Reviews

MioSMART Essential Kit review: goedkoop bewakingssysteem

Voordelen
Handige QR-codes
Sensoren werken goed
Duidelijke instructies
Nadelen
Defecte camera
Verschrikkelijke app
Je kan meldingen niet uitschakelen
Aanbevolen prijs: €259,90 euro
Waar te koop?
Totaalscore 4
Een professioneel beveiligingssysteem kan, mits installatiekosten, een stevige duit kosten. MioSMART biedt een goedkope oplossing aan, met een basisset die je in je eentje kan opstellen.

Als je niet thuis vertoeft, weet je niet wat er zich in je woning afspeelt. Vorige maand belde een buurvrouw dat ze een verdacht licht in onze woning zag. Gelukkig was het vals alarm: niet een inbreker, maar een kapot licht was de snoodaard. Mijn vader gebruikte de zaklamp van zijn smartphone om de slaapkamer te verlichten. Als we echter niet thuis waren geweest, was er ongetwijfeld paniek ontstaan. Met de MioSMART kan je, op papier, met een gerust hart van huis weggaan zonder je al te veel zorgen te maken. Bij een ongewenst bezoek krijg je automatisch een melding op je telefoon via de MioSMART-app.

Het pakket bestaat uit een bewakingscamera, een infraroodsensor en een sensor voor raam of deur. Daar komt ook een cloud-staafje en een SD-kaart bij om je videobeelden online of offline op te slaan, twee ethernetkabels, drie stekkers met zowel Europese als Britse aansluiting, vijf AAA-batterijen, een aparte handleiding voor elk toestel en een hub om je sensoren te verbinden met je smartphone. Bij de camera hoort ook een metalen, magnetisch plaatje, zodat je die eenvoudig kan monteren aan een muur.

Kodak is kaduuk

De Taiwanese navigatiespecialist Mio beweert dat de toestellen heel eenvoudig te installeren zijn. Dat neem je best met een korreltje zout. Om te beginnen ben je al een klein halfuur bezig om alles uit zijn verpakking te halen, want elk snufje heeft een apart doosje. Ongetwijfeld zijn er bij de productie enkele regenwouden gesneuveld. Wel zit er bij elk apparaat een handleiding en één globale gebruiksaanwijzing om je verder op weg te helpen. Aan de hand van simpele illustraties ondervind je in welk gaatje een kabeltje past. Simpel, maar krachtig: de instructies zijn zeker duidelijk genoeg.

Goed begonnen is half gewonnen. Helaas liep het na de eerste stap al mis: ik slaagde er niet in om de camera te verbinden met de MioSMART-app. Bovendien bleek de bouwkwaliteit van het videotoestel heel pover, want de kabel schoot voortdurend los en bleef dus niet in de aansluiting steken. Na tientallen pogingen op vijf verschillende smartphones (zowel iOS als Android) gaf ik het op. Ik gaf het bewakingsoog alle kansen, maar helaas kan ik niets vertellen over de kwaliteit van de videobeelden.

Ergerlijke app

Over de app krijg ik geen goed woord over mijn lippen. Als die door een liefhebber was gemaakt, konden we het (misschien) door de vingers zien. Voor een wereldbedrijf als Mio kan dit gewoonweg niet door de beugel. Het woord ‘rommel’ komt in de buurt, maar is nog steeds heel mild voor de ontelbare frustraties die ik ermee beleefde. Toen ik de mobiele software voor het eerst opstartte, kreeg ik twee unieke opties voorgeschoteld: ‘Inloggen’ en ‘Inloggen’. Waarschijnlijk een simpele vertalingsfout waarbij de tweede knop bestemd is om je te registreren, maar het oogt erg onprofessioneel. Het was het eerste voorteken voor de vele mentale folteringen die volgden.

De lokale server konden we door de defecte bewakingscamera niet helemaal testen, maar op het eerste zicht functioneert die prima. De installatie is bovendien heel eenvoudig: je verbindt het toestel via een ethernetkabel met je router en voorziet stroom door middel van een adapter. Als je liever geen ethernetkabel gebruikt, is verbinding met je draadloos netwerk eveneens mogelijk. Het wolkstaafje bevat daarnaast een usb-poort om een eigen usb-stick in te pluggen. Zo kan je eenvoudig bestanden offline opslaan van je virtueel videomagazijn.

Pleister op de wonde

Het verbindingssysteem dat Mio hanteert, is heel slim: alle toestellen verbind je door een QR-code te scannen die met een etiket op de diverse apparaten gekleefd is. De enige instelling die je zelf moet invoeren, is de code van je wifi, zodat de cloud en de camera kunnen koppelen aan je draadloos netwerk.

De sensoren werken gelukkig prima. We kleefden de deursensor (uiteraard) aan de deur en de infraroodsensor aan een kast. Na een drietal pogingen besloot de koppige app dat tegenwerken geen zin meer had en was alles prima ingesteld. De instructies op het scherm zijn telkens heel duidelijk. In onze tests werkten de sensoren bovendien perfect en kregen we bij het lichtste manoeuvre een melding op onze smartphone.

Duizend en één meldingen

Dat menen we trouwens letterlijk: bij elke minimale beweging krijg je een nieuwe waarschuwing op je telefoon. Dat is op zich goed nieuws, want zo kan je met een veilig gevoel de woning verlaten. Er is echter geen enkele instelling om die meldingen uit te schakelen. Het enige wat je kan doen, is telkens uitloggen als je thuiskomt, en inloggen als je terug vertrekt. Bovendien kan je de geschiedenis van de waarschuwingen niet verwijderen, zodat je al snel door het bos de bomen niet meer ziet in je overzicht. De sensoren werken, maar verwacht niet dat je de app naar hartenlust kan afstemmen op je eigen voorkeur. Tot overmaat van ramp crashte de app telkens ik op een melding klikte, waardoor ik de software opnieuw moest opstarten.

Schoenmaker, blijf bij je leest

Als alles werkt, dan kunnen we misschien de MioSMART Essential Kit aanraden. Op voorwaarde dan dat de onprofessionele software ook een stevige opknapbeurt krijgt. Een gouden raad voor Mio: blijf bij het produceren van geweldige navigatiesystemen. Op dat gebied ben je een pionier en voortrekker, maar van beveiliging heb je duidelijk geen kaas gegeten.

Beveiligingbewakingscameraiotmiomiosmart essential kitsmart home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken