekenmachine, kalender en Google Keep-notities maar een veeg naar rechts verwijderd
Conclusie
De OnePlus 5 is een razendsnelle smartphone met de beste specificaties van het moment en een camera die er flink op vooruit is gegaan. Hij is niet zonder fouten, maar over de hele lijn genomen krijg je nog altijd ongezien veel waar voor je geld.
[related_article id=”216071″]De tijden van de OnePlus als ‘flagshipkiller’ zijn evenwel voorbij. Met elke nieuwe generatie is ook de prijs gestegen, waardoor collega Jens zich terecht de vraag stelde of Oneplus zijn ziel niet aan het kwijtspelen is. Een bedenking die ik met hem deel. De romantiek rond de kleine uitdager OnePlus verbrokkelt en maakt plaats voor een OnePlus dat met de grote jongens mee wil spelen, en jaar na jaar verder in de richting van het premium segment schuifelt. Het is maar de vraag hoe lang de fans van het eerste uur het merk daarin zullen blijven volgen. Ondertussen betreden nieuwe uitdagers zoals de Honor 9 het strijdtoneel om de rest het vuur aan de schenen te leggen, gekoppeld aan een haarscherpe budgetprijs.
Is de OnePlus 5 je geld waard? Vandaag is mijn antwoord nog absoluut ja. Maar kies je dan voor het exemplaar van 499 euro of dat van 549 euro? Dat hangt ervan af of je voldoende hebt aan 64 GB opslag, dan wel 128 GB nodig hebt. De opslagcapaciteit is niet uitbreidbaar, dus dat is iets waar je op voorhand best even over nadenkt.
Overigens kan je voor hetzelfde geld ondertussen ook al een LG G6 op de kop tikken, en zijn ook de Moto Z2 Play en eerder vernoemde Honor 9 interessante uitdagers. OnePlus kan dus maar beter op zijn tellen passen.