Reviews

Motorola Moto Z2 Play review: atletisch vermogen

Voordelen
Verbluffende autonomie
Moto Mod-mogelijkheden
Bliksemsnelle camera
Nadelen
Niet waterdicht
Draadloos opladen enkel via optionele Moto Mod
Fotokwaliteit bij weinig licht
Aanbevolen prijs: €449
Waar te koop?
Totaalscore 9
Vergeleken met vorig jaar lijkt de Z2 Play een stap achterwaarts, maar dan met betere Moto Mods. Althans, dat lijkt zo, want in de praktijk is dit toestel een verrassing van jewelste.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


Moto Mods waren vorig jaar de grote troef van de Moto Z-reeks van Lenovo. Dit jaar kan je ze overigens beschouwen als de grote troef van Motorola, nu Lenovo definitief zijn naam heeft ingewisseld. De Motorola Z2 Play bouwt verder op zijn voorganger, maar met een kleinere batterij. Dat klinkt als een duidelijke stap achterwaarts, maar is het gelukkig niet.

Moto Mods

De Moto Mods betekent dat de achterkant van het toestel gelijk blijft, vergeleken met de originele Z Play. Vanop afstand zal enkel een iets andere vorm van vingerafdrukscanner vooraan het enige verschil zijn. Achteraan is er nog steeds de ronde ‘camera-bump’ terwijl onderaan de contacten zitten voor de verschillende Mods. Moet ook wel, want Lenovo liet eind februari nog weten dat het de Moto Mods blijft ondersteunen voor de komende drie jaar.

Resultaat: je hebt dit al eens gezien. De afwerking van de Z2 Play is iets fijner met een paar andere details. Hij is opvallend dun (wel nog een hoofdtelefoonaansluiting) en schreeuwt in de praktijk om een Moto Mod zodat hij beter in de hand ligt. Dit jaar voegt Motorola een standaard-Mod toe, een stoffen achterkantje zonder extra functies, zodat je een idee krijgt wat een Mod kan toevoegen.

Grafisch beperkt

Het 5,5 inch-amoledscherm ziet er goed genoeg uit en de full HD-resolutie is prima voor dit toestel. De kleuren zien er mooi uit en het zwart is diep zwart, zoals je zou verwachten van een amoledscherm. Door het vaste design van de Moto Mods moet je de dikke schermranden wel kunnen verdragen. Ook voor de komende jaren kan Motorola niet naar een smallere variant werken zoals LG en Samsung nu doen, omwille van het Moto Mod-engagement.

Door het vaste design van de Moto Mods moet je de relatief dikke schermranden wel kunnen verdragen.

Qua prestaties mis je weinig vergeleken met vorig jaar. De Qualcomm Snapdragon 625 maakt plaats voor een Snapdragon 626, met allebei dezelfde Adreno 506-GPU. In zijn totaliteit is de Z2 Play een prima gebalanceerd toestel. Deze chip van Qualcomm combineert perfect degelijke prestaties aan een uitstekende autonomie. Enig nadeel is dat vooral op grafisch vlak de Z2 Play het onderspit moet delven ten opzichte van de Honor 9 (429 euro) of OnePlus 5 (499 euro) die ongeveer in dezelfde prijsklasse zitten.

Wie maar occasioneel een spelletje speelt op zijn smartphone merkt hier weinig van, maar wie iets mooiere spellen speelt zoals Real Racing 3 merkt dat de prestaties beter kunnen. De ingebouwde luidspreker van de Z2 Play zit bovenaan en klinkt behoorlijk flauw. Wie extra geluid wil, kan de JBL SoundBoost 2 erop klikken. Krachtig geluid in een vingerknip, maar je bent ook ineens 99 euro armer.

Moto App

Aan Android heeft Motorola amper gesleuteld. Het enige wat ze hebben toegevoegd, is ondersteuning voor Moto Mods en een aparte Moto App waarmee je de unieke instellingen van de telefoon kan aanpassen. Standaard voorziet Motorola softwaretoetsen onderaan het scherm en heb je enkel de vingerafdrukscanner. Wie wil, kan die vingerafdrukscanner pimpen met veegbewegingen die de softwaretoetsen vervangen. Klinkt leuk, je krijgt meer plaats op het scherm, maar het vegen werkt te frustrerend om dagelijks te gebruiken.

Behalve de Moto Mods en de Moto App heeft Motorola niet aan Android gesleuteld.

