Thermaltake Tower 900 review: koelkastbehuizing
Je hebt een grote kast, en dan heb je de Thermaltake Tower 900. De behuizing heeft de vorm en het formaat van een kleine koelkast, al kwam ik op hotel al minibars tegen die compacter waren. De vorm van de case wijst op een niet-traditionele positionering van de onderdelen. Het ATX-moederbord past in een hoek van 90 graden in de bak, zodat je de aansluitingen die normaal achteraan zitten nu bovenaan terugvindt. Dat betekent dat de vaak knap afgewerkte onderkant van een grafische kaart nu de zijkant is en dat is niet toevallig. De Tower 900 is een vitrinekast voor de onderdelen van je pc. De hele voorkant en het gros van de zijkanten is vervaardigd uit getemperd en ietwat verduisterd glas, zodat je de individuele componenten van je computer langs alle kanten kan bewonderen.
Ruimte troef
Thermaltake deelt de kast verticaal op in twee zones. Twee derde van de toren wordt ingenomen door het voorste compartiment. Dat is volledig afgeschermd door de glazen panelen en huisvest de onderdelen. De achterzijde van de case is niet zichtbaar door de glazen wanden, maar wordt beschermd door donkere geperforeerde zij- en achterpanelen met ingebouwde luchtfilter. Dit deel biedt ruimte voor de voeding en het kabelmanagement. Nog nooit werkte ik met een kast die zoveel plaats biedt om kabels op een comfortabele manier weg te stoppen. Wie zijn bak van monsterlijk veel opslag wil voorzien, vindt hier bovendien ruimte voor harde schijven. Het moederbord monteer je op het tussenschot tussen de twee compartimenten. Dat is eenvoudig uit de behuizing te verwijderen, wat de installatie van de onderdelen een aangename ervaring maakt. Naast het ATX-monteerpunt is het tussenschot voorzien van zes grote openingen waarlangs je kabels van de voering naar de componenten kan steken.
Links en rechts onderaan vind je tot slot montagepunten voor waterpompen. Deze kast kan overweg met twee uit de kluiten gewassen circuits voor vloeibare koeling, ieders met hun eigen waterpomp en reservoir. Het duidelijk dat Thermaltake de Tower 900 ontwikkelde met een dergelijke manueel geïnstalleerde waterkoeling in het achterhoofd. Zonder oogt de enorme kast best leeg.
Ideaal voor waterkoeling
Wie een gewone waterkoeling wil installeren, moet voor een bescheiden exemplaar gaan. Er is immers weinig ruimte voor een radiator en een ventilator in het vitrinedeel van de kast, en het is onmogelijk om een dubbele radiator weg te stoppen naar de achterzijde, waar Thermaltake plaats voorziet voor radiatoren en ventilatoren.
De bovenkant van de Tower 900 is afgeschermd met een geperforeerd paneel. Dat kan je eenvoudig verwijderen om toegang te krijgen tot de usb-poorten van je moederbord en de uitgangen van je gpu. Het is de bedoeling dat je kabels voor randapparatuur vastklikt en de bovenkant op z’n plaats zet, terwijl alle kabels langs één opening achteraan naar scherm; muis, toetsenbord… lopen. Dat slokt flink wat kabellengte op, waardoor het fijn is dat Thermaltake twee USB-verlengkabels in de doos steekt. Een zakje boordevol alle vijsjes en schroefjes die je kan wensen ontbreekt evenmin.
[related_article id=”216474″]De Thermaltake Tower 900 is de aangenaamste case waar ik ooit al in werkte. Het enorme ding is complete overkill voor wie geen custom-waterkoeling wil installeren, maar wie de hardware in z’n systeem wil showen vindt geen betere behuizing.