MSI Infinite A review: abstracte kameleon
Wie vandaag een desktopsysteem kiest om te gamen, kan maar beter een zonnebril erbij kopen. MSI heeft dat door, maar wil dit nichepubliek ook niet de rug toekeren. Het resultaat is de Infinite A, een elegante oplossing voor elk type gamer. Naast design heeft MSI ook naar degelijke balans gekeken tussen hardware, extra functies en een bijzondere montage van de GPU.
Twee panelen
De kast kan je op twee verschillende manieren tunen: met een metalen zijkant (standaard) of met een meegeleverde glazen plaat. Die laatste is met voorsprong de mooiste uitvoering, omdat het glas op een kleine afstand van de kast wordt gemonteerd. Dat is nodig om genoeg luchtdoorstroming te geven aan de verticale GPU-positionering.
Met de gesloten kast is er op de plaats van de GPU een geperforeerde zone voor de ventilatie. Glas toont de dominante RGB-ledverlichting in de kast; wie het sober wil houden, kiest de metalen afsluiting. De dynamische verlichting kan je aansturen met de meegeleverde Mystic Light-software. We zijn niet onder de indruk van de meeste programma’s, omdat ze sterk op elkaar lijken, maar wie een discoshow wil maken van zijn desktop is aan het goede adres. Wie wil, kan ook gewoon de ledverlichting uitschakelen.
Wel zonde: de rode ledverlichting van de CPU-koeling is niet dynamisch aanpasbaar. Wanneer je dan toch volop de RGB-kaart trekt, zijn zulke details belangrijk.
Kastindeling
De kastindeling van de Infinite A is anders dan wat we gewoon zijn. MSI heeft de desktop verdeeld in drie delen: CPU, GPU en PSU. Elk component heeft een aparte ruimte in de kast, wat betekent dat ze allemaal ook apart kunnen worden gekoeld. Of dat voor de CPU en PSU (voeding) veel invloed heeft, lijkt me eerder marketingpraat. De GPU is daarentegen wel slim gekozen omwille van zijn verticale positionering.
Qua warmteontwikkeling merken we geen verschil met andere positioneringen, maar in deze positie wordt hij wel optimaal ondersteund om op termijn schade aan GPU-kaarten te voorkomen door hun klassieke PCI-Express-montage rechtstreeks op het moederbord. MSI werkt met een adapter, zodat de kaart stevig zit en goed wordt ondersteunt. Weinig interessant voor wie zijn desktop nooit verplaatst, maar wie dat regelmatig doet of lan-parties bezoekt zal het weten te appreciëren.
Door de huidige indeling van de componenten en de degelijke koeling is de machine wel fluisterstil. Bij zware belasting meten we maximaal 41 dB, wat heel goed is. De GPU klimt maximaal tot 68 °C, terwijl de CPU richting de 74 °C klimt bij hoge en langdurige belasting.
Geforce GTX 1070
Binnenin heeft MSI voor zijn GeForce GTX 1070 Gaming Z gekozen in deze configuratie. Wie wil, kan ook een duurder alternatief nemen met een GTX 1080 aan boord. De GTX 1070 is een uitstekende GPU om in WQHD-resolutie te gamen. 4K-gaming combineren met de ultra settings lukt ons met Dirt Rally, maar Metro Last Light, Rise of the Tomb Raider en Hitman halen de kaap van 60 fps niet. In WQHD-resolutie gekoppeld aan maximale instellingen halen we die kaap overal comfortabel.
Ondanks de bijzondere montage kan je de MSI Infinite A wel upgraden in de toekomst met een nieuwe GPU. Hetzelfde geldt ook voor de rest van de componenten, omdat er in elk compartiment (CPU, GPU, PSU) genoeg ruimte is gelaten voor toekomstige upgrades.
Ondanks de bijzondere interne verdeling is er binnenin plaats voor 2x 3,5” HDD’s, 1x 2,5” SSD en 1x M.2 SSD. Die laatste kan je voorzien met Intel Optane, maar in zijn huidige vorm heeft het weinig nut en kies je beter een ruime, bliksemsnelle SSD in de plaats.
Connectiviteit
Aan connectiviteit geen gebrek bij de Infinite A, met alle gebruikelijke aansluitingen en twee USB-C-connectoren: een vooraan en een achteraan. Vooraan is er ook plaats voor een HDMI-aansluiting, 1x USB 3.0 en 1x USB 2.0. Wanneer je de HDMI-aansluiting vooraan wil gebruiken, moet je het korte HDMI-kabeltje nemen in de doos en verbinding maken tussen de GPU en een dedicated moederbord HDMI-aansluiting. Die lust dan automatisch het signaal door naar de connector vooraan. Handig voor wie een HTC Vive of Oculus Rift in huis heeft.
Nadeel aan deze configuratie is dat beide VR-brillen een USB 3.0-poort en HDMI vereisen, wat betekent dat je vooraan enkel nog een USB 2.0-poort overhoudt. Wanneer je een krachtige desktop als deze machine aankoopt, wil je gewoon dat beide poorten USB 3.0 zijn. Om de kast handig te vervoeren, is er achteraan een stevig handvat voorzien. Een tweede handvat had nog handiger geweest, maar één is beter dan geen.
[related_article id=”212784″]De MSI Infinite A is een uitstekende desktop voor gamers die een mooi systeem zoeken dat niet te extravagant oogt. Als basisconfiguratie met een GTX 1070 vinden we de prijs ietwat pittig, maar je krijgt er wel een mooi systeem voor terug dat uitstekend gebalanceerd is qua specificaties.
Specificaties: Intel Core i7-7700, MSI GeForce GTX 1070 Gaming Z, 16 GB RAM, 256 GB SSD (m.2), 2 TB HDD, Windows 10 Home