Naast enkele andere leuke handigheden is Moto Display nog het vermelden waard. In tegenstelling tot de Samsung Galaxy S7 en S8 waar het scherm permanent een klok en meldingen toont, verschijnen die op de Z2 Play pas wanneer je je hand over de telefoon houdt. In theorie een heel handige functie, tot het scherm regelmatig oplicht in je ooghoek op tafel zonder reden. Sommigen zullen zich daar minder aan storen dan anderen, maar een potentiele topfunctie wordt zo wel gefnuikt.

Camerakwaliteit

Een Android-smartphone vandaag de dag heeft een sterke camera nodig om boven de middelmaat uit te stijgen. Daar laat de Moto Z2 Play wel de nodige steken vallen. Bij gunstige lichtomstandigheden krijg je een degelijke fotokwaliteit voorgeschoteld, maar van zodra je op een groter scherm kijkt, valt op dat de 12 megapixelcamera scherpte mist. Van zodra er weinig licht is, moet je de Z2 Play heel stabiel houden om een ietwat degelijk resultaat uit de brand te slepen. Zeker wanneer er dan iets lichtsterk in de buurt staat, valt op dat het dynamische bereik van de camera tegenvalt. Absoluut niet op het niveau van de Honor 9 of OnePlus 5.

Op het kleine scherm ogen de foto's degelijk, maar van zodra je ze ergens anders bekijkt valt het op dat de camera ietwat tegenvalt.

De camera-app is wel heel snel, waardoor je nooit een actie mist wanneer er plots iets gebeurt. Tweemaal je pols draaien is genoeg om de camera bliksemsnel te starten, zodat je direct in actie kan schieten. De selfiecamera heeft maar 5 megapixel en trekt goed zijn plan ondanks de beperkte scherpte. Er is een dubbele ledflitser vooraan, maar die maakt de foto zelden mooier. In donkere omstandigheden, wanneer de ledflitser handig is, valt de beperkte lichtsterke lens vooraan tegen en krijg je regelmatig een onscherpe foto met afwijkende kleuren.

Straffe autonomie

In deze prijsklasse verwacht ik meer van een smartphone dan de Moto Z2 Play levert, maar de uitzonderlijk goede autonomie maakt heel veel goed. Net als een degelijke camera wordt een degelijke batterij steeds belangrijker, en ondanks dat de Z2 Play 500 mAh aan capaciteit moet inleveren vergeleken met zijn voorganger, doet hij het een pak beter. Ofwel heeft Android 7.1 flink werk geleverd, ofwel is de Snapdragon 626 straf bezig, ofwel heeft Motorola flink gesleuteld aan de efficiëntie. Vermoedelijk heeft het een beetje met alles te maken, waardoor ik nooit in de problemen kwam met de Moto Z2 Play. Wie wil, haalt zelfs de kaap van twee dagen.

Wie zelfs drie dagen zonder stopcontact wil overbruggen, kan de Turbopower Moto Mod aan de achterkant bevestigen voor een extra 3.490 mAh. Die ondersteunt snelladen en kan je telefoon op een half uur van 0 naar 50 procent opladen. De Mod is niet goedkoop, 65 euro, maar het is een aangename luxe die je snel gewoon wordt. Toegegeven, een klassieke powerbank kan hetzelfde, maar dit is eleganter en snelladen maakt het extra interessant. Je kan de Turbopower Moto Mod overigens apart opladen via een USB-C-aansluiting, zonder dat je die op de Z2 Play moet klikken.

Aparte troeven

[related_article id=”217361″]

Wie geen topprestaties vereist van een smartphonecamera en niet de laatste nieuwe grafische games in hoge kwaliteit wil spelen, heeft met de Moto Z2 Play een toptoestel in handen. Zelfs ik die wissel tussen een LG G6 en Galaxy S8 als dagelijks toestel, was even geneigd om over te stappen naar de Z2 Play.

De verbazend sterke autonomie is iets wat je vandaag de dag niet terugvindt bij de absolute toptoestellen, waardoor je misschien wel wat wil inleveren om dat te bekomen. De Moto Mods zijn niet echt goedkoop, maar ze voegen wel wat toe aan deze smartphone. De concurrentie is moordend met de Honor 9 en OnePlus 5 aan een gelijkaardig prijspunt, maar de uitstekende autonomie en Moto Mods zorgen ervoor dat de Motorola Moto Z2 Play absoluut jouw aandacht verdient.


Benieuwd hoe de Motorola Moto Z2 Play presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

mobielmotorolamotorola moto z2 playsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken