Plantronics Voyager 8200 UC review: subliem comfort
Kwalitatief, uitstekend uitgerust en comfortablel: de Voyager 8200 UC van Plantronics scoort over de ganse lijn goede punten. De modern maar stijlvol ogende hoofdtelefoon past helemaal over de oren wat zowel geluidskwaliteit als draagcomfort ten goede komt. Het toestel is in eerste instantie een draadloze headset die je via bluetooth met smartphone of pc verbindt. Voor superieure geluidskwaliteit (of voor computers zonder bluetooth) voorziet Plantronics een usb-dongle in de doos.
Je kan de Plantronics-headset gebruiken om bijvoorbeeld te skypen dankzij de ingebouwde microfoon, maar het design verklapt dat de fabrikant de muziekliefhebber niet uit het oog verloren is. Zo zit de microfoon in de oorschelp ingebouwd, zodat de Voyager als een gewone headset oogt. De opnamekwaliteit is goed, maar als je een headset zoekt met bijvoorbeeld skypen als hoofddoel zoek je natuurlijk best een exemplaar dat de microfoon tot voor je mond brengt.
Het is in de luisterervaring dat deze headset schittert. Plantronics stopte active noize cancelling (ANC) en die komt in drie instellingen: uit, gemiddeld of maximum. Het verschil tussen gemiddelde en maximale is niet erg groot en het nut van een beetje noize cancelling ontgaat ons sowieso, aangezien de technologie vooral tot zijn recht komt om monotone geluiden zoals een vliegtuigmotor of het geraas vaneen trein weg te filteren. Het is dus niet zo dat je op kantoor niets meer hoort met ANC ingeschakeld, al slaagt de headset er wel in om ook het geluid van naarstig typende collega’s een beetje zachter te zetten.
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon is subliem en ligt in lijn met de andere hoofdtelefoons van het merk. Verwacht hier geen opgepompte bassen zoals bij bepaalde andere merken, maar een zuivere en waarheidsgetrouwe klankweergave met heldere hoge tonen en realistische maar volle lage tonen. Ook voor spraak werkt de Voyager 8200 uitstekend, al zou het omgekeerde ons voor een bedrijf als Plantronics verbaasd hebben.
Hoewel de headset een uitstekende compagnon is op kantoor, komt hij nog meer tot zijn recht onderweg. Dat beseft Plantronics en daarvan getuigd de 3,5 mm geluidskabel die mee in het handige reis-etui zit. Daarmee kan je de hoofdtelefoon bedraad gebruiken, wat onontbeerlijk is in een vliegtuig.
We hadden de gelegenheid de headset te testen op een 11 uur durende vlucht en haalden het ding nauwelijks van ons hoofd. Zelfs met de eindbestemming in zicht bleef de hoofdtelefoon comfortabel. De autonomie van de Voyager volstaat bovendien om de ANC de hele tijd actief te laten. Moest je er toch in slagen lang genoeg weg te blijven van een stopcontact, dan blijft de hoofdtelefoon met hulp van de kabel functioneren met een lege batterij.
De ANC is van de bovenste plank. Het geraas van de straalmotoren werd erg goed gedempt, al stoppen sommige in-ear-hoofdtelefoons met ANC nog net dat tikkeltje meer geluid. Daar staat tegenover dat deze oplossing vele malen comfortabeler is.
Slimme bediening
Tot slot verdient de bediening een pluim. Een wieltje aan de oorschelp laat je toe het volume te regelen, centraal op de linker-oorschelp vindje een play/pauze-knop, met links en rechts daarvan knoppen om nummers te selecteren. Ook andere knoppen zoals die voor de ANC of die om de microfoon open te zetten, zijn blind eenvoudig te bedienen. Neem je de hoofdtelefoon van je hoofd, dan pauzeert die bovendien de muziek (en eventueel de ANC). Die functie ontleent het toestel van eerdere Plantronics-headsets en werkt doorgaans heel goed, al merkten we dat de pauze-functie niet altijd getriggerd werd.
Het is op dat kleine detail na heel moeilijk om een minpunt te bedenken voor dit sublieme stuk hardware dat zijn geld ondanks de pittige vraagprijs waard is. Zoek je een geweldige hoofdtelefoon die zowel op kantoor als in de zetel thuis als onderweg z’n ding doet, en heb je daar graag kwalitatieve spraakfunctionaliteit bij, dan is de Voyager 8200 UC het toestel voor jou.