Reviews

AMD Ryzen 3 1300X review: rood domineert

Voordelen
Vier rekenkernen
Prima prestaties
Geen prestatieverlies bij gamen (i.t.t. Ryzen 7)
Nadelen
Geen multithreading
Ryzen 5 met acht threads kost maar 30 euro meer
Aanbevolen prijs: €134,90
Waar te koop?
Totaalscore 8
AMD gooide met Ryzen een bommetje in de markt der processors dat tot nog toe gedomineerd werd door Intel. Dat werd tijd, want de laatste jaren bleven we op onze honger zitten.

Intel’s gekende tick-tockmodel werd eerder tick-tock-aanmodderen, want de blauwe producent bracht voor het eerst een derde reeks Core i-processors in dezelfde serie uit die op 14 nanometer waren gebakken. Aartsvijand AMD profiteerde van de lakse houding van zijn concurrent en wist met zijn Ryzen-cpu’s Intel te verrassen. De nieuwe processors halen immers gelijkaardige prestaties aan veel scherpere prijzen. We namen de Ryzen 3 1300X onder handen: het kleinere broertje in de nieuwe processorfamilie.

Aanval op blauw

Deze chip is geklokt op 3,4 GHz, wat kan opgekrikt worden naar 3,7 GHz. In tegenstelling tot de Intel Core i3-7350K, waaraan hetzelfde prijsetiket kleeft, heeft de Ryzen-cpu vier in plaats van twee rekenkernen. Ze zijn voorzien van twee core complexes (ccx’en) waarbij op elke ccx twee cores actief zijn. Er is 8 mb l3-cache aanwezig maar in tegenstelling tot duurdere AMD-chips ondersteunt de 1300X geen multithreading. Dat betekent dat de vier cores ook vier threads aankunnen en niet het dubbele zoals de overige Ryzen-processors. Zijn tdp bedraagt 65 watt. Een kleine, maar belangrijke kanttekening is dat elke Ryzen-cpu geen geïntegreerde graphics bevatten, waardoor de investering in een afzonderlijke gpu noodzakelijk is.

Tussen Core i3 en Core i5

[related_article id=”217119″]

In onze tests stopten we de Ryzen 3 1300X in een build met een AMD Radeon RX 480-gpu, een Gigabyte AB350 Gaming 3-moederbord, 16 gb aan GEIL EVO X ddr4-geheugen en een sata-ssd van Toshiba, de OCZ Vector 150. In de singlethreaded Cinebench-test deed de Intel Core i3-7350K het iets beter omwille van zijn hogere kloksnelheid, maar in de multithreaded tests overtreft hij zijn Intel-tegenhanger. De vier fysieke rekenkernen van de Ryzen 3 blijken een stuk sneller te zijn dan de twee hyperthreading cores uit het blauwe kamp. Over het algemeen leunen de prestaties van de AMD Ryzen 3 dichter bij de Intel Core i5 dan bij de Intel Core i3. Ook tijdens het gamen deed de Ryzen 3 het prima. Normaal testen we geen videospelletjes bij een cpu-review omdat bij games vooral de grafische kaart een rol speelt, maar we maakten deze keer een uitzondering omdat de Ryzen 7-chips een prestatiedipje kenden bij zwaardere games op 1080p. Bij de Ryzen 3 merkten we daar echter niets van en haalden we, met een GTX 1080 in de doos in plaats van de RX 480, zelfs 10 frames per seconde sneller. De Intel-cpu deed het nog net een tikkeltje beter, maar het verschil is verwaarloosbaar. De Ryzen-chips zijn ook VR-ready; handig voor virtual reality-fanatiekelingen. Een meester-overklokker is de Ryzen 3 1300X echter niet. We trachtten de kloksnelheid op te spijkeren naar 3,8 GHz, maar het prestatiegewin was gering. Wel bleef de chip relatief stabiel en werd hij niet te heet.

AMD speelt met Ryzen 3 opnieuw een rol in het budgetsegment nadat we in het laatste decennium keer op keer teleurgesteld waren van de rode processorfabrikant. De quadcores haalden prima prestaties in onze tests en gingen niet kopje onder bij het gamen. Door zijn twee extra rekenkernen zijn deze chips bovendien meer geschikt om op te multitasken dan zijn broers bij Intel.

amdryzen 3 1300xtech zonetechzone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken