Reviews

AMD Ryzen Threadripper 1950X review: prestatiebeest

Voordelen
Extreme 32-thread prestaties
Platform heeft veel PCI-Express Lanes
Nadelen
Groot
Zware koeling nodig
Intel-chips presteren beter bij taken die weinig threads gebruiken
Aanbevolen prijs: €547
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met Ryzen heeft de rode processorfabrikant terug een plaatsje op de cpu-markt veroverd. Ik testte het krachtigste chipje in de reeks.

Tijdens de eerste helft van dit jaar kregen we de Ryzen 7-chips met acht rekenkernen en 16 threads. Deze chips werden opgevolgd door de Intel Core X Series en Core i9-chips. Nu heeft AMD zijn high-end Ryzen Threadripper-platform klaar, die uit chips met maximum 32 threads bestaat. Voor computerliefhebbers gaat 2017 hierdoor de geschiedenis in als het jaar van erg veel coregeweld.

Threadripper-platform

Het nieuwe Threadripper-platform van AMD is erg krachtig en complex. De fysieke karakteristieken van de Threadripper- en Epyc-chips zijn zo goed als identiek en de onderliggende architectuur van de Threadripper- en Epyc-chips is hetzelfde Zen-design dat we kennen van de Ryzen 7-chips. Deze processors bevatten 8 rekenkernen en 16 threads:  de helft van wat je in de krachtigste Threadripper-chip terugvindt. Threadripper verbindt twee van deze modules op één chip, terwijl Epyc-chips vier modules bevatten. Dat platform ondersteunt bovendien twee sockets, waardoor je een systeem kan creëren met maar liefst 128 threads. De onderliggende siliciumlaag van de afzonderlijke modules is echter telkens gelijk, of we het nu over een Ryzen-chip voor mainstreamgebruik, een Threadripper-processor voor enthousiastelingen, of een Epyc-chip voor servers hebben.

[related_article id=”216748″]

AMD hinkte gedurende lange tijd achter in vergelijking met de enthousiastelingenchips van Intel. De chipontwerper haalt zijn grote concurrent stilletjes aan in, maar het is duidelijk te merken aan zijn producten dat het bedrijf nieuw is in deze branche. Zo zijn de Threadripper-chips wel erg groot naar CPU-maatstaven. Een Threadripper-chip meet ongeveer 7,6 bij 5,7 centimeter ten opzichte van 5 bij 4,4 centimeter voor een Intel Core X-Series-chip. Bovendien kan je duidelijk zien dat AMD simpelweg twee Ryzen-modules aan elkaar heeft verbonden op siliciumniveau om Threadripper-chips te creëren. Er loopt een duidelijke lijn tussen beide modules en de chip heeft twee paar contacten aan de onderkant.

Tot nu toe heeft AMD drie Threadripper-processoren aangekondigd. De 1920X en 1950X zijn al langer beschikbaar; de 1900X kan je van eind augustus kopen. De Threadripper 1900X is de goedkoopste chip in de reeks met een kostprijs van 549 dollar. De chip heeft acht cores, een basiskloksnelheid van 3,8 GHz en een topsnelheid van 4 GHz. De 1920X heeft daarentegen 12 cores, een basiskloksnelheid van 3,5 GHz en een topsnelheid van 4 GHz. Dankzij AMD’s Simultaneous Multi-threading Technology (SMT) – vergelijkbaar met Intel Hyper-Threading – kan de chip tot 24 threads simultaan verwerken. De krachtigste chip in de reeks is de AMD Ryzen Threadripper 1950X, die we in dit artikel reviewen. Deze chip kost 999,99 dollar, heeft 16 rekenkernen en 32 threads. De chip heeft een basiskloksnelheid van 3,4 GHz en een topsnelheid van 4 GHz.

Test

We plaatsen de Ryzen Threadripper 1950X in een Asus ROG Zenith Extreme-moederbord en voegen daar 32 GB RAM en een Nvidia GeForce GTC 1080-grafische kaart aan toe. Een Samsung SSD 960 Pro zorgt voor de nodige opslagruimte. De Intel Core i9-7900X is de belangrijkste concurrentie van de Threadripper en voegen we daarom aan onze vergelijking toe. Ook de Core i7-7820X voegen we toe aan deze test. Voor de volledigheid vergelijken we de 1950X eveneens met de Threadripper 1920X. Deze chip heeft maar 12 cores, maar is een stuk goedkoper dan het topmodel van AMD.

[related_article id=”217211″]

Eerst laten we de Cinebench R15-test op de processors los. Deze benchmark maakt gebruik van alle cores en threads van een processor en geeft je een idee van hoe goed een chip omgaat met een zware workload. Wanneer we de score bekijken voor alle cores veegt de Threadripper de vloer aan met zijn concurrentie. De chip haalt een score van 3.004 punten. De Threadripper 1920X haalt de tweede beste score met 2.436 punten en de Core i9 hinkt achter met 2.162 punten. Wanneer we de scores voor één core bekijken, veranderen deze verhoudingen echter drastisch. De chips van Intel halen betere scores met 192 en 193 punten. De chips van AMD doen het 15 procent slechter met 167 en 168 punten.

Bij de iTunes 10.6-conversietest zien we soortgelijke resultaten terugkomen. Bij deze test wordt slechts één core belast, zoals oudere software vaak doet. De Intel Core i7-7820 X en Intel Core i9-7900X volbrengen de taak in 1,5 uur. De chips van AMD doen er daarentegen meer dan een uur en vijftig minuten over. Het zou leuk zijn moest AMD op dit vlak beter scoren, al presteren de chips nog steeds goed genoeg.

Handbrake is een tool die vaak wordt gebruikt om video’s te converteren naar een ander formaat; een taak waarbij veel cores en threads een must zijn. We laten Handbrake een 4K-video converteren van 12 minuten lang en meten hoe lang de tool hierover doet. De twee chips van AMD zijn de enige processors die deze taak in minder dan 5 minuten volbrengen. De Threadripper 1950X doet 4 minuten en 12 seconden over deze taak, terwijl de Threadripper 1920X 4 minuten 44 seconden nodig heeft. De Intel Core i9 doet bijna 5,5 minuut over deze convertie, terwijl de Intel Core i7-7820X over de zes minuten gaat.

Prijs-kwaliteit

De Threadripper-chips zijn een koopje ten opzichte van de CPU’s van Intel en presteren erg goed. Je zal echter extra geld moeten spenderen aan een compatibel moederbord en mogelijks aan een goede koeling, aangezien de chips snel warm worden. Desalniettemin zijn de componenten van AMD een koopje voor enthousiastelingen die het beste van het beste willen hebben of professionals die veel aan videobewerking doen.

Voorlopig hebben we jammer genoeg de Intel Core i7-7980XE nog niet onder handen kunnen nemen. Deze chip heeft twee cores en vier threads meer dan het vlaggenschip van AMD en zou daardoor wel eens als overwinnaar uit de strijd kunnen komen. Deze chip zal echter voor zo’n 2.000 dollar verkocht worden, wat dubbel zoveel is als AMD vraagt. AMD gaat dan misschien niet met de prijs van krachtigste chip lopen, maar weet wel de titel van beste prijs-kwaliteit voor Intels neus weg te kapen. Het beste koopje van de chipmaker is echter niet de chip die we hier testten, maar de AMD Ryzen Threadripper 1920X. Deze processor weet ons op het vlak van kracht nog steeds te imponeren en kost slechts 799 dollar.

1950xamdtech zonetechzoneThreadripper

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop