Reviews

Affinity Photo review: alternatief voor Photoshop

Voordelen
Eenmalige aankoop
Ontzettend veel functies
RAW in canvas bewerken
Nadelen
Leercurve
Geen eigen werkruimte opslaan
Aanbevolen prijs: €54,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Adobe Photoshop is koning in fotobewerkingsland. Wil je niet de volle pot betalen, dan vormt Affinity een goedkoper, maar steengoed alternatief.
[related_article id=”210849″]

Al jarenlang heeft Adobe de béste grafische programma’s in eigen rangen. Fotografen, digitale kunstenaars en reportagemakers richten zich allemaal tot deze softwarereus om hun video’s, foto’s en schilderwerkjes naar het allerhoogste niveau te tillen. Omdat het bedrijf haast een monopolie heeft in grafische software, kunnen ze de prijzen hoog houden zonder zich zorgen te maken dat de gebruiker naar een concurrent overstapt. Om Photoshop te gebruiken, moet je 12,09 euro per maand ophoesten (voor een abonnement met Lightroom CC). Er zijn wel gratis alternatieven zoals GIMP en Paint.NET, maar geen enkel programma bundelt zowel de functionaliteiten als het gebruiksgemak dat Photoshop aanbiedt. Het is hoog tijd dat de koning van de troon wordt gestoten of op zijn minst onder druk wordt gezet. Het kleine bedrijfje Serif gaat de strijd aan met Affinity Photo, waarvoor je slechts een eenmalig bedrag van 54,99 euro moet betalen.

Home sweet home

Al jarenlang vertrouw ik mijn grafische ‘meesterwerkjes’ toe aan Photoshop. Daardoor voelt elk ander fotoprogramma onwennig aan. Affinity Photo daarentegen is een beetje thuis komen: zijn gebruikersinterface volgt dezelfde logica als die van de fotoreus en voelt daarom vertrouwd aan. Photoshop-bestanden onder de .PSD-extensie kan je ook gewoon in deze software bewerken. De gelijkenissen zijn zodanig opvallend dat Affinity Photo haast een kloon lijkt. Zowat alles dat in Photoshop gebakken zit, is eveneens aanwezig in deze digitale schildersezel. Aanpassingslagen (om bijvoorbeeld een andere kleurentint toe te passen), maskers, de kloontool (om een ongewenst voorwerp uit een afbeelding te verwijderen), noem maar op. Affinity Photo voelt aan als een complete fotobewerker en heeft zelfs enkele eigen troeven in huis. Zo kan je rechtstreeks op je canvas in RAW werken zonder dat je daarvoor een apart venstertje hoeft te openen. Deze bestandsextensie is geliefd bij fotografen omdat je zonder kwaliteitsverlies aan je foto’s kan sleutelen.

Ruimte voor verbetering

Net zoals bij Photoshop is de drempel om Affinity Photo onder de knie te krijgen erg hoog. Heb je geen kaas gegeten van design, dan duurt het maanden vooraleer je met de basisfuncties overweg kan. Jammer genoeg kan je nog geen eigen werkruimte opslaan. Je kan vensters schuiven én die blijven op dezelfde plaats als je het programma heropstart, maar als je scherm rommelig wordt kan je niet met één klik alles herschikken naar je ideale set-up. Ook mist Affinity Photo 3D-ondersteuning, maar of dit echt een nadeel is, is maar de vraag. Wil je pootjebaden in 3D-ontwerp, dan gebruik je daar best een gespecialiseerd programma voor zoals Blender of Cinema4D. Het aantal compatibele plug-ins (die Photoshop zo rijk maken) zijn ten slotte nog gering, maar de populaire plug-ins Topaz en Nik worden al ondersteund.

Al bij al is Affinity Photo een indrukwekkende fotobewerker die de wereld van grafische software op zijn grondvesten doet daveren. Er is nog ruimte voor verbetering, maar zijn lage prijskaartje maakt een overstap erg aantrekkelijk.

affinity photoontspanningphotoshopreview

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren