Reviews

Asus Zenfone Zoom S review: nichetelefoon

Voordelen
Goed in de hand
Draait soepel
Goede camera
Ijzersterke accu
Nadelen
Prijs
Saai ontwerp
Beroerd scherm
Rommelige softwarelaag
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 6
Goed of slecht, maar niets daartussen. De Zenfone Zoom S blinkt uit door zijn ijzersterke batterij en camera, maar stelt teleur op andere gebieden.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


Iedereen kent het merk Asus van zijn laptops en tablets, maar de fabrikant brengt daarnaast al een tijde smartphones uit onder de productnaam ‘Zenfone’. Die zijn sinds kort ook bij ons op de markt, maar velen zijn er nog niet mee bekend. Het gros van de Asus-telefoons bevindt zich in het budgetsegment, maar met de Zenfone Zoom S wil de fabrikant concurreren met goedkopere toppers zoals de Honor 9 en OnePlus 5.

Na twee weken in gebruik weet ik nog steeds niet wat ik van deze telefoon moet denken. Ik bevind me in een tweestrijd: aan het oppervlak vind je immers een saai mobieltje met een beroerd scherm en rommelig softwaresausje terug, maar onder de motorkap heeft deze telefoon een eersteklas batterij en prima camera. Om het in de woorden van Clouseau te zeggen: het zit vanbinnen.

Design

Het ontwerp van de Asus Zenfone Zoom S zal niemand omverblazen. Liefde op het eerste gezicht was het niet: de fabrikant koos voor een erg klassiek ontwerp waardoor hij karakter mist. Dankzij zijn metalen chassis ligt hij wel erg lekker in de hand en ondanks zijn monsteraccu weegt hij niet erg veel en is hij vrij dun.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: de achillespees van deze telefoon is zijn scherm. Op papier klonk het anders veelbelovend: een 5,5 inch amoledscherm met een full HD-resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. Toen ik de telefoon voor het eerst opstartte was ik nog erg lovend over zijn scherp en duidelijk beeld, diep zwarte tonen en spattende kleuren, maar mijn enthousiasme werd snel getemperd. Zelden had ik een telefoon in handen met zo’n beroerde kleurenaccuraatheid. Foto’s zien er belabberd en donker uit. Je kan het kleurenprofiel wel zelf finetunen, maar ik kreeg de instellingen nooit tiptop in orde. Ook de helderheid laat te wensen over.

Daarnaast is de Zenfone Zoom S erg breed en dus moeilijk om met één hand te gebruiken. Asus volgt duidelijk de laatste trend niet van dunne bezels, want de schermranden van zijn premium telefoon zijn erg dik. Bovendien had ik vaak last van luie pixels – ik was nooit snel genoeg om er een foto van te nemen – maar waarschijnlijk is dat te wijten aan een defectje in ons toestel.

Prestaties en software

De prestaties van deze telefoon zijn degelijk, maar daarmee is de kous ook af. Gezien zijn hogere prijskaartje had ik meer verwacht. Onder de motorkap steekt immers een Qualcomm Snapdragon 625 met acht Cortex A53-kernen die geklokt zijn op 2 GHz. Die SoC vonden we ook terug bij de BlackBerry KeyONE: het is een energiezuinige chip die een perfect evenwicht brengt tussen prestaties en autonomie, maar voor deze prijs verwacht je net dat tikkeltje meer. De Honor 9, die 70 euro minder kost, haalde haast dubbele scores op onze benchmarktests.

Laat dat je niet misleiden: deze telefoon draait zo soepel als een slang en multitasken is mogelijk dankzij 4 GB aan RAM-geheugen. Enkel bij grafisch zwaardere applicaties kunnen haperingen optreden. De 64 GB aan opslagruimte komen verder aardig van pas als je veel apps wilt installeren en dankzij dual sim kan je twee simkaarten in de Zenfone Zoom S stoppen.

Ik vertelde net dat het scherm de achillespees is van de Zenfone Zoom S, maar zijn softwarelaagje komt op een betreurende tweede plaats. De interface (die wel op Android 7.1 Nougat draait) oogt erg rommelig: je krijgt een smospotje van vloekende kleuren en kinderachtige icoontjes voorgeschoteld. In het swipedown-menu steken daarnaast enkele overbodige functies zoals “Audiowizard” en “Krachtig & Versterken”, die je in de praktijk nooit zal gebruiken. Ook de bloatware die Asus levert is nutteloos, maar gelukkig kan je de meeste wel verwijderen. Ten slotte kreeg ik wekelijks een melding op het toestel met reclame voor producten van eigen merk. Not done, Asus.

Camera en batterij

Nu ik even mijn frustraties de vrije loop heb gelaten, zet ik terug mijn rooskleurige bril op. Asus wil met de Zenfone Zoom S vooral uitpakken met zijn dubbele 12 MP-camera: een gewone en eentje die standaard al 2,3 keer ingezoomd is. Zo heb je een zekere vorm van zoom zonder kwaliteitsverlies en kan je details van verderop verrassend goed vastleggen. Beide camera’s werken ook samen om bijvoorbeeld een diepte-effect te creëren.

 

De primaire lens heeft een diafragma van f/1.7 en is bijgevolg erg lichtsterk. De autofocus is erg snel en dankzij optische beeldstabilisatie worden schokkende beelden vermeden. Dit setje zorgt voor scherpe en kleuraccurate foto’s, maar in situaties met veel licht slaat hij de bal wel eens mis. Minder lovend ben ik over de 13 MP-selfiecamera, die minder detailrijke kiekjes neemt.

[related_article id=”217361″]

Hetgeen een potentiële klant over de streep zal trekken is niet per se zijn camera, maar zijn monsteraccu. Onder dat saaie (maar verrassend dunne) harnas steekt een batterij van maar liefst 5.000 mAh. Meerdere dagen na elkaar bellen, whatsappen en mobiel surfen zonder op te laden is geen ver-van-ons-bedshow meer. In onze tests – waarbij een video continu speelt met schermhelderheid 200 cd/m², en bluetooth en wifi actief – klokte hij af op een verbluffende 19 uur en 54 minuten. Nooit eerder had ik een telefoon in handen die zo’n goede autonomietests voorlegde.

Conclusie

De Asus Zenfone Zoom S is een telefoon van extremen, net zoals de BlackBerry KeyONE die ik eerder in handen had. Door zijn prijskaartje komt hij in het vaarwater terecht van de LG G6 (die ondertussen flink in prijs is gezakt) en de Honor 9. Daaraan kan hij helaas niet tippen: beide telefoons leggen betere papieren voor en zien er ook een pak leuker uit.

Toch valt er iets voor de Zenfone Zoom S te zeggen. Zijn aantrekkelijke camera en verpletterende batterij zullen zeker een bepaald publiek aanspreken, maar voor zo’n 200 euro minder haal je de Lenovo P2 in huis die ook een hele goede accu heeft. Al bij al is de Zenfone Zoom S van Asus eerder een nichetelefoon die té hoog geprijsd is.


Benieuwd hoe de Asus Zenfone Zoom S presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

asusasus zenfone zoom smobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